Diervriendelijke geldzaken

Misschien ben je al heel bewust van je consumptiepatroon en je levensstijl, misschien ook niet. Maar wist je dat je op gemakkelijke wijze ook je geldzaken duurzaam en diervriendelijk kunt maken? De financiële sector investeert met jouw geld. Dat kan op een diervriendelijke manier, maar velen doen dat niet. Hieronder helpen we je op weg om ook met je financiën dieren te helpen.

Wat kun jij doen om ervoor te zorgen dat je geld bij een diervriendelijke bank staat?

1. Krijg inzicht
Je kunt via de Eerlijke Geldwijzer opzoeken of jouw bank diervriendelijk is. Dit is een consumententool die overzichtelijk laat zien hoe de banken op diervriendelijkheid scoren. Je kunt ook onderzoek doen op de eigen website van jouw bank. Zoek naar het investeringsbeleid en lees het kritisch door: wat wordt er expliciet genoemd over duurzaamheid en dieren?

2. Stuur een brief
Je kunt je bank een brief sturen waarin je je zorgen uit over hun investeringen of het dierenwelzijnsbeleid. Banken nemen hun klanten serieus en willen dat zij tevreden zijn. Als veel mensen een signaal geven, geeft dit hen reden er echt goed naar te kijken om geen klanten kwijt te raken.

3. Stap over
Je kunt overstappen op een andere bank. Dit lijkt vaak ingewikkeld, maar valt reuze mee! Mocht je hier meer tips over willen, kijk dan hier

Wild sloth mother and infant sloth in the Amazon

Wilde luiaards in het Amazonegebied. Het Amazongebied wordt ontbost voor de productie van soja en rundvlees. Nederlandse banken dragen daaraan bij door te investeren in handelaars en producenten in die keten. 

Je verzekering

Verzekeraars investeren, net als banken, met jouw premie in allerlei sectoren. Via de Eerlijke Geldwijzer kan je zien hoe jouw verzekeraar scoort op verschillende thema’s zoals dierenwelzijn, milieu en wapenhandel. Helaas is er nog veel werk aan de winkel en scoren veruit de meeste verzekeraars nog een zware onvoldoende op dierenwelzijn. De beleidsscores van 2020 voor dierenwelzijn vind je hier

Zo kun je met jouw verzekering dieren helpen:

1. Zoek het uit
Uitzoeken waar jouw verzekeraar in belegt. Bijvoorbeeld via de Eerlijke Geldwijzer, maar je kunt ook onderzoek doen op de eigen website van jouw verzekeraar. Kijk dan bijvoorbeeld naar het beleggingsbeleid van jouw verzekeraar. Lees het goed of er expliciet iets wordt genoemd over dieren.

2. Spreek je verzekeraar erop aan
Stuur je verzekeraar en brief en uit je zorgen over het dierenwelzijnsbeleid. Vraag of ze dit willen aanpassen (en voor concrete tips kunnen ze altijd World Animal Protection vragen ;).

3. Zoek een andere verzekeraar
Elk jaar kun je kiezen voor een andere zorgverzekering. Andere verzekeringen, zoals een rechtsbijstand- of inboedelverzekering, kun je sneller aanpassen. Zoek op tijd uit welke verzekeraar bij jou past en diervriendelijk is. Hulp bij het overstappen naar een andere zorgverzekeraar vind je
hier

2019, rampjaar, stalbranden

Zo zien we kippen het liefst: lekker buiten rondscharrelend, waarbij ze hun natuurlijk gedrag kunnen uiten. Daar kun je ook met je verzekering aan bijdragen, door te kiezen voor een diervriendelijke verzekering of je verzekeraar aan te spreken op het (ontbreken van) dierenwelzijnsbeleid. 

Je pensioen

Ook pensioenfondsen kunnen met jouw premie investeren. Uit ons onderzoek uit 2019 bleek dat pensioenfondsen ruim 3,4 miljard euro beleggen in bedrijven met grote dierenwelzijnsrisico’s. Zo bleek dat Pensioenfonds ABP in totaal 1,7 miljard euro heeft geïnvesteerd in 17 van de 28 onderzochte bedrijven, waaronder in de Amerikaanse plofkipgiganten McDonald’s en Tyson Foods. Je vind het onderzoek hier

Kom in actie:

1. Uitzoeken waar jouw pensioen in belegt
Dat kan via de Eerlijke Geldwijzer of via de site van jouw pensioenfonds. Speur op hun website naar het beleggingsbeleid en lees wat daar staat (of juist ontbreekt) over duurzaamheid en dieren.

2. Geef een signaal af
Helaas is het bij een pensioen zo dat je deze niet zelf kan kiezen. Het voordeel bij pensioenfondsen is dat ze eigenlijk wel moeten luisteren naar de wensen van hun leden. Overstappen is dus geen mogelijkheid. Wel kan je alsnog twee dingen doen zodat ze een signaal krijgen vanuit hun leden:
a. Zelf een brief sturen en je zorgen en wensen uiten.
b. Bij je werkgever aankaarten welke punten uit het beleid van je pensioenfonds ontbreken, en wellicht via je werkgever het gesprek (collectief) aangaan met het pensioenfonds. 

Pictured: Pigs deserve a better life.