Sojabonen

Eiwittransitie

In een gezond voedingspatroon zijn eiwitten onmisbaar. Veel mensen kiezen in hun dagelijkse dieet voor dierlijke eiwitbronnen, zoals vlees, melk en eieren. Daardoor lijden veedieren een veel te kort leven in afschuwelijke omstandigheden, én lopen het klimaat, de natuur en biodiversiteit steeds meer schade op. Als we vaker kiezen voor eiwitten uit plantaardige bronnen, kunnen we onze voeding meer in balans brengen met wat goed is voor dier, klimaat en natuur. Die verschuiving noemen we de eiwittransitie. 

Wat is het probleem?

De vraag naar vlees en zuivel is groot: in Nederland alleen al eten we jaarlijks gemiddeld 78 kilo vlees per persoon. Wereldwijd worden er meer dan zeventig miljard dieren gehouden en gedood. Dieren als kippen, varkens en koeien slijten hun leven in veel te krappe hokken voor hun vlees, melk en eieren. Veel van hen zullen nooit daglicht zien. In plaats daarvan worden ze wreed behandeld en uitgebuit alsof het machines zijn, zodat ze in korte tijd zoveel mogelijk produceren.

Varken in een kooi

Daarmee houden de schadelijke effecten van de vlees- en zuivelproductie niet op. De vee-industrie is een van de grootste oorzaken van klimaatverandering. Wel 26 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen komt van de voedselindustrie, en de veehouderij gebruikt meer dan 80 procent van de wereldwijde landbouwgrond! In de stallen zitten veel dieren in kleine hokken op elkaar gepropt, waardoor er gemakkelijk ziektes kunnen ontstaan of overgedragen, zoals we al langere tijd bij de vogelgriep zien. Op grote schaal worden er bossen in brand gezet om land vrij te maken voor soja en mais voor de productie van veevoer. Een steeds groter gebied in de Amazone gaat in vlammen op, waardoor talloze wilde dieren als de jaguar en de miereneter hun huis kwijtraken – met desastreuze gevolgen voor soortbehoud en biodiversiteit.

Als je daarbij optelt dat de vleesproductie van nu vijf keer hoger is dan vijftig jaar geleden, begrijp je dat verandering noodzakelijk is. De vraag naar vlees en zuivel put de natuurlijke bronnen van onze planeet uit.

Bosbrand Amazone

Wat is de eiwittransitie precies?

Als we steeds meer plantaardige producten gaan eten, is er sprake van een eiwittransitie. Op dit moment halen we in Nederland de meerderheid van onze eiwitten uit dierlijke producten. Voor een houdbaar voedselsysteem is het nodig dat dit aandeel lager wordt. Samen met andere organisaties streven we daarom naar een halvering van de productie en consumptie van dierlijke eiwitten in 2040. Minder vlees en zuivel, en meer plantaardige eiwitbronnen zoals vlees- en zuivelvervangers, peulvruchten, bonen, quinoa en andere zaden en noten.

Als de vraag naar vlees en zuivel afneemt, kunnen er minder dieren in betere omstandigheden gehouden worden. Ook zal er dan minder landbouwgrond nodig zijn en kunnen we de beschikbare landbouwgrond efficiënter inrichten: de mais en soja die nu naar voer voor veedieren gaat, kan dan direct voor menselijke consumptie worden ingezet. Daardoor kunnen er veel meer monden worden gevoed! De productie van peulvruchten, soja en tarwe zorgt bovendien voor veel minder uitstoot van broeikasgassen. En omdat er minder ontbossing plaatsvindt, nemen ook de negatieve effecten op de natuur en biodiversiteit drastisch af.  

Kalfje in het hooi

Wat doen wij voor de eiwittransitie?

Gelukkig is er al een groot aanbod plantaardige en alternatieve eiwitbronnen verkrijgbaar. Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, waardoor de markt de komende jaren zal groeien. Het is belangrijk dat ook overheden, bedrijven, financiële instellingen en organisaties gaan aansturen op de transitie, bijvoorbeeld door te investeren in duurzame (kringloop)landbouw en plantaardige eiwitalternatieven. Daar helpen we bij mee.

  • We doen onderzoek naar investeringen van financiële instellingen en sporen hen aan een plantaardig voedselsysteem te stimuleren.
  • We gaan met bedrijven in gesprek om een concreet beleid op te stellen dat gericht is op de eiwittransitie.
  • We vragen via onze campagnes aandacht voor de schadelijke effecten van investeringen in de vee-industrie.
  • We proberen zoveel mogelijk mensen te motiveren om minder dierlijke eiwitten te eten.

Wat kun jij doen?

Als we de krachten bundelen, komen we samen steeds dichter bij ons doel. Jouw hulp is ontzettend belangrijk!

  • Probeer zelf meer plantaardige eiwitten te eten. Kies voor lekkere plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel en inspireer je omgeving!
  • Check of jouw bank, verzekeraar en pensioenfonds in de juiste projecten investeren en beleid hebben op dierenwelzijn. Dat kan heel eenvoudig en snel via de Eerlijke Geldwijzer. Stuur een klacht of compliment naar de financiële instelling naar keuze, of stap over naar een bank of verzekeraar die het beter doet.
  • Help dieren in de vee-industrie met een gift. Met jouw hulp maken we het verschil!