Civetkat

In actie voor kooivrije civetkatten

Civetkoffie word verkocht als luxe product, maar voor de civetkatten die uit het wild worden geroofd en opgesloten om deze koffie te produceren is er weinig luxe aan. 

Wat is civetkoffie?

Civetkoffie, of 'Kopi Luwak', is een van 's werelds duurste dranken. Voor een kopje van deze exclusieve koffie moet men soms wel €75,- betalen. De koffie wordt gemaakt door civetkatten. Dit zijn kleine zoogdieren die leven in de tropische gebieden van Azië en Afrika. Ze zijn vooral ’s nachts actief. Ze dragen bij aan de productie van deze koffie door koffiebessen te eten waarvan de bonen daarna via de natuurlijke weg uitgepoept worden. 

Deze bonen worden verzameld en gewassen en daarvan wordt de civetkoffie gemaakt die steeds populairder aan het worden is. Maar om tegemoet te komen aan de toenemende vraag, worden civetkatten nu uit het wild gevangen en gedwongen om in dieronvriendelijke omstandigheden te leven. Daarom dringen wij er bij leveranciers op aan om alleen civetkoffie in te kopen die uit de natuur betrokken is en ‘kooivrij’ is. 

Civetkoffie: het probleem

Om aan de groeiende vraag naar civetkoffie te voldoen, worden civetkatten gevangen met vangkooien, klemmen en de inzet van jachthonden. Deze methoden veroorzaken vaak verwondingen. Veel civetkatten worden daarna verkocht aan ‘civetboerderijen’. Andere komen terecht op lawaaierige, drukke markten voor wilde dieren. 

Nadat ze verkocht zijn, worden civetkatten gedwongen te leven in kleine, kale kooien, vaak zonder voldoende beschutting of strooisel als ondergrond. Veel dieren vertonen ernstige stressverschijnselen – ze ijsberen of verwonden zichzelf. Door het slechte en eenzijdige voedsel en de erbarmelijke omstandigheden sterven veel dieren voortijdig of vertonen tekenen van verwondingen. 

Deze civetboerderijen trekken enorm veel toeristen, bijvoorbeeld op Bali. Samen met Floortje Dessing bezochten we het eiland in 2023 om het dierenleed bij toeristische attracties bloot te leggen.

 

Civetkoffie: de oplossing

Koffie die kooivrij en uit de natuur betrokken is, is de enige diervriendelijke variant. Zo kunnen wilde civetkatten in hun natuurlijke omgeving blijven en kunnen dorpsgemeenschappen wat inkomsten kunnen genereren door het verzamelen en verkopen van de koffiebonen die door civetkatten zijn uitgepoept. Kenners willen dit natuurlijke, kwalitatief hoogstaande product en niet de inferieure, wrede, gekooide variant waarmee consumenten misleid worden en die deze traditionele bedrijfstak ondermijnt.

World Animal Protection voert campagne om de toelevering van gekooide civetkoffie te stoppen – en we winnen aan kracht. We zijn begonnen door detailhandelaren in Canada, Denemarken, Nederland, Zweden en Groot-Brittannië te vragen om hun bevoorradingsketen onder de loep te nemen. En om te stoppen met de verkoop van civetkoffie als zij niet konden garanderen dat deze kooivrij was. Tenminste 13 detailhandelaren, waaronder bekende namen als Harrods in Engeland en Simon Lévelt in Nederland, hebben civetkoffie al uit hun schappen gehaald of hebben ingestemd met een onderzoek. 

Wat jij kunt doen

Wij werken nu samen met koffiekeurmerken en we steunen de pogingen van de koffiesector om te reageren op onze campagne. We voeren gesprekken met UTZ Certified en Rainforest Alliance om te onderzoeken hoe gecertificeerde koffieproducenten kunnen vermijden dat ze betrokken raken bij de productie van koffie afkomstig van gekooide civetkatten. En we werken ook met deze organisaties samen om dierenwelzijnsmaatregelen op te nemen in hun reglementen.  

Ook kun je helpen door onze petitie te tekenen:

In actie voor kooivrije civetkatten

Civetkoffie word verkocht als luxe product, maar voor de civetkatten die uit het wild worden geroofd en opgesloten om deze koffie te produceren is er weinig luxe aan.

Jij kunt de civetkatten ook zelf helpen! 

  • Koop geen civetkoffie of 'kopi luwak' tenzij gegarandeerd is dat de bonen niet van gekooide civetkatten afkomstig is
  • Deel dit verhaal met anderen om ook hen bewust te maken van de situatie