intensieve veehouderij, varkens, kippen, dieronvriendelijk

Drie keer weg bij dieronvriendelijke bank

Nieuws

Meer dan € 8,8 miljard investeerden Rabobank, ING en ABN AMRO in zeer dieronvriendelijke vleesbedrijven. Deze drie dierenvrienden stapten over naar een bank die wél oog heeft voor dierenwelzijn. Dit is wat hen bewoog.

“Kijk in je hart en onderneem actie”

Conny (56): “Een jaar of vijf geleden besloot ik me te verdiepen in dierenbeschermingsorganisaties. Ik las dat ING, waar ik op dat moment bankierde, investeerde in dubieuze zaken zoals de intensieve veehouderij en wapenhandel. Deze investeringen gaan over de ruggen van onschuldige mensen en ook zeker over die van onschuldige dieren. Met die kennis besloot ik over te stappen naar een bank die wel oog heeft voor dierenwelzijn: ASN.

Op de eerste plaats zouden banken niet moeten investeren in de intensieve veehouderij vanwege het enorme dierenleed dat daarmee gepaard gaat. Daarnaast draagt de vleesindustrie enorm bij aan klimaatverandering. De klimaatverandering is beangstigend. Ik wil daar niet aan bijdragen. Daarom leef ik veganistisch, maar helaas is daar het probleem niet mee opgelost. Dat is de reden dat ik deze boodschap op een positieve manier verspreid. 

Als consument hebben we absoluut een verantwoordelijkheid. Tegen degenen die twijfelen om actie te ondernemen, zeg ik: kijk in je hart. Kijk bewust, hoe moeilijk dat ook is, naar beelden uit de intensieve veehouderij. Kijk hoe verschrikkelijk de dieren lijden. Kijk in je hart en onderneem actie. De dieren hebben daar baat bij, en het klimaat ook. Mijn moeder zei altijd: ‘verbeter de wereld, maar begin bij jezelf’, en dat is me altijd bijgebleven.”

megaschuur_4

Rabobank, ING en ABN AMRO financieren megaschuren waar tienduizenden plofkippen opeen gepropt zitten. 

 “Ik heb diezelfde dag nog mijn overstap aangevraagd”

Mickayla (21): “Kort geleden las ik het bericht dat de Nederlandse grootbanken grootschalig investeren in dierenleed. Ik heb meteen mijn overstap aangevraagd van ABM AMRO naar Triodos. Over een paar weken ben ik volledig overgestapt.

Jarenlang heb ik mijn ogen gesloten voor dierenleed. Ik maakte mezelf wijs dat vlees aan bomen groeit – bij wijze van spreken. Hier en daar las ik berichten over het dierenleed in de vleesindustrie. Daar wist ik niets van af. Ik besloot mezelf te verdiepen in de vleesindustrie: hoeveel dieren leven er eigenlijk in de vleesindustrie? En wat is de kwaliteit van hun leven? Ik heb video’s gekeken, artikelen en onderzoeken gelezen. Ik schrok ervan hoe vee wordt behandeld in de intensieve veehouderij.

Ik wil op geen enkele manier bijdragen aan dierenleed. Daarom wil ik ook niet langer bankieren bij een bank die dit financiert. Ik las dat Triodos en ASN vooroplopen wat betreft dierenwelzijn. Zij steunen duurzame, diervriendelijke projecten en dat vind ik erg belangrijk. Ik heb diezelfde dag nog mijn overstap aangevraagd. Ik was er echt klaar mee; ik wilde zo snel mogelijk weg bij ABN AMRO. Daarnaast heb ik ABN AMRO, maar ook Rabobank en ING, via de actie van World Animal Protection opgeroepen niet meer te investeren in dierenleed.”

1020433_0

Moedervarkens in de intensieve veehouderij staan hun leven lang opgesloten in krappe, metalen kooien. Ze kunnen letterlijk hun kont niet keren. De Nederlandse grootbanken investeren miljarden in dit dierenleed. 

“Ik doe wat ik kan. Alle beetjes helpen”

Christina (65): “Ik denk dat veel mensen zich niet bewust zijn van het dierenleed in de intensieve veehouderij. En ook niet wat het aandeel is van banken daarin. Een aantal jaar geleden had ik nog een zakelijke rekening bij ING. Privé zat ik bij Triodos. Nu bankier ik alleen nog bij Triodos, omdat ik niet wil dat mijn geld wordt geïnvesteerd in duistere zaken zoals megastallen. Ieder dier heeft recht op een goed leven. Het is schandalig hoe dieren behandeld worden in de intensieve veehouderij en dat banken daarin investeren. Veel mensen maken zich zorgen om allerlei zaken, maar laten daarbij dierenwelzijn achterwege.

Ik ben al wat ouder en ik doe wat ik kan. Zo eet ik niet veel vlees. Als ik vlees eet, dan is het van een biologisch-dynamische boer. We moeten niet vergeten dat onze klein- en achterkleinkinderen ook nog in deze wereld moeten leven. Ik hoop zo voor hen dat er een omslag gemaakt zal worden. Daarom is het delen van deze boodschap zo belangrijk. Dat is net als een steentje dat je in het water gooit. Dat ene steentje veroorzaakt steeds groter wordende kringen in het water. Die kringen rimpelen vanzelf door. We moeten allemaal ons steentje bijdragen. Alle beetjes helpen.”

Dit PIG ik niet!

Conny, Mickayla en Christina: bedankt dat jullie je verhaal met ons wilden delen! Vind je ook dat Rabobank, ING en ABN AMRO niet zouden moeten investeren in dierenleed? Stuur de banken samen met Conny, Mickayla en Christina en vele anderen, een oproep en help de boodschap te verspreiden: 

Stuur de banken een oproep 

Meer over