KiwiSlang

Citrus-kiwi slang

Deze spectaculaire slang is makkelijker gemaakt dan je wellicht zou denken! Door twee tulbandvormen te gebruiken, de cakes doormidden te snijden en om en om tegen elkaar te leggen krijg je meteen het effect van een kronkelende slang. De cakes worden bedekt met een fris-romige citroen-avocadocrème. Hier breng je vervolgens plakjes kiwi op aan waardoor je een onwaarschijnlijk én verrukkelijk spektakelstuk creëert en één die volledig dier- en daarmee slangvriendelijk is!

Voor ca. 20 plakken

Benodigdheden

Ingrediënten

Versiering

staafmixer of blender  klontje plantaardige bakboter  sap en geraspte schil van 2 biologische citroenen 
2 tulbandvormen 600 g tarwebloem  sap en geraspte schil van 1 biologische limoen  
  250 g + 2 el biologische halfwitte suiker  sap en geraspte schil van 1 biologische mandarijn 
  3 zakjes vanillesuiker  2 avocado’s, gepeld en ontpit, op kamertemperatuur 
  2 zakjes bakpoeder  100 ml kokosmelk, op kamertemperatuur 
  ½ tl zout  50 g kokosolie, gesmolten  
  170 ml rijstolie  3 groene kiwi’s, geschild en in zeer dunne plakjes gesneden 
  500 + 100 ml kokosmelk  3 gouden kiwi’s, geschild en in zeer dunne plakjes gesneden  
    een paar druiven, ontpit en in zeer dunne plakjes gesneden  
    2 blauwe bessen, gehalveerd 
    4 greinsuikertjes 
    klein stukje vegan roze marsepein of fondant (kleur witte marsepein eventueel met een klein beetje bietensap of -poeder) 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170℃, stand onder- en bovenwarmte plus hete lucht.

Vet twee tulbandvormen in met de plantaardige bakboter. Je kunt ook twee cakes na elkaar bakken, maak dan twee keer de helft van het beslag (vegan beslag kun je beter niet te lang laten staan na het mengen).

Meng de bloem, 250 g suiker, 2 zakjes vanillesuiker, het bakpoeder en zout in een grote mengkom. Meng in een maatbeker de rijstolie met de 500 ml kokosmelk en het sap en de geraspte schil van 1 citroen, de limoen en mandarijn. Giet het natte mengsel bij het droge mengsel en spatel alles door elkaar. Verdeel over de twee tulbandvormen en bak in ca. 35 minuten gaar en goudgeel. Check of de cake gaar is door met een satéprikker in het midden te prikken. Als de prikker er droog uitkomt is de cake gaar. Blijft er nog wat beslag aan plakken, verleng de baktijd dan steeds met 5 minuten tot de prikker droog uit de cake komt. 

Los de cakes voorzichtig uit de vormen op een rooster en laat ze afkoelen. 

Maak ondertussen de crème door de avocado’s te pureren met de kokosmelk, kokosolie, 2 el suiker, 1 zakje vanillesuiker en het sap en de geraspte schil van 1 citroen. Laat de crème opstijven in de koelkast. 

Zet de afgekoelde cakes op een mooie en stevige ondergrond (bijvoorbeeld een grote bakplaat of houten snijplank). Snijd de cakes doormidden en draai twee helften 180 graden. Zet de cakes tegen elkaar aan om een kronkel te krijgen. Snijd een stukje van het achterste deel om een puntstaart te creëren. Snijd de voorkant ook een beetje bij zodat het op de kop van een slang lijkt (wij zochten wat plaatjes op ter ondersteuning). Breng de opgesteven crème aan op de slang. Met de crème kun je de vorm van de kop en staart nog wat bijwerken, en diepe geulen van de tulbandvorm een beetje vullen. Leg de kiwiplakjes nu dakpansgewijs op de slang, beginnend bij de staart. Maak steeds om en om een rijtje met groene en gele kiwi. Eindig met een rijtje druivenplakjes. Druk de twee onderhelftjes van de blauwe bessen in de kop als ogen. Maak met een chopstick of achterkant van een satéprikker twee gaatjes als neusgaten. Druk de vier greinsuikertjes in de kop als zijnde tanden. Rol het stukje marsepein uit en snijd hier een gevorkte tong uit, en breng deze aan op de slang.

Eet sssssssmakelijk!

KiwiSlang

Fotografie: Lisette Kreischer

Wereldwijd worden meer dan zeventig miljard dieren gehouden en gedood voor hun vlees, melk of eieren. Ongeveer vijftig miljard van deze dieren leven in de industriële veehouderij. Hier staat productie voorop, waardoor het welzijn van de dieren ernstig wordt aangetast. Ze worden doorgefokt, leven in krappe kooien en krijgen antibiotica toegediend. Daglicht zullen ze tijdens hun korte leven niet of nauwelijks zien. Ze zijn geen dier, maar machine. 

Wat kun jij doen? 

Als je met bovenstaande recepten je verjaardag (of ander feestje) viert, weet je dat er geen enkel dier voor geleden heeft. Dubbel feest! Maar je kunt meer doen. Help ons om het leven van alle dieren  in de vee-industrie te verbeteren:

  • Teken de diervrij belofte. Diervrij eten is niet alleen goed voor dieren, maar ook voor het milieu en je eigen gezondheid. Maak het verschil en teken de diervrij belofte!
  • Steun dieren in de veehouderij met een gift. Help ons een einde te maken aan de misstanden in de wereldwijde vee-industrie. Met jouw gift geven we de dieren een beter leven.