Alles over olifanten

Olifanten zijn zoogdieren die voorkomen in Afrika en Azië. De olifant is de nog enige levende soort van de orde slurfdieren. We moeten zuinig zijn op deze bijzondere, majestueze dieren. Wij helpen daarbij, door ervoor te zorgen dat ze niet worden gebruikt ter vermaak van mensen.

Olifanten zijn de grootste levende landdieren. De mannelijke Afrikaanse olifant kan wel 4 meter hoog worden, en 7000 kilo wegen! De dieren hebben een aantal heel bijzondere kenmerken, zoals hun slurf - die ze bijvoorbeeld gebruiken voor het pakken van voorwerpen, en hun grote oorflappen - waarmee ze de temperatuur van hun lichaam beheersen. 

Waarom moeten we olifanten helpen?

Wereldwijd worden duizenden olifanten ingezet in het toerisme; om geld mee te kunnen verdienen voor de eigenaren van olifantenparken. De olifanten worden gevangen gehouden, soms aan de ketting gelegd en leven onder erbarmelijke omstandigheden. Ze worden gedwongen om op gezette tijden activiteiten te doen met toeristen, zoals olifantenritten of zich laten wassen of voeren. De dieren zijn niet vrij om hun natuurlijke gedrag te vertonen, maar moeten interacties aangaan met mensen. 

World Animal Protection helpt olifanten

Samen met dierenvrienden van over de hele wereld komen we in actie om olifanten te helpen. Dit doen we door bewustwording over vermaak met olifanten, gesprekken met de reisbranche en overheden over de inzet van olifanten voor toeristen, door olifantenkampen om te vormen tot opvangplekken en door olifantenopvangplekken financieel en met kennis te ondersteunen. 

Ook hielpen we tijdens de coronacrisis extra met de verzorging van olifanten in opvangplekken.

Zo kun jij olifanten helpen

Olifanten hebben onze hulp hard nodig. Olifanten lijden dagelijks in gevangenschap. Zo kun jij olifanten helpen:

  • Bekijk olifanten alleen vanaf gepaste afstand, bij een verantwoorde olifantenopvang of in het wild. Maak geen olifantenrit en boek geen excursies om olifanten te wassen of te voeren. 
  • Maak anderen bewust van het leed dat bij vermaak met olifanten komt kijken. Sommige mensen zijn zich daar nog niet van bewust: hoe meer mensen van dit probleem afweten, hoe minder vraag er komt naar entertainment met olifanten. 
  • Steun ons werk door het organiseren van een actie, teken een petitie, koop iets leuks in onze webshop of doe een gift.
Dodo og en anden elefant i reservatet
Jahn, a rescued elephant living at high welfare venue Following Giants
following giants elephant
Olifantenrit
A young elephant in Mikumi National Park, Tanzania