Caged_civet_at_the_Denpasar_Bird_Market_(Pasar_Burung)_Bali_Indonesia

5 redenen om de handel in wilde dieren te stoppen

Nieuws

Overal ter wereld worden wilde dieren verhandeld alsof het producten zijn. Voor vermaak, ter consumptie, om als huisdier te worden gehouden of om te worden verwerkt tot medicijn of luxeproduct. 5 redenen waarom de handel in wilde dieren nu moet stoppen (en je dus de petitie moet tekenen!)

1. Er gaat veel dierenleed achter schuil

Aap in een kooi

De handel in wilde dieren veroorzaakt enorm veel dierenleed. Overal ter wereld lijden wilde dieren onder deze wrede handel. Van slangen tot schubdieren en van dolfijnen tot beren: wilde dieren worden uit het wild gehaald of intensief gefokt, getransporteerd en vervolgens verhandeld. Of het nu gaat om legale, of illegale handel: tijdens dit proces worden de dieren onder erbarmelijke en onhygiënische omstandigheden gehouden. Alsof dat niet genoeg is, lijden de dieren hun leven lang. Gedwongen om mensen te entertainen, als huisdier in een onnatuurlijke omgeving te worden gehouden, te worden verwerkt tot medicijn of op inhumane manieren geslacht om als modeaccessoire te dienen of opgegeten te worden als delicatesse.

Wilde dieren die in gevangenschap leven, zijn afhankelijk geraakt van mensen. Het maakt ze kwetsbaar, met alle gevolgen van dien. De dieren zitten gevangen en kunnen niet meer voor zichzelf zorgen. We zien het bij tijdens de coronacrisis ook: olifantenkampen en olifantvriendelijke opvangplekken raakten in de problemen door het stilvallen van het toerisme. Geen toeristen betekent geen inkomsten en geen voer en zorg voor de dieren. 

Wilde dieren zijn niet ons eigendom. Wilde dieren horen in het wild. 

2. Het vormt een gevaar voor de volksgezondheid

Markt waar wilde dieren verkocht worden

Uit onderzoek blijkt dat 70% van alle ziekten die van dier op mensen overspringen afkomstig zijn van wilde dieren. De handel in wilde dieren veroorzaakt dus niet alleen veel dierenleed, maar vormt ook een gevaar voor onze eigen gezondheid. De dieren worden in slechte (hygiëne)omstandigheden gehouden en zitten vaak opgepropt bij elkaar. Het opgesloten zitten zorgt voor stress, verwondingen en maakt het overspringen van ziektes veel te makkelijk. Als je als mens in contact komt met deze dieren loop je het risico om besmet te raken. Dit kan leiden tot besmetting met ziektes zoals salmonella, SARS en pandemieën zoals de huidige coronacrisis.

3. Om de biodiversiteit te beschermen

Wilde olifanten in Sri Lanka

De legale en illegale handel in wilde dieren vormt al jaren een bedreiging voor de biodiversiteit. Vele duizenden diersoorten worden gestroopt en verhandeld om gebruikt te worden voor traditionele medicijnen, luxeproducten, ter consumptie, voor entertainment of om als huisdier gehouden te worden. Bovendien wordt de illegale handel in wilde dieren voor veel criminele organisaties helaas steeds aantrekkelijker. De prijs van de hoorn van een neushoorn per kilo ligt veel hoger dan de prijs die ze krijgen voor een kilo cocaïne. Hierdoor beginnen steeds meer internationale bendes met het stropen en smokkelen van (bedreigde) diersoorten. Door deze brute handel in wilde dieren worden veel diersoorten met uitsterven bedreigd.

Het lijkt een duurzame oplossing om wilde dieren in gevangenschap te fokken, in plaats van dieren uit het wild halen. Helaas is dat in werkelijkheid niet zo. 

Ook de legale handel in wilde dieren is vaak nog afhankelijk van wildvang voor het kweken of fokken van dieren. Maar weinig kweekpopulaties zijn groot genoeg om onafhankelijk gezond te kunnen bestaan. Ook worden gekweekte dieren van verschillende uithoeken uitgewisseld en verhandeld om bloedlijnen te kruisen. Transporten over lange afstanden zijn per definitie stressvol.

Het is daarnaast niet altijd even duidelijk of een wild dier op legale of illegale wijze verkregen is, voor het verder wordt verhandeld. Kweek en wildvang zijn niet los van elkaar te zien. Houders en handhavingsinstanties kunnen niet altijd het onderscheid maken tussen wildgevangen en gekweekte dieren. De handel in gekweekte dieren maakt dan de handel in wildgevangen dieren mogelijk.

In plaats van het vinden van zogenaamde ‘duurzame’ manieren om dieren te exploiteren, moeten we ervoor zorgen dat wilde dieren niet meer worden gezien als handelswaar voor commercieel gewin. Duurzaam fokken of kweken is niet de oplossing. Er zijn andere manieren om populaties van wilde dieren te beschermen tegen uitsterven, zonder ernstig dierenleed. Dieren die in gevangenschap zijn gefokt of gekweekt kunnen bovendien niet terug naar het wild; voor hun eigen veiligheid, maar ook omdat ze mogelijk ziekten kunnen overdragen op andere wilde dieren.

4. Om de economische gevolgen van een gezondheidscrisis te voorkomen

A sugar glider and bat at a market in Jakarta, Indonesia. Credit Line: World Animal Protection / Aaron Gekoski

De economische gevolgen van een gezondheidscrisis, zoals de corona-uitbraak, zijn enorm. In 2003 kostte de SARS-uitbraak de Chinese economie $25,3 miljard en werd het wereldwijde verlies geschat op $54 miljard. In 2016 schatte de World Bank dat een COVID-19-achtige influenza-epidemie in één jaar wereldwijd $900 miljard zou kunnen kosten.

Ook voor Nederland zijn de gevolgen enorm. De omvang is nog onzeker, maar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schat dat het bbp in Nederland krimpt met 7,5% in 2020, dat is ongekend hoog.

COVID-19 heeft aangetoond dat de economische kosten van zoönose-epidemieën zwaarder wegen dan de economische ‘voordelen’ van de handel in wilde dieren. De huidige situatie zal de wereldeconomie waarschijnlijk meer dan 1 triljoen dollar kosten, waardoor we afstevenen op een recessie. Als we de handel in wilde dieren beëindigen kunnen we toekomstige pandemieën – en daarop volgende economische chaos – voorkomen.      

5. Het is beter voor onze mentale gezondheid

Tijger in kooi

Om het coronavirus onder controle te krijgen bleven we allemaal zoveel mogelijk binnen. Dit had en heeft nog steeds een enorme invloed op onze mentale gezondheid. Mensen leefden, net als miljoenen wilde dieren in gevangenschap, dag in dag uit een geïsoleerd bestaan. Niemand wist wanneer we weer naar school of werk mochten. We ondervonden een beperking van contact met anderen, de mogelijkheid om sportclubs, horeca en musea te bezoeken was er niet. In veel huishoudens leverde deze onzekerheid spanning op. Sommigen kampten met depressieve gevoelens of trokken zich terug, anderen moesten juist hun frustratie afreageren, wat leidde tot conflicten. Door de handel in wilde dieren te beëindigen kunnen we toekomstige uitbraken en quarantaines voorkomen. Voor jou als mens, maar ook voor de (toekomstige) wilde dieren in gevangenschap die hier een heel leven voor veroordeeld zijn.

Stop de handel; teken de petitie

Met een verbod op de handel in wilde dieren kunnen we dierenleed en toekomstige pandemieën voorkomen. Bovendien is een verbod beter voor het beschermen van de biodiversiteit, de economie en onze mentale gezondheid. De handel in wilde dieren moet zo snel mogelijk verboden worden en jij kan daarvoor zorgen. Help de wereldleiders van de G20 ervan te overtuigen dat een verbod op de handel in wilde dieren de enige oplossing is om dieren, mensen en de planeet te beschermen. Keep them wild, keep us safe.

Teken de petitie

Meer over