dolfijn

Oscarwinnende documentaire The Cove laat leed achter 'glimlach' van dolfijnen zien

Sinds de premiere in 2009 heeft The Cove veel teweeg gebracht. Het is een indrukwekkende documentaire die World Animal Protection in samenwerking met Benelux Film Distributors presenteerde. De documentaire heeft zowel in Nederland als in het buitenland veel lof van het publiek, de media en de Tweede Kamer gekregen. Daarnaast heeft de maker ook een Oscar gewonnen voor beste documentaire.

De film toont het vele leed dat de dolfijnen ondervinden achter hun bekende glimlach. Centraal staat Richard O’Barry, voormalig trainer van tv-dolfijn Flipper, die zich tegenwoordig inzet voor het redden van dolfijnen en de sluiting van dolfinaria wereldwijd. Ric O’Barry was in de jaren ’60 dolfijnentrainer. Door zijn intensieve contact met deze sociale en intelligente dieren, raakte hij ervan overtuigd dat het trainen en het houden van dolfijnen in gevangenschap simpelweg verkeerd is. O’Barry pleit sindsdien – inmiddels al 45 jaar – voor het beëindigen van dolfijnenshows. Hij deed dit eerder ook in dienst van World Animal Protection, en nu slaan we opnieuw de handen ineen.

Samen met een team van filmmakers en duikers vertrekt O’Barry op een geheime missie. Met gevaar voor eigen leven dringen ze binnen in een verborgen lagune in Taiji, een niet al te groot stadje in Japan. Het doel is om een licht te werpen op een donker en dodelijk geheim: de jaarlijkse dolfijnenslachting.

Filmposter van The Cove