Smaakvol, voedzaam, voordelig en makkelijk om te maken
Deze spitskoolovenschotel werd vroeger regelmatig gegeten in Maartjes gezin. Het is een ideaal familiegerecht. Je kunt hem prima alvast eerder op de dag maken, dan hoef je hem ’s avonds alleen nog even in de oven te schuiven. Als je een klein huishouden hebt, kun je er lekker meerdere dagen van eten.
Ingrediënten voor ca. 4 personen
1 kilo kruimige aardappels (vuil gewicht), geschild en in stukken
zout en peper naar smaak
50 + 20 + 50 g plantaardige bakboter
versgeraspte nootmuskaat
1 spitskool, in fijne reepjes
50 ml havermelk
1 tl maizena
1 ui gepeld en gesnipperd
1 blik (400 g) linzen, afgespoeld en uitgelekt
1 el sojasaus of shoyu
3 tomaten, in plakjes
2 verkruimelde vegan beschuiten, fijngemalen käckebröd of 5 el paneermeel
3 el gistvlokken
1 el olijfolie
Bereiding
Begin met de aardappelpuree. Kook de aardappels gaar met een snufje zout. Giet ze af, vang het kookvocht op. Stamp ze fijn en roer er 50 g bakboter in stukjes door. Breng op smaak met zout, peper en wat versgeraspte nootmuskaat. Roer wat van het kookvocht door de puree om deze smeuïger te maken. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Kook de spitskool een paar minuten in een bodempje water beetgaar. Giet de kool af. Meng de havermelk met de maizena, en voeg dit toe aan de spitskool. Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat, en voeg 20 gram bakboter toe. Laat dit wegsmelten in de kool.
Verhit 50 gram plantaardige bakboter in een koekenpan. Fruit hierin de ui. Voeg de linzen toe en bak even kort mee. Voeg de sojasaus of shoyu toe en draai het vuur uit. Breng op smaak met wat peper en nootmuskaat. Vet een ovenschaal in. Verdeel het ‘linzengehakt’ over de bodem. Leg hier de spitskool op. Verdeel de aardappelpuree erover en leg de plakjes tomaat erop. Meng de verkruimelde beschuiten met de gistvlokken en olijfolie, en verdeel dit over de ovenschaal. Zet de schaal ca. 25 tot 35 minuten in de oven, of tot de bovenkant een mooi korstje heeft gekregen en je belletjes aan de zijkant van de schaal ziet
Wereldwijd worden meer dan zeventig miljard dieren gehouden en gedood voor hun vlees, melk of eieren. Ongeveer vijftig miljard van deze dieren leven in de industriële veehouderij. Hier staat productie voorop, waardoor het welzijn van de dieren ernstig wordt aangetast. Ze worden doorgefokt, leven in krappe kooien en krijgen antibiotica toegediend. Daglicht zullen ze tijdens hun korte leven niet of nauwelijks zien. Ze zijn geen dier, maar machine.
Wat kun jij doen?
Als je met bovenstaande recepten je verjaardag (of ander feestje) viert, weet je dat er geen enkel dier voor geleden heeft. Dubbel feest! Maar je kunt meer doen. Help ons om het leven van alle dieren in de vee-industrie te verbeteren:
Teken de diervrij belofte. Diervrij eten is niet alleen goed voor dieren, maar ook voor het milieu en je eigen gezondheid. Maak het verschil en teken de diervrij belofte!
Steun dieren in de veehouderij met een gift. Help ons een einde te maken aan de misstanden in de wereldwijde vee-industrie. Met jouw gift geven we de dieren een beter leven.