
Petitie: samen voor een bontvrij Europa!
Bont? Was dat niet allang een no-go in de modewereld? Klopt! Maar helaas is dat nog niet bij iedereen doorgedrongen. Nog steeds worden in Europa dieren afgemaakt om te eindigen als accessoire. Wij sluiten ons daarom aan bij het Europees burgerinitiatief ‘Fur Free Europe’. Jij tekent toch ook?
Bontjassen, bontkragen en bonthoeden: ze verdwijnen steeds meer uit ons straatbeeld. Gelukkig maar, want er schuilt enorm veel dierenleed achter. Toch zitten er in Europa nog vele nertsen, vossen, konijnen, chinchilla’s en wasbeerhonden gehuisvest in kleine draadgazen kooitjes, met hartverscheurend dierenleed tot gevolg. Daar willen we samen met vele andere organisaties en het Europees burgerinitiatief ‘Fur Free Europe’ een einde aan maken. Op naar een bontvrij Europa!
Jij tekent toch ook?
Nú is de tijd voor een bontvrij Europa
Met de bontindustrie die al wankelt door de gevolgen van de coronapandemie, honderden modemerken die al bontvrij zijn, en verschillende landen die al een verbod op bontfokkerijen invoerden, is een verbod dichterbij dan ooit. In Nederland is sinds 2012 al een bontfokverbod aangenomen, en ook Oostenrijk, Kroatië, België, Slovenië en Italië verboden de bontfokkerij. Maar nog niet overal in Europa is dat zo, en bont mag overal nog wel verkocht worden. Hoog tijd om daar verandering in te brengen!
Dierenleed
Het leven in de kleine kooien is geen pretje. De dieren kampen met grote welzijnsproblemen en hun voedsel bestaat uit een pap van slachtafval. Jongen worden vroeg bij hun moeders weggehaald. Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en kannibalisme liggen op de loer. Nertsen worden na zeven maanden gedood en gevild om van hun vacht bontjassen en -kragen te maken. En dan te bedenken dat het wilde dieren zijn die vrij in de natuur thuishoren. Het fokken van deze dieren is in strijd met het meest fundamentele basisbegrip van dierenwelzijn.
Een risico voor dier én mens
Bovendien zijn bontfokkerijen onveilig voor de mens. De afgelopen jaren werden honderden nertsenfokkerijen getroffen door COVID-19, waardoor nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens werden overgedragen. Daarnaast worden giftige chemische stoffen gebruikt bij het bewerken en verven van bont. Die chemische bewerking staat in de top vijf van de meest vervuilende industrieën als het aankomt op bodemvervuiling door giftige metalen.
Bont in Nederland
Nederland kent een lange strijd tegen de bontindustrie, vertelt Bont voor Dieren. In de 19e eeuw begonnen de eerste tegenbewegingen voor het dragen van bont, waarna in 1982 het Anti Bont Comité werd opgericht. In 1992 kwam er een dierenbeschermingswet die het verbood om zonder een redelijk doel bij een dier pijn, letsel of gezondheidsklachten te veroorzaken. Een verbod op chinchilla- en vossenfokkerijen volgde, en vanaf 2009 zijn ook honden-, katten- en zeehondenbont niet meer toegestaan.
Het produceren van nertsenbont werd nog wel toegestaan. Nederland was op dit gebied de op twee na grootste producent ter wereld. Jaarlijks werden hier ongeveer 1 miljoen nertsen voor hun bont gehouden, op 160 pelsdierfokkerijen. Maar ook daar werd een eind aan gemaakt toen er eind 2013 een verbod kwam op alle fokkerijen, met een afbouwperiode tot 2024. Door het coronavirus en de uitbraak daarvan bij verschillende nertsenfokkerijen besloot het kabinet deze periode te vervroegen tot 2021.
Europees burgerinitiatief
Een Europees burgerinitiatief is een unieke en doeltreffende manier voor EU-burgers om hun toekomst mede vorm te geven. Met een burgerinitiatief wordt de Europese Commissie opgeroepen nieuwe wetten in te stellen. Zodra een initiatief binnen een jaar 1 miljoen gevalideerde handtekeningen heeft bereikt, is de Europese Commissie verplicht om het op de agenda te zetten. Jouw ondertekening is dus ontzettend belangrijk!