Foto van Griekenland

Opvang voor ex-showdolfijnen in Griekenland

Hoe fantastisch zou het zijn als er een plek bestond waar dolfijnen uit dolfinaria opgevangen kunnen worden en een nieuwe toekomst tegemoet kunnen gaan? In Griekenland wordt hard gewerkt aan Europa's eerste dolfijnenopvang. Een project dat wij uiteraard met veel liefde steunen.

 

Aan de kust van het Griekse eiland Lipsi wordt hard gewerkt aan de allereerste opvang voor ex-showdolfijnen in Europa. Verscholen in een prachtig landschap van bergen en rotsen ligt een verlaten baai die precies voldoet aan alle vereisten voor een gezonde leefomgeving voor deze dieren.

Wij zijn partner van dit bijzondere project. Een dolfijnenopvang is hard nodig. Op dit moment leven wereldwijd meer dan 3.000 dolfijnen in gevangenschap, waaronder zo’n 300 in Europa. Maar, er zijn veel ontwikkelingen. Steeds meer landen stellen een fokverbod voor dolfijnen in gevangenschap in, en de vraag naar en acceptatie van dolfinaria neemt af. De vraag naar een alternatief voor dolfijnen die nu nog in dolfinaria leven, neemt daarom toe. 

In Nederland mag er nog worden gefokt met dolfijnen in gevangenschap. Wel komen er steeds strengere regels voor de dolfijnenshows in het Dolfinarium. Zo moeten de dolfijnenshows educatief van aard zijn, en zijn bepaalde kunsten al niet meer toegestaan. Toch hopen we dat er ook in Nederland  - via de minister of via een wetsvoorstel van partijen in de Tweede Kamer - de komende jaren een fokverbod zal komen.

Dolfijnen die in gevangenschap hebben geleefd, kunnen niet zomaar worden uitgezet in zee. Hun kans op overleving in het wild is klein, omdat ze de cruciale vaardigheden en kennis hiervoor niet van hun moeder en groepsgenoten hebben meegekregen. Zij verdienen daarom een fijne, permanente leefomgeving die zo goed mogelijk voldoet aan hun natuurlijke behoeftes. Met een grote, ecologisch rijke ruimte om te zwemmen, duiken en jagen. Dit uiteraard zonder shows of gedwongen contact met mensen.

 

Lipsi

En daar komt de dolfijnenopvang in Griekenland in beeld. Op dit moment zijn er in Europa nog geen alternatieven voor de dolfijnen die nu in gevangenschap worden gehouden. Gelukkig wordt er bij het Griekse eiland Lipsi door onze partner Aegean Marine Life Sanctuary (AMLS) hard gewerkt aan een heuse dolfijnenopvang.

Aegean Marine Life Sanctuary heeft een baai gevonden die bij uitstek geschikt is om dolfijnen in op te vangen. Projectmanager Anastasia vertelt ons dat het vinden van een geschikte baai geen makkelijke zoektocht was. Pas na zes jaar (!) hadden ze eindelijk de juiste locatie gevonden. Maar deze baai heeft dan ook wel de ideale vorm en omstandigheden voor de dieren: beschut tegen de ruige zee en beschermd tegen menselijke verstoring. Niemand mag hier bouwen en er is geen lucht- en geluidsvervuiling. 

De baai meet 42.000 vierkante meter en is zo’n 25 meter diep. De ingang, die met netten wordt afgeschermd van de Middellandse Zee, is niet breder dan tweehonderd meter. In de baai leven tal van dieren waar de dolfijnen jacht op kunnen maken.

Ook benieuwd hoe de baai eruitziet? We bezochten de opvang in wording en maakten er een video van: 

Lipsi
Lipsi

Multifunctioneel en natuurlijk 

De baai is in feite een multifunctioneel natuurlijk aquarium dat ook kan functioneren als een revalidatiecentrum voor andere beschermde mariene diersoorten. Denk daarbij aan zeehonden en zeeschildpadden, die ofwel gewond zijn en behandeling vereisen, of die vanwege blessures niet terug kunnen in het wild, maar wel kunnen overleven in semi-natuurlijke omstandigheden.

Het zou geweldig zijn als in de toekomst ex-showdolfijnen een nieuw leven kunnen krijgen in deze baai. Alle lof voor het team van Aegean Marine Life Sanctuary. Daar willen we natuurlijk hard aan meewerken om de dolfijnendroom waar te maken. 

Wat is er nog nodig?

De baai is nog niet gereed. Op dit moment zijn er nog diverse dingen nodig om de baai volledig klaar te maken voor de komst van de dolfijnen en andere zeedieren. De ontwikkeling van de baai en het bijbehorende gebouw verloopt tot nu toe volgens planning. Maar met jouw steun kan de dolfijnenopvang volledig operationeel worden. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerp en installatie van de infrastructuur onder water (afscheidingen, houten platforms, etcetera), en het voltooien van het rehabilitatiecomplex op het land. 

Wil jij bijdragen aan een fijn, natuurlijk leven voor de dolfijnen en andere zeedieren? Steun dan dit unieke project en geef deze bijzondere dieren een beter leven in Griekenland!

Ook kun je meehelpen door onze petitie te tekenen:

Een fokverbod voor dolfijnen in Nederland

Een leeuw die door een brandende hoepel springt, een olifantenrit in de dierentuin en een struisvogel voor de koets. Gelukkig mag dat in Nederland allemaal niet meer. Toch is er nog wel een wild dier dat wel wordt gebruikt voor entertainment: de dolfijn. In Nederland leven nog steeds dolfijnen in gevangenschap ter vermaak van mensen.