Het dagelijkse leven van moedervarkens

13/05/2018

Wereldwijd worden er miljarden varkens in de veehouderij gehouden. Hoewel steeds meer bedrijven hogere dierenwelzijnsnormen hanteren, leeft de ruime meerderheid van deze dieren in barre omstandigheden. Dit is hoe het er voor moedervarkens uitziet; een kijkje in het leven van...

... varken nummer 78114:

Ze wordt wakker met honger en pijn omdat ze op een harde, betonnen vloer heeft geslapen. Ze heeft jeuk op haar rug, maar daar kan ze onmogelijk bij door de krappe metalen kooi waar ze in ligt. Omdraaien kan ze niet; ze kan hooguit een paar centimeter opzij schuiven. Ze ligt in een megastal, waar net als zij honderden andere moeders in kooien vastzitten. Ze moet moeite doen om op te staan in de krappe kooi. De vloer is van beton, met gleuven waar haar ontlasting doorheen kan vallen. Al drie maanden zit ze opgesloten in de kooi, waardoor ze pijnlijke pootjes en zweren op haar schouders heeft.

De moedervarkens in de intensieve veehouderij liggen hun leven lang opgesloten in krappe, oncomfortabele kooien. 

... het varken in groepshuisvesting:

Ondertussen ontwaakt ook een moedervarken op een boerderij met groepshuisvesting. Zij ligt daar op een comfortabel bed van stro. Andere moeders zijn ’s nachts knus tegen haar aan komen liggen. Ze staat op en loopt naar de andere kant van de schuur om water te drinken. Bij de watertrog staan een paar moeders. Hun neuzen raken elkaar eventjes aan. Daarna loopt ze naar een grote borstel die in de stal is geïnstalleerd. Ze vindt het heerlijk om zo haar rug te krabben. Ze gebruikt de borstel dan ook meerdere keren per dag.

Dit moedervarken in groepshuisvesting ligt comfortabel op haar bed van stro. 

Terug naar varken 78114. De schuur, waarin de kooi van varken 78114 zich bevindt, laat geen natuurlijk licht binnen. De lucht in de schuur is warm en muf. De afzuigventilators zijn niet sterk genoeg om de schuur te ventileren, waardoor er een sterke ammoniaklucht hangt. De scherpe ammoniak maakt ademen lastig, waardoor het varken luchtweginfecties heeft. Ze heeft al maanden niet gelopen en haar spieren zijn enorm verzwakt.

Terwijl het moedervarken in groepshuisvesting alle vrijheid heeft om te kiezen wat ze gaat doen, waar ze lekker gaat liggen en met welke andere varkens ze omgaat. Haar schuur is aan één kant open, waardoor er veel frisse lucht en zonlicht naar binnen komt. Wanneer het moedervarken naar de voedselpost loopt, zorgt een chip in haar oor ervoor dat de deur opent. Alleen zij kan dan naar binnen. De technologie in de voedselpost weet exact haar gewicht, grootte en dieet. Op basis daarvan wordt automatisch een portie vrijgegeven. Het moedervarken kan zelf bepalen of ze haar portie gelijk opeet, of later terugkomt. 

Varken 78114 krijgt daarentegen iedere dag op hetzelfde tijdstip eten. Wanneer de troggen die voor de kooien staan gevuld worden, knorren en gillen alle andere moedervarkens luidruchtig. Hierdoor raakt varken 78114 gestrest. Er is niet voldoende eten om haar honger te stillen. Varken 78114 heeft, net als al haar soortgenootjes, een sterk instinct om te wroeten in de aarde en op zoek te gaan naar voedsel. Helaas kan ze in haar krappe kooi niets anders dan staan of liggen. Daarom begint ze, uit frustratie, maar op de metalen spijlen van de kooi te bijten. Dag in, dag uit, maandenlang, is dit het enige wat ze kan doen. Morgen heeft ze geen andere keus dan op haar metalen kooi te bijten. Hetzelfde geldt voor de dag erna, en de dag daarna… Tot het einde van haar leven. 

Uit pure frustratie en verveling bijt dit moedervarken op de spijlen van de kooi. 

In tegenstelling tot varken 78114, kan het moedervarken in groepshuisvesting de hele dag met haar neus wroeten in de bergen stro. Soms eet ze er wat van. De maag van een varken is geschikt voor grof voedsel. Zo is stro goed voor haar – het geeft haar een gevuld gevoel en het beschermt haar maag tegen zweren. De andere moeders in haar schuur zijn ook druk aan het wroeten in het stro, waardoor het her en der door de lucht vliegt. Nadat ze nog wat heeft gedronken, gaat ze op zoek naar de moeders met wie ze vriendinnen is. Samen met hen valt ze in slaap, terwijl het zonnetje hun rug verwarmt.

De moedervarkens in groepshuisvesting hebben alle ruimte om samen een dutje te doen na het wroeten.  

Ruimte voor moedervarkens

Wereldwijd liggen honderden miljoenen moedervarkens er net zo bij als varken 78114. In veel te krappe kooien, zonder afleiding, lijden zij aan luchtweginfecties en pijnlijke pootjes. Rabobank, ING en ABN AMRO investeren miljarden in dit dierenleed. Dat is onacceptabel. Het kan ook anders; investeren mét oog voor het welzijn van dieren. Daarom voeren we actie. Steun je ons daarbij? Zeg “dit PIG ik niet!” en roep de banken op om niet te investeren in het leed van moedervarkens in de intensieve veehouderij. 

Hoe extreme kou dierenlevens kapot maakt

mongolie, dzud, geit

Afgelopen maanden kampte Mongolië met extreme kou. Families en hun dieren werden hard geraakt door temperaturen van wel -50ºC. Vegetatie is verwoest en voedsel...