World Animal Protection is een wereldwijde dierenbeschermingsorganisatie. We pakken dierenleed aan, maar dat niet alleen. Wat we doen heeft ook een positief effect op andere grote thema's in de wereld, zoals voedselzekerheid, volksgezondheid en klimaatverandering.
Ons werk draagt bij aan de volgende Sustainable Development Goals (Duurzame ):
Zero hunger (SDG 2)
We maken ons hard voor de eiwittransitie: een verschuiving van dierlijke producten naar meer plantaardig voedsel. Dit kan veel meer mensen voeden en er is veel minder landbouwgrond voor nodig. Eet je vlees, dan eet je indirect ook alle plantaardige voeding die het dier tijdens zijn of haar leven heeft geconsumeerd. Het rechtstreeks consumeren van plantaardige eiwitten kan een groot verschil maken in de strijd tegen honger. Of zoals het wordt benoemd in een IPCC-rapport uit 2022: ‘Voedselsystemen die de nadruk leggen op gezonde, plantaardige diëten [helpen] in de strijd tegen ondervoeding.’
‘Een kip heeft vóór de slacht vier kilo voer nodig, een koe zelfs 25 kilo.’* *Gerekend per kilogram vlees
Bron: Vlees en de impact op het klimaat | Milieu Centraal
Good health (SDG 3)
De vee-industrie levert veel risico's op voor de volksgezondheid. Virologen waarschuwen er al jaren voor: hoe meer dieren op een kleine oppervlakte bij elkaar worden gehouden, hoe makkelijker het is voor virussen om te circuleren. En hoe groter de kans dat er vroeg of laat een overspringt naar mensen. Denk aan Covid-19 en Q-koorts, maar ook bij vogelgriep worden de risico's voor de gezondheid van mensen groter.
Daarnaast leunt de wereldwijde veehouderij — zeker in landen als China, de VS, Brazilië en India — stevig op antibiotica. Vooral dieren op bedrijven met slechte leefomstandigheden krijgen overmatig antibiotica toegediend. Dat leidt tot resistente bacteriën, ook wel superbacteriën. Dit is voor de volksgezondheid een groot risico: het brengt het gevaar met zich mee dat eenvoudige infecties levensbedreigend kunnen worden omdat antibiotica niet meer werkt. Onderzoekers hebben berekend dat in 2019 het aantal mensen dat overleed door resistente bacteriën 1,3 miljoen bedroeg. Als er niks verandert, kan het sterftecijfer in 2050 oplopen naar tien miljoen slachtoffers per jaar.
Beter dierenwelzijn kan het gebruik van antibiotica sterk terugdringen, net als de verschuiving naar meer een meer plantaardig voedingspatroon: als er minder dieren gehouden worden op een groter stuk grond, dan krijgt de verspreiding van virussen minder kans. Een meer plantaardig voedingspatroon kan nog meer gezondheidswinst opleveren: de consumptie van veel (rood) en bewerkt vlees verhoogt de kans op bepaalde ziekten, waaronder verschillende vormen van kanker.
Clean water (SDG 6)
Het houden van minder vee betekent minder waterverontreiniging. Mest (stikstof, fosfaat) vervuilt overal de bodem en het water. Dat leidt tot algengroei die het waterleven verstikt – met als gevolg zogeheten ‘dode zones’. Daar komt bij dat de vee-industrie een grootverbruiker is van zoetwater, terwijl we hier juist oplopende tekorten aan hebben in droge periodes veroorzaakt door klimaatverandering. Als er minder (intensief) vee wordt gehouden, is er minder concurrentie voor drinkwater.
Responsible consumption and production (SDG 12)
Duurzame consumptie en productie is essentieel voor het voortbestaan van onze planeet. Dat geldt met name ook voor de productie en consumptie van voedsel. World Animal Protection pleit voor een meer plantaardig dieet en minder vlees, dus minder dieren die lijden in de vee-industrie. Wij zetten druk op grote spelers die de huidige industrie in stand houden, bijvoorbeeld de financiële instellingen die hierin investeren. En we laten zien hoe het anders kan. Dat vermindert de druk op ons milieu en de gezondheid van mensen. Van minder stikstof, ammoniak en antibiotica tot schoner water en een schonere lucht.
Climate action (SDG 13)
De productie van vlees gaat gepaard met een grote uitstoot van broeikasgassen. Ongeveer een derde van de wereldwijde uitstoot wordt veroorzaakt door de landbouw. Het aandeel van dierlijke productie daarin is onevenredig groot: maar liefst 58% van alle broeikasgassen uit de landbouw is afkomstig van de productie van vlees, zuivel en eieren. Een meer plantaardig menu is dan ook veel beter voor het klimaat. World Animal Protection werkt aan het terugdringen van de wereldwijde vee-industrie, onder meer als een van de grondleggers van de Stop Factory Farming-coalitie.
Life below water (SDG 14)
World Animal Protection werkt op verschillende manieren aan de bescherming van het leven onder water. Zo zijn we de initiatiefnemer van het Global Ghost Gear Initiative, dat strijdt tegen zogeheten ‘spookvistuig’ dat een grote bedreiging vormt voor dieren onder water. En zetten we ons in voor duurzaam walvistoerisme: walvissen spelen een belangrijke rol in mariene ecosystemen en zijn essentieel voor gezonde oceanen.
Daarnaast zullen onze wateren aanzienlijk verbeteren als we de vee-industrie terugdringen. De vee-industrie leidt tot zogenoemde ‘dode zones’, waarin algen het leven verstikken. Wereldwijd zijn er meer dan 400 van dit soort zones, vooral daar waar rivieren in zee uitmonden.
Life on land (SDG 15)
World Animal Protection maakt zich sterk voor een respectvolle en duurzame omgang met dieren en de natuur. We beschermen wilde dieren tegen uitbuiting door de mens. En we strijden voor een transformatie van het voedselsysteem en daarmee voor het behoud van bossen, savannes en andere waardevolle natuur.