Varken in stro

Alles over varkens

Varkens zijn ontzettend intelligent, spelen graag met elkaar en hoewel ze dol zijn op modder, zijn ze helemaal niet vies. Helaas brengen ruim een miljard varkens hun leven door in krappe hokken en duisternis. Daar komen wij voor in actie.

Varkens zijn intelligente, nieuwsgierige en empathische dieren. Als ze de keuze hadden, zouden ze hun dagen doorbrengen met socializen met vrienden, zoeken naar eten en uitrusten op comfortabele plekjes. Helaas mogen varkens die op intensieve veehouderijen leven niet pronken met hun intelligentie of hun instinctieve nieuwsgierigheid volgen.

 

Waarom moeten we varkens helpen?

Op intensieve veehouderijen over de hele wereld worden varkens opgesloten in kale, kleine stalen kooien. Vooral moedervarkens hebben het zwaar: ze worden geïnsemineerd in een kooi die niet groter is dan een gemiddelde koelkast; met nauwelijks genoeg bewegingsruimte. Ze kunnen zich niet eens omdraaien.

 

Ter voorbereiding op de bevalling worden moedervarkens naar een andere kooi verplaatst. Hun natuurlijke instinct is om een nest te bouwen, maar dat kan niet. In hun ‘bevalkooi’ zien ze opnieuw alleen tralies en beton. Dit zorgt voor nog meer pijn en lijden bij de bevalling. En als de biggetjes er dan zijn, zorgen de stalen staven ervoor dat ze niet naar hun kleintjes toe kunnen. Een moeder-biggenband opbouwen, is onmogelijk.

 

Biggetjes worden na drie weken gedwongen gespeend en bij hun moeder weggehaald, waar ze in het wild tien tot veertien weken bij hun moeder blijven. Hierdoor worden ze vatbaar voor ziektes. De biggetjes worden onderworpen aan een aantal pijnlijke verminkingen, zoals het couperen (afknippen) van hun staart, castratie en het vijlen van hun tanden. Dit gebeurt zonder pijnstilling. Moedervarkens keren weer terug naar de kooi waar ze geïnsemineerd worden. Op deze manier baren ze vijf tot acht nesten, totdat ze worden geslacht.

 

World Animal Protection helpt varkens

Een leven in een kooi ter grootte van een koelkast is helemaal geen leven voor een varken. We dringen erop aan dat varkens de kans krijgen om natuurlijk gedrag te vertonen en te socialiseren, vrij van de beperkingen van kooien en vrij van pijnlijke verminkingen. Om die doelen te bereiken, roepen we de industrie op om te veranderen!

 

We werken samen met de industrie en boeren om hogere welzijnsstandaarden te ontwikkelen, om varkens uit kooien en in sociale groepen te krijgen, en om een einde te maken aan pijnlijke verminkingen. We gaan in gesprek met financiële instellingen om hun investeringen in deze dieronvriendelijke praktijken te stoppen. En we maken de consument bewust van het leed dat achter varkensvlees schuilgaat.

Zo kun jij varkens helpen

Dieren helpen doen we niet alleen. Dat doen we samen met alle dierenvrienden over de hele wereld. Jouw hulp is waardevol. Lees hieronder hoe je in actie kunt komen voor varkens:

  • Eet zo veel mogelijk plantaardig. Als je varkensvlees koopt, let dan goed op keurmerken.
  • Maak anderen bewust van het leed van varkens in de vee-industrie en motiveer ze een dagje geen vlees te eten.
  • Teken de diervrij belofte
  • Stap over op een diervriendelijke bank of verzekeraar en spreek financiële instellingen aan op hun (dieronvriendelijke) investeringen via de Eerlijke Geldwijzer.
  • Steun ons werk door het organiseren van een actie, het kopen van iets leuks in onze webshop of met een gift.

Het dagelijkse leven van moedervarkens

Nieuws

Wereldwijd worden er miljarden varkens in de veehouderij gehouden. Hoewel steeds meer bedrijven hogere dierenwelzijnsnormen hanteren, leeft de ruime meerderheid van deze dieren in barre omstandigheden. Dit is hoe het er voor moedervarkens uitziet; een kijkje in het leven van twee moedervarkens uit twee verschillende stallen.

Ons wereldwijde werk voor varkens

Nieuws

We spraken met World Animal Protection-collega Jacqueline Mills, hoofd van de veehouderij campagne, over ons wereldwijde werk voor varkens. Wat willen we bereiken en hoe willen we dit doen? Je leest het hier.

5 redenen waarom varkens modder nodig hebben

Nieuws

Bah, varkens zijn vieze dieren die door de modder rollen. Toch? Nou, eigenlijk niet! Wist je dat die modder ontzettend belangrijk is voor varkens? We vertellen je graag waarom