Het rijk van de kippenkoning - Blog 1 uit Oekraïne

29/01/2018

De Nederlandse overheid steunt vee-industrie over de grens. Zoals in Oekraïne. Wij namen er de proef op de som bij plofkippenproducent MHP.

Door collega Dirk-Jan, hoofd van programma's 

Zijn bijnaam is de kippenkoning van Oekraïne. Yuriy Kosyuk is een van de rijkste en machtigste zakenmannen van het land én een persoonlijke vriend van president Poroshenko. Zijn bedrijf MHP is de grootste plofkippenproducent van Europa. Het staat geregistreerd in Cyprus, om belastingen te ontwijken. Het legt hem geen windeieren. Zijn geschat vermogen bedraagt een miljard euro. Ter vergelijking: de werknemers in zijn bedrijf verdienen zo’n tweehonderd euro per maand. Van gekkigheid weet Kosyuk niet wat hij met zijn geld moet doen, getuige een wanstaltig bouwwerk à la het Franse paleis Versailles dat hij in de buurt van Kiev heeft laten bouwen, bovenop een archeologisch waardevolle plek.

Nederlandse steun

Nederlandse bedrijven hebben, met onder meer steun van de Nederlandse overheid, mede gezorgd voor het succes van MHP. Ook hebben Nederlandse banken voor tientallen miljoenen euro’s financiering gezorgd. Genoeg reden voor World Animal Protection om ter plekke te gaan kijken. We spraken met lokale mensen over de ontwikkeling van de vee-industrie in Oekraïne en de mogelijkheden om dierenwelzijn te bevorderen. 

Interessant genoeg, claimt MHP dat het produceert volgens Europese normen. Maar of dat waar is? Wij hebben grote twijfels. Onze verzoeken om een kijkje te nemen in de plofkippenfabriek van MHP zijn tot dusverre niet ingewilligd. Het dierenwelzijnsbeleid van MHP dat zij openbaar hebben gemaakt, blinkt uit in nietszeggende vaagheden. Als er al monitoringsrapporten bestaan, zijn ze geheim. Het bedrijf is hermetisch voor de buitenwereld afgesloten. Dat wekt geen vertrouwen. En er is meer.

Een inspectiestop

Over handhaving van dierenwelzijnsnormen door de Oekraïense overheid, hoeft MHP ondertussen niet bang te zijn. De overheid heeft geen functionarissen in dienst die specifiek naar dierenwelzijn kijken en zouden die er wel geweest zijn, dan had dat nog niets uitgericht. Het land kent namelijk een moratorium op veehouderij-inspecties, zo leer ik van juriste en dierenbeschermster Hanna Tereshko van de organisatie Open Cages. Dit betekent dat er (tijdelijk) geen inspecties plaatsvinden. Een cadeautje van de overheid, die bedrijven als MHP niet met inspecties wil belasten. Een bizarre situatie, maar minder bizar als je bedenkt dat Oekraïne het meest corrupte land van Europa is (volgens de Corruption Perceptions Index van Transparency International). Het grote geld regeert.

Hogere standaarden

Ook al zouden we de PR-mensen van MHP op hun blauwe ogen mogen geloven dat de producent aan de Europese dierenwelzijnsnormen doet, dan nog zijn die normen te laag om van enigszins fatsoenlijk dierenwelzijn te kunnen spreken. Het is niet voor niets dat in Nederland Wakker Dier al jaren in Nederland campagne voert tegen de plofkip. Maatschappelijke verantwoordelijkheid vereist hógere dierenwelzijnsstandaarden. Wereldwijd.

Help mee de Nederlandse steun aan dierenleed, in landen zoals Oekraïne, te stoppen. Teken de petitie en vraag minister Kaag van Buitenlandse Handel het beleid te verbeteren.

Teken de petitie

Bekijk de videobeelden van dag 1 in Oekraïne:

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }