pig wallowing in mud

5 redenen waarom varkens modder nodig hebben

Nieuws

Bah, varkens zijn vieze dieren die door de modder rollen. Toch? Nou, eigenlijk niet! Wist je dat die modder ontzettend belangrijk is voor varkens? We vertellen je graag waarom

Wij kunnen ons er niets bij voorstellen, maar baden in de modder is een gezondheids- en welzijnsbehoefte voor varkens. Ze graven kleine, met modder gevulde poelen in de aarde en dompelen zichzelf daar vervolgens van top tot teen in onder. Waarom ze dat doen? Vijf redenen waarom varkens modder nodig hebben:

  1. Beschutting tegen de zon

Aangezien varkens in het wild buiten leven, moeten ze maatregelen nemen tegen de zon. Om te voorkomen dat hun huid verbrandt en om ervoor te zorgen dat hun lichaamstemperatuur normaal blijft, wentelen ze zich in de modder. Dit zorgt voor een beschermende laag op de huid en helpt tegen eventuele oververhitting en verbranding door de zon.

pig wallowing in mud
  1. Sociaal aspect

Het rollen door de modder is een essentieel sociaal gedrag bij varkens: het stimuleert een gevoel van verbondenheid. Het nemen van een modderbad is dus een sociale aangelegenheid voor de dieren. Daarom zie je vaak meerdere varkens tegelijk met elkaar door de modder rollen.

pig wallowing in mud
  1. Bescherming tegen parasieten

Varkens hebben modder nodig om hun huid te reinigen van parasieten. Als buitendieren zijn varkens gevoelig voor parasieten die zich op hun huid kunnen vestigen. Modder is vooral nuttig om toegang van die parasieten tot de huid te voorkomen, en om teken en luizen te verwijderen.

pig wallowing in mud
  1. Territoriumdrift

Tijdens het paarseizoen gebruiken varkens hun eigen geurige modder om hun territorium af te bakenen en te helpen bij het aantrekken van een paringspartner. Uit onderzoek blijkt dat het primaire paarseizoen van wilde varkens samenvalt met een verhoogd baddergedrag van mannelijke varkens.

pig wallowing in mud
  1. Tevredenheid en welzijn

Lekker door de modder rollen kan een teken zijn van tevredenheid en welzijn. Net als stofbaden bij kippen, zijn modderbaden bij varkens een teken van positief welzijn. Over het algemeen wordt er door de modder gerold voor, na, of in combinatie met andere natuurlijke gedragingen van varkens die belangrijk zijn voor hun welzijn.

pig wallowing in mud

Ondanks de modder zijn varkens vrij schone en opgeruimde dieren. Dieren die het verdienen om een leven te leiden zoals de natuur dat bedoeld heeft. Varkens in de wereldwijde vee-industrie hebben dat geluk niet. Vaak zitten ze opgesloten in kooien en leven ze op betonnen vloeren, zonder dat ze door de modder kunnen rollen. We werken er hard aan om het leven van deze varkens te verbeteren.

Hoe we dat doen? Lees meer over ons werk voor dieren in de vee-industrie:

Ons werk voor dieren in de veehouderij

kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

Diervriendelijke boodschappen boodschappenkar

Wil jij diervriendelijk eten? Vraag hier gratis een plan voor je boodschappen aan

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over