Tijger met welp

Wilde dieren – Geen medicijnen

Dieren in medicijnen?! Ja, het is echt zo. In Azië worden leeuwenbotten of berengal verwerkt tot traditionele medicijnen. Een onnodige industrie, vreselijk dierenleed als gevolg. Daarom komen wij in actie.

Hier in Nederland kennen we het (gelukkig) niet echt meer, maar in Aziatische medicijnkastjes kun je delen van neushoorns, tijgers en beren tegenkomen. Beren worden in Azië veelvuldig uitgebuit voor hun gal. De dieren worden in krappe kooien gevangengehouden en er wordt een sneetje in hun galblaas gemaakt waar gal uit afgetapt kan worden. Het gal zou een gunstige werking hebben bij lever- en galblaasaandoeningen en oogklachten.

Maar dat is helemaal niet nodig. Veel medicijnen waarin wilde dieren zijn verwerkt, hebben geen bewezen effect, terwijl er plantaardige alternatieven zijn waarvan de werking bewezen is. Gelukkig beloofden onlangs nog twee farmaceutische bedrijven in Azië, Zheijang Pharm Co. en WuXi Biologics om geen medicijnen meer te maken waar wilde dieren in zijn verwerkt. Een positieve stap in de juiste richting.

Galbeer

Dierenleed

Veel beren in galfaciliteiten ervaren extreme angst en stress. De beren lijden enorm in smerige en benauwde omstandigheden, vaak in kooien niet groter dan een telefooncel, en worden gedwongen tot de pijnlijke extracties. Soms zelfs dagelijks. Het gal wordt op wrede wijze afgetapt, vaak door mensen zonder enige veterinaire opleiding. De dieren kreunen en wiegen met hun hoofd of hebben kapotte tanden van het bijten op de tralies van hun kooi. En uit frustratie en verveling slaan of wrijven ze tegen ijzeren stangen. De beren uit deze industrie zitten dan ook vol verwondingen en littekens.

Ook tijgers en leeuwen lijden voor traditionele medicijnen. Uit ons onderzoek blijkt hoe honderden tijgers en leeuwen rij aan rij in kleine kooien worden gehouden in industriële ‘kattenfabrieken’ in Azië. Het onderzoeksteam bezocht onder meer een tijgerfarm in China, waar de tijgers alleen de minimale zorg kregen om in leven te blijven. De meeste grote katten waren uitgemergeld.

Tijger

Wat wij doen om te voorkomen dat dieren als medicijn eindigen  

We hebben een lange historie in het tegengaan van de berengalindustrie. De uitbuiting van beren in gevangenschap voor hun gal is een van de ergste voorbeelden van dierenmishandeling ter wereld. Tegenwoordig lijden maar liefst 24.000 beren in gevangenschap in Azië. Samen met partnerorganisaties hebben we veel beren hun vrijheid teruggegeven. In 2005 leefden er nog 4300 beren in Vietnamese berengalboerderijen. Inmiddels zijn dit er nog minder dan 400. Een verschil van 90 procent dankzij de steun van onze supporters. In Zuid-Korea werkten we samen met onze lokale partner en de overheid aan het einde van de Zuid-Koreaanse berengalindustrie.

In Zuid-Afrika leverden we samen met onze partner Blood Lions en vele andere partijen uit de dierenwelzijns- en natuurbeschermingssector een schat aan overtuigend wetenschappelijk bewijsmateriaal aan het Department of Forestry, Fisheries and the Environment (DFFE) van Zuid-Afrika, wat hen deed besluiten om te stoppen met het houden, fokken en verkopen van leeuwen in gevangenschap.

Wat kun jij doen?

  • Gebruik, als je in landen bent waar dit niet verboden is, geen medicijnen waar dieren in verwerkt zijn. Wees hier scherp op.
  • Steun ons werk met een donatie. Help samen met ons een eind te maken aan het leed van wilde dieren in de toeristische entertainmentindustrie.