luiaard, selfies, entertainment

Wilde dieren in de Amazone uitgebuit voor selfies

Nieuws

Luiaards lijden dagelijks onder de groeiende trend van selfies op social media. Wij onderzochten deze selfietrend in de Amazone om te zien hoe wilde dieren hier worden ingezet als foto-attribuut. Onze conclusie: direct contact tussen wilde dieren en toeristen zorgt voor veel dierenleed.

webstoryluiaard

Met hun aandoenlijke uiterlijk zijn luiaards populair onder toeristen om mee op de foto te gaan

Uit ons onderzoek blijkt dat meer dan 130 attracties in de Amazone direct contact met wilde dieren aanbieden. Deze wilde dieren – luiaards, dolfijnen, kaaimannen, reuzenmiereneters, vogels, anaconda’s en meer – worden uit hun natuurlijke omgeving gerukt en gevangengehouden om ingezet te worden ter vermaak van toeristen. Als gevolg hiervan overlijden zij vaak door stress, ziektes en verwondingen. En dat enkel en alleen voor een vakantiekiekje.

Deze vakantiekiekjes met wilde dieren worden steeds populairder. Zo is het aantal selfies met wilde dieren op Instagram in slechts drie jaar met 292 procent gestegen. 40 procent van deze foto’s zijn ‘slecht’: het zijn selfies waarin toeristen wilde dieren aanraken, knuffelen of vasthouden.

Op de foto met een luiaard

De luiaard is erg populair onder toeristen bij het maken van selfies. Door hun lachende gezichtsmarkeringen en rustige uitstraling, lijkt het alsof luiaards altijd vrolijk zijn. Maar niets is minder waar. Luiaards zijn namelijk erg fragiel. Om hun lichaamstemperatuur op peil te houden, moeten de dieren zich veelvuldig verplaatsen. Ze zijn erg gevoelig voor menselijke bacteriën en hebben, vanwege hun lage metabolisme, per dag 15 tot 18 uur slaap per dag nodig.

70 procent van alle luiaard-selfies op Instagram zijn slechte selfies; luiaards worden op deze foto’s geaaid, vastgehouden of geknuffeld. Voor de luiaard is dit een doodvonnis. Ze lopen grote kans dat zij in gevangenschap binnen zes maanden overlijden.

1019557

Luiaards worden uit het wild gerukt en mishandeld om ingezet te worden als vermaak voor toeristen

Pascal de Smit, directeur van World Animal Protection Nederland: “De selfie met wilde dieren is een trend die gevoed wordt door toeristen. De realiteit voor deze dieren is dat zij verschrikkelijk lijden. Zo worden wilde luiaards gevangengenomen en met touw vastgebonden aan bomen. We zagen vogels zoals toekans met ernstige abcessen, groene anaconda’s die ernstig verwond en uitgedroogd waren en kaaimannen die in bedwang werden gehouden met rubberen banden om hun kaken. Ook ontdekten we een zeekoe in een kleine tank in de voortuin van een lokaal hotel en zagen we hoe een reuzenmiereneter geslagen werd door zijn eigenaar."

x_7

Ook andere wilde dieren, zoals apen, worden ingezet als foto-attribuut

De groeiende vraag naar schadelijke selfies met wilde dieren is niet alleen een ernstig dierenwelzijnsprobleem, maar ook een conservatieprobleem. Uit ons onderzoek naar dit fenomeen in Latijns-Amerika, blijkt dat meer dan 20 procent van de diersoorten in kwestie wordt bedreigd met uitsterven. Meer dan 60 procent van de diersoorten is beschermd.

Stop het leed van wilde dieren

We roepen lokale overheden op om wetten te handhaven en er zo voor te zorgen dat reisbureaus en reizigers de huidige wetten rond dierenwelzijn naleven en stoppen met het uitbuiten van wilde dieren in de Amazone. Ook lanceren we richtlijnen voor selfies met wilde dieren, waarmee we toeristen vragen zich te houden aan regels voor het maken van foto’s met wilde dieren: alleen in de vrije natuur en op afstand. Onderteken de actie tegen het gebruik van wilde dieren voor selfies en help mee dit dierenleed te stoppen.

selfiecode_0

Onderteken de actie

Meer over