Succes: lening plofkippengigant MHP van tafel

28/05/2019

Mooi nieuws: de Oekraïense plofkippengigant MHP krijgt voorlopig geen lening van de Europese Bank. Mede dankzij Nederland gaat er geen honderd miljoen euro naar MHP.

Op initiatief van de Partij voor de Dieren keerde het Nederlandse parlement zich unaniem tegen deze lening, die zou zijn bedoeld voor 'reconstructie en ontwikkeling' bij MHP. Wij voerden vorig jaar nog campagne tegen de steun van de Nederlandse overheid aan dierenleed in het buitenland, waaronder aan MHP

Overheidssteun aan dierenleed

Op allerlei manieren geeft de Nederlandse overheid steun aan het verbreiden en in stand houden van grootschalig dierenleed in landen als Oekraïne, Rusland, China, Mexico en Brazilië. Wij publiceerden er eind 2017 een rapport over, Merchants of Misery en openden een petitie gericht aan minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Dertigduizend dierenvrienden ondertekenden deze petitie, een krachtig signaal!

Winst ten koste van bevolking Oekraïne

Het bedrijf dat de meeste steun vanuit Nederland ontving, is MHP, een Oekraïense plofkippengigant die jaarlijks honderden miljoenen dieren ‘produceert’. In 2018 deden we verslag van grote negatieve gevolgen die dit bedrijf heeft op mens, dier en milieu. Het bedrijf is eigendom van een miljardair en is officieel gevestigd op Cyprus: op die manier kan het belasting ontwijken. Ondertussen ontvangt het bedrijf royale subsidies van de Oekraïense staat. Het journalistieke onderzoeksplatform Follow the Money berekende dat MHP op deze manier ‘negatieve belasting’ betaalt. In plaats van dat het bijdraagt aan de samenleving, onttrekt het publieke middelen aan het geplaagde Oekraïne. Geen wonder dat ook vanuit Oekraïne krachtig protest is aangetekend tegen de lening van de  Europese Bank aan MHP.

Bovendien misbruikt MHP de mazen van het associatieverdrag met de Europese Unie om de Europese markt te overspoelen met goedkope plofkip. Dat gaat ook ten koste van Nederlandse boeren die de afgelopen jaren zich juist hebben ingespannen om het welzijn van vleeskippen te verbeteren.

Geen controle

Over de plofkippenproductie in Oekraïne bestaat geen enkele transparantie: het is al sinds 2014 verboden (!) voor overheidsinspecteurs om dierenwelzijn in de stallen te controleren. En ook al zou dat zijn toegestaan, het land hééft geen inspecteurs die zijn opgeleid om dierenwelzijn te kunnen controleren. 

Nederlandse financiële instellingen

De beslissing van de Tweede Kamer om zich unaniem uit te spreken tegen leningen aan MHP, roept ook vragen op over de rol van Nederlandse financiële instellingen. MHP heeft grote leningen ontvangen van Rabobank en ING. Deze laatste bank kwam eind vorig jaar nog in het nieuws over een lening van maar liefst 120 miljoen aan dit bedrijf. Verzekeraars als Aegon en NN hebben bovendien aandelen in de plofkippengigant.

We blijven de financiële instellingen op de voet volgen.