Zo slim zijn varkens

07/12/2017

Varkens zijn, met hun roze buikjes, krullende staarten en vrolijk geknor, populair bij vele dierenliefhebbers. Maar wist jij dat ze ook heel slim zijn?

Om de intelligentie van varkens te testen zijn er verschillende wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd. Wat blijkt: hun cognitieve vaardigheden kunnen worden vergeleken met die van een jong kind. Hoe? Dat lees je hieronder!

IJzersterk geheugen

Varkens hebben een uitstekend langetermijngeheugen. Dingen die ze leren, zullen ze daarom niet snel vergeten. Dr. Suzanne Held van de universiteit van Bristol ontdekte bijvoorbeeld dat varkens geen enkele moeite hebben om voedselplekken te onthouden. In een experiment werden op meerdere plekken verschillende hoeveelheden lekkernijen verstopt. Na verloopt van tijd wisten de varkens precies waar het meeste voedsel te vinden was.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

De meeste dieren begrijpen niet dat de beelden in een spiegel een reflectie zijn van de wereld om hen heen. Maar varkens van slechts zes weken oud zijn al zo pienter dat ze het concept van een spiegel begrijpen. Dit werd getest met een experiment, uitgevoerd door Donald Broom, professor dierenwelzijn van de Cambridge University in Engeland. Tijdens het experiment zag het jonge varken een bak met voedsel staan via een spiegel. De spiegels waren zo opgesteld, dat het varken het voedsel niet direct kon zien en alleen kon vinden via de reflectie in de spiegel. Het varkentje begreep al snel dat het beeld in de spiegel niet het echte voedsel was. In plaats van achter de spiegel te kijken, wist het diertje de precieze plek te vinden van het lekkers. Het kostte het varkentje slechts een paar uur om het concept van een spiegel te begrijpen; iets waar een jong kind maanden over doet.

Sociale dieren

De intelligentie van varkens is ook af te leiden aan hoe sociaal de dieren zijn. Niet alleen eten en slapen ze graag samen, ze rouwen ook samen om de dood van soortgenoten. Wetenschappers van Universiteit Wageningen bewezen zelfs dat varkens empathie voelen voor de soortgenoten waar ze mee leven. Tijdens een experiment bleken varkens namelijk te reageren op de gevoelens van blijdschap en stress die andere soortgenoten ervaarden en de varkens namen dit gedrag zelfs over.

Game on

Varkens zijn ontzettend speelse dieren. Ze spelen met elkaar en houden ervan om elkaar te plagen en schijn te vechten, net als honden. Maar varkens kunnen zich ook vermaken met speciale varkensspelletjes. In 2011 lanceerden de Universiteit van Wageningen en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht bijvoorbeeld een iPad-spel, speciaal voor varkens. In het spel kunnen varkens via een scherm met lichteffecten een spelletje doen met een menselijke tegenspeler. In de jaren ’90 maakten onderzoekers uit Pennsylvania, Amerika al een speciale joystick voor varkens om spelletjes mee te spelen.

Vormen en kleuren herkennen

Een bijzondere video van Duitse Nicolle laat zien dat varkens met gemak kleuren kunnen herkennen. In de video zie je hoe haar varken Moritz gekleurde puzzelblokken in de vorm van varkens matcht in de puzzel met dezelfde kleur varkens. Moritz doet dit met behulp van zijn mond, zonder enige hulp. Andere experimenten laten zien dat varkens ook puzzels met vormen gemakkelijk kunnen oplossen.

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Zo dom als het achtereind van een varken? Zeker niet dus!

Miljarden varkens wereldwijd leven echter in vreselijke verschrikkelijke omstandigheden. In kleine kooien slijten zij hun dagen zonder ooit daglicht te zien. Uit ons onderzoek Merchants of Misery blijkt dat de Nederlandse overheid het wereldwijde lijden van dieren in de vee-industrie steunt. Ze helpt namelijk Nederlandse bedrijven die veesystemen maken voor het buitenland, en stelt daarbij geen of onvoldoende dierenwelzijnseisen. Dit moet natuurlijk stoppen!

Daarom roepen we de minister van Buitenlandse Handel, Sigrid Kaag, op om de steun aan dit wereldwijde dierenleed te stoppen. Teken de petitie en help het leven van miljarden dieren in de vee-industrie te verbeteren.

De bevrijding van beer Hien

berengal, berengalindustrie

Nog altijd lijden zo’n twintigduizend beren onder de vraag naar gal in Azië. Gelukkig worden steeds meer beren bevrijd uit hun gevangen leven, zoals beer Hien...