’s Werelds wreedste attracties

Reisorganisaties over de hele wereld profiteren van de wreedste toeristische attracties met wilde dieren. Of het nu gaat om olifantenritten, selfies met tijgers of dolfijnenshows; door deze activiteiten leiden wilde dieren een miserabel leven in gevangenschap. 

De Universiteit van Oxford heeft, in opdracht van World Animal Protection, wereldwijd 24 verschillende soorten attracties met wilde dieren geanalyseerd. De onderzoekers beoordeelden deze attracties voor toeristisch vermaak op basis van dierenwelzijns- en beschermingscriteria. Die informatie brengt ’s werelds 5 wreedste attracties in kaart.

 

Olifantenritten

Om een olifant onderdanig te maken aan de mens wordt het dier op jonge leeftijd bij de moeder weggehaald en fysiek en geestelijk mishandeld tijdens een gruwelijk proces, de Phajaan. Dit proces kan dagen tot weken duren. Pas wanneer het jonge dier zich voorgoed heeft onderworpen aan de mens, kan de olifant worden getraind voor ritten en andere vormen van vermaak.

Het leed houdt helaas niet op na het breken van de wil. Een leven lang aan de ketting en gescheiden van hun families, krijgen de olifanten nooit de kans natuurlijke sociale relaties op te bouwen. Dit alles is zowel geestelijk als lichamelijk zeer schadelijk voor het dier. Daarnaast hebben de wilde dieren onvoldoende beweegruimte, krijgen ze onvoldoende medische zorg en voedsel en leven ze in stressvolle omgevingen ver van hun natuurlijke leefgebied. 

Uit ons olifantenonderzoek 'Taken for a Ride' blijkt dat 3 op de 4 olifanten die in Azië in de toeristenindustrie worden gehouden in slechte en onacceptabele condities leeft. Al deze olifanten worden in parken gehouden waar ritten worden aangeboden. 

 

Tijgerselfies

Tijgerwelpjes worden op zeer jonge leeftijd gescheiden van hun moeders om gebruikt te worden als ‘foto-accessoire’ voor toeristen, vaak urenlang aan een stuk. Ze worden door een ononderbroken stroom toeristen aangeraakt en geknuffeld en liggen doorgaans aan de ketting of worden in kleine kooien met betonnen vloeren gehouden.

In Thailand vonden we 17 locaties waar in totaal zo’n 830 tijgers worden gehouden. Hoewel dit land een belangrijk knooppunt is, is het wrede tijgertoerisme ook te vinden in andere delen van Azië, maar bijvoorbeeld ook in Australië, Mexico en Argentinië.

In het rapport hierover, 'Tiger selfies exposed: a portrait of Thailand’s tiger entertainment industry’, staat genoteerd hoeveel tijgers voor toeristisch vermaak in gevangenschap leven in Thailand en hoe zij lijden onder deze vorm van toerisme. 

 

Wandelen en knuffelen met leeuwen

Vooral in het zuiden van Afrika worden leeuwenwelpen gefokt en meestal al binnen een maand gescheiden van hun moeders, om aan de groeiende vraag naar jonge leeuwen vanuit de toeristenindustrie te voldoen. Uren achter elkaar gaan de welpjes van hand op hand zodat toeristen met ze kunnen ‘knuffelen’ en op de foto gaan. Toeristen worden regelmatig aangemoedigd de welpen te slaan als ze agressief of ongewenst gedrag vertonen.

Eenmaal te groot voor knuffelpraktijken, maar nog jong genoeg om ze in bedwang te kunnen houden, worden ze gebruikt voor een relatief nieuw fenomeen: wandelen met leeuwen. Hierbij worden de dieren door toeristen als het ware ‘uitgelaten’. De leeuwen worden getraind om ‘veilig’ met toeristen te lopen, soms zelfs aan de riem.

Deze leeuwen slijten een leven lang in gevangenschap, want vrijlaten in de natuur is niet mogelijk. En dan is het nog de vraag wat er met de leeuwen gebeurt als ze 'te oud' worden. Een greep uit de opties: verkocht aan de dierentuin, de canned hunting of verwerkt tot medicinaal product in Azië... 

 

Zeeschildpadden vasthouden

Ook een bekende zeeschildpaddenfokkerij  op de Kaaimaneilanden is een populaire toeristische attractie. Duizenden zeeschildpadden, van nature solitaire dieren, slijten hier hun dagen opeengepakt in krappe bassins waardoor de kans op ziektes, stress en verwondingen groot is. In het wild migreren deze dieren duizenden kilometers, navigeren zij met behulp van een magnetisch veld en keren terug naar hun geboortestand om daar eieren te leggen. Dit lijkt in het geheel niet op hun leven in gevangenschap.

Toeristen worden aangemoedigd de reptielen op te pakken Door aanraking schieten de dieren vaak in de stress. Er zijn voorvallen bekend van toeristen die daardoor van schrik het dier lieten vallen, met fatale gevolgen. Ook het eten van bijvoorbeeld een schildpaddenburger is een optie.

 

Dolfijnenshows

Miljoenen toeristen bezoeken dolfinaria, zich niet bewust van de mishandeling en het leed dat schuilgaat achter de dolfijnenshows.

Hoewel het in landen als de VS verboden is, worden wereldwijd nog steeds veel dolfijnen voor dolfinaria uit het wild gevangen. Hierbij worden ze door speedboten achterna gezeten, voordat ze in netten worden gevangen en aan boord worden gehesen. Voor veel dolfijnen levert de vangst en het transport dusdanig veel stress op, dat ze al sterven voordat ze hun eindbestemming bereiken.

De dolfijnen die het overleven, maar ook de dieren die in gevangenschap gefokt zijn, zijn gedoemd tot een leven lang lijden. Ze brengen de rest van hun bestaan door in chloorzwembaden, die nog geen fractie vormen van de oceanen, waarin ze meer dan 60 km per dag kunnen afleggen.