Views That Abuse

Wrede nepreddingen van dieren op YouTube

Nieuws

Ons nieuwe onderzoeksrapport Views That Abuse legt de schokkende omvang van een verontrustende nieuwe rage op YouTube bloot: de opkomst van video’s waarin dieren zogenaamd worden gered.

In de video’s wordt een dier, zoals een aap, hond of reptiel, gefilmd als ‘prooi’ en aangevallen door een groot ‘roofdier’, zoals een slang of krokodil. De dieren worden uiteindelijk ‘gered’ door mensen. Maar in werkelijkheid zijn deze video’s in scène gezet. De video’s tonen bijvoorbeeld beelden van een in paniek rakende aap die vastzit in de greep van een python, terwijl ze wanhopig probeert los te komen. In de clips hoor je de doodsbange kreten van de dieren. Hoewel de dieren uiteindelijk worden 'gered', worden ze geconfronteerd met zichtbaar leed en trauma. Ze hadden zich nooit in zo’n angstaanjagende situatie mogen bevinden.

Views that abuse

Screenshots van verschillende neppe reddingsvideo's op YouTube.

Ons onderzoek

In totaal vond World Animal Protection meer dan 180 verschillende nepvideo’s die tussen oktober 2018 en mei 2021 op YouTube zijn gepubliceerd. Hiervan zijn er alleen al zeventig in 2021 geüpload, wat een zorgwekkende toename van dit wrede soort entertainment betekent. De vijftig meest bekeken video’s hebben maar liefst 133,5 miljoen views. Op het moment dat ons rapport Views That Abuse werd gepubliceerd werden enkele nepvideo’s verwijderd, als reactie op de media-aandacht die dit probleem kreeg. Het overgrote deel van de inhoud die in dit rapport wordt beschreven is echter nog steeds openbaar beschikbaar.

De publieke belofte van YouTube

Op 25 maart 2021 beloofde YouTube om deze dierenmishandelingsvideo’s aan te pakken, maar sinds hun openbare belofte worden er nog steeds neppe reddingsvideo’s geüpload naar het platform. Tussen 26 maart 2021 en 1 juni 2021 heeft World Animal Protection 47 nieuw geüploade video’s geïdentificeerd die op vijftien verschillende kanalen zijn geplaatst. Op het moment van deze ontdekking hadden de video’s meer dan 7 miljoen views en 2,7 miljoen abonnees.

Views that abuse

Screenshot van een neppe reddingsvideo op YouTube waarin een kat haar nest kittens beschermt tegen een python.

Dierenwelzijnsproblemen

Dieren die bij deze nepreddingen betrokken zijn, zijn zowel gedomesticeerde dieren als kippen, eenden, puppy’s en katten, als verschillende soorten roofdieren. Beide groepen worden uitgebuit voor amusement en winst. De video’s brengen dieren en mensen onnodig in gevaar en veroorzaken extreme stress bij dieren. De beelden zijn veruit verontrustend. Zo zie je bijvoorbeeld een paniekerige Lar-gibbon die wanhopig probeert te ontsnappen aan een python en een moederkat die haar kittens probeert te beschermen tegen een andere slang.

In de video’s zie je duidelijk dat de roofdieren worden gebeten, gekrabd, gepikt en gewond door de ‘prooi’, maar ook worden gepord met stokken, en ruw worden behandeld en verwond door de ‘reddende’ mens. Dit wordt helaas meerdere keren herhaald om ervoor te zorgen dat de best mogelijke beelden worden opgenomen, die voor zo veel mogelijk weergaven en shares op het platform moeten zorgen. Of het nu een prooidier of een roofdier is, deze wezens met gevoel zijn geen rekwisieten, speelgoed of entertainers voor schokkende YouTube-video’s.

Views that abuse

Beelden uit een neppe reddingsvideo op YouTube: een slang in de greep van een arend.

Oproep tot actie

World Animal Protection dringt er bij YouTube op aan om de openbare belofte die in maart 2021 is gedaan na te komen, en snel te handelen om deze gruwelijke video’s te beoordelen en verwijderen. Hoe langer dit soort clips online blijven, hoe meer mensen ze bekijken en hoe groter het risico dat ze elders copycats zullen voortbrengen. YouTube moet zijn verantwoordelijkheid opvoeren en zijn plannen publiekelijk delen, om proactief te voorkomen dat dit soort wrede inhoud überhaupt wordt geüpload.

Hoe herken je een neppe reddingsvideo?

  1. Let op duidelijke tekenen van lichamelijk letsel, zoals snijwonden, andere wonden, afgeknipte vleugels, of gedragingen die erop kunnen wijzen dat het dier gestrest of angstig is (zoals hijgen of ineenkrimpen). Dit is  vóór de aanval al zichtbaar.
  2. Controleer of de roofdieren of prooidieren zich in een omgeving bevinden die je onder normale omstandigheden niet zou verwachten.
  3. Kijk of het roofdier of het prooidier atypisch gedrag vertoont tijdens de ‘aanval’; zoals slangen die losjes om de prooi zijn gewikkeld of roofdieren die schuchter reageren wanneer de mens ingrijpt, zonder poging te ontsnappen.
  4. Als je naar meerdere video’s kijkt die door hetzelfde kanaal zijn gepost, kijk dan of het lijkt alsof dezelfde dieren en/of leefgebieden herhaaldelijk worden gebruikt. Je kunt dit herkennen aan dezelfde markeringen of patronen op de dieren, of hetzelfde gat in de grond.
  5. Observeer of de menselijke ‘redder’ ongepast reageert zodra het roofdier en de prooi zijn gescheiden. Zoals de dieren in twee aparte handen vasthouden, maar ze dicht bij elkaar presenteren, of ze samen wegdragen in plaats van ze op een veilige afstand van elkaar te houden.
Meer over