leed wereldwijd

Het verschrikkelijke leed van veedieren wereldwijd

Nieuws

Wereldwijd worden er jaarlijks meer dan tachtig miljard dieren gehouden en gedood omwille van hun vlees, melk en eieren. Meer dan de helft leeft in de industriële veehouderij, vaak in zeer slechte omstandigheden. Helaas houdt Rabobank dit dierenleed in stand door dit soort grote vleesbedrijven te financieren — misschien wel met jouw geld.

Kippen, varkens en koeien leven van nature op plekken met veel ruimte om te scharrelen, grazen of in de modder te wroeten. Maar voor de kippen, varkens en koeien in de wereldwijde intensieve veehouderij is de realiteit helemaal anders.

Wij vragen Rabobank om te stoppen met het financieren van dierenleed, en geen geld meer te stoppen in grote vleesbedrijven en megastallen. Heb jij al een kaartje gestuurd? Samen vechten we voor dieren.

Ik doe mee

 

Kippen

Kippen zijn gek op scharrelen. In de natuur lopen ze grote afstanden om voedsel te zoeken. ’s Nachts klimmen ze zelfs in bomen, als ze zich moeten beschermen tegen roofdieren. En ze nemen graag een ‘stofbad’, in een zelf gegraven kuiltje.

In de industriële veehouderij zullen ze nooit weten hoe dat voelt. Daar leven ze in overvolle schuren en kooien zonder daglicht, en worden vleeskuikens in zes weken tijd vetgemest voor de slacht. Die plofkippen kunnen vaak niet goed lopen door de snelle groei, en kampen met gezondheidsproblemen op allerlei vlakken. Daarnaast lopen ze enorme stress op door hun leefomstandigheden die zo ver van de natuur afwijken.

 

kip stal

 

Varkens

Varkens zijn intelligent en nieuwsgierig. Ze leven het liefste in groepen, houden van wroeten in de aarde, en ze maken graag een nestje als ze biggetjes krijgen.

In de megastallen van grote vleesbedrijven is daar geen ruimte voor. In veel landen zitten ze vast in kale, betonnen hokken met heel weinig plek. Moedervarkens brengen hun leven door in kooien die vaak niet groter zijn dan een gemiddelde koelkast, waarin ze zich niet eens kunnen omdraaien. Staartjes worden afgeknipt, en biggetjes worden onverdoofd gecastreerd.

 

Koeien 

Koeien zijn gevoelige en sociale dieren, die hun kalveren tot een jaar bij zich houden. Het zijn grazers die graag rondlopen om grassen en ander voedsel te vinden. Ze zijn gek op spelen, binden zich gemakkelijk aan elkaar, en slapen graag samen met andere koeien.

In de vee-industrie worden melkkoeien gedwongen om jaarlijks te bevallen, zodat ze de meeste maanden van het jaar melk kunnen produceren. Al binnen enkele uren na de bevalling worden kalveren bij hun moeder weggehaald. Voor grazen of spelen is geen ruimte; in de donkere megastallen van de grote vleesbedrijven komt vaak geen streepje daglicht door.

Wij willen een ander leven voor deze dieren. Een leven zonder pijn, gezondsheidsproblemen en stress. Een leven met ruimte voor hun natuurlijke gedrag.

 

koe mooi

 

Nederlands geld in de internationale veehouderij

De grootste vleesbedrijven ter wereld maken zich schuldig aan dit ernstige dierenleed, zoals JBS en Tyson Foods, die beiden regelmatig in het nieuws komen vanwege dierenmishandeling, betrokkenheid bij ontbossing en omkoping van politici. Maar ook het Nederlands-Belgische Ahold Delhaize maakt zich schuldig aan de verkoop van plofkippen en eieren uit legbatterijen.

En dat gebeurt misschien wel met jouw geld. Want onder meer de Nederlandse bank Rabobank financiert die grote vleesbedrijven waar de dieren het zo slecht hebben. Oftewel: Rabobank financiert grootschalig dierenleed.

 

Vecht mee voor dieren

Laat nu je stem horen, en stuur een kaartje naar Rabobank. Het is binnen een minuutje gebeurd!

Zeg nee tegen dierenleed

Meer over