Stamppot rauwe andijvie is een van de meest geliefde stamppotten. En wij snappen helemaal waarom. De knapperige, frisse andijvie gaat heerlijk samen met een romige aardappelpuree. Met de kerrietofustukjes erbij wordt het helemaal een feest.
Ingrediënten voor ca 4 personen
1 blok tofu (500 g), in blokjes
1 tl + een snufje kerriepoeder
snufje knoflookpoeder
zout en peper naar smaak
3 el olie
1 kg kruimige aardappels (vuil gewicht), geschild en in stukken
50 g plantaardige boter
100 ml ongezoete haver- of sojamelk
1 kleine rode ui, gepeld en zeer fijn gesnipperd
400 g fijngesneden andijvie
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Meng de tofu met het kerriepoeder, knoflookpoeder, zout en de peper naar smaak en de olie. Schep de tofu op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de blokjes in ca. 25 minuten goudgeel en krokant.
Maak de stamppot. Begin met de aardappels: zet ze half onder water en voeg een snuf zout toe. Breng aan de kook met het deksel op de pan en zet het vuur laag zodra de aardappels koken. Kook ze in ca. 10 tot 15 minuten gaar. Prik de aardappels in met een vork om te controleren of ze gaar zijn. Giet de aardappels af, bewaar een kopje van het kookvocht. Stamp de aardappels fijn. Roer de boter erdoor. Voeg de haver- of sojamelk toe en meng door de puree. Als hij nog heel stevig is, voeg dan nog een scheutje van het achtergehouden kookvocht toe. Breng de puree goed op smaak met zout, peper en een snufje kerriepoeder. Zet de pan weer op het vuur (middelhoog tot laag vuur). Voeg de gesnipperde rode ui en andijvie toe en roer ze door de puree. Dit gaat het makkelijkst met een zeer stevige (houten) lepel. Meng even door, zodat de stamppot een beetje warm kan worden, maar verhit niet zo lang dat de andijvie gaat slinken. Serveer de stamppot met de kerrietofu.
Wereldwijd worden meer dan zeventig miljard dieren gehouden en gedood voor hun vlees, melk of eieren. Ongeveer vijftig miljard van deze dieren leven in de industriële veehouderij. Hier staat productie voorop, waardoor het welzijn van de dieren ernstig wordt aangetast. Ze worden doorgefokt, leven in krappe kooien en krijgen antibiotica toegediend. Daglicht zullen ze tijdens hun korte leven niet of nauwelijks zien. Ze zijn geen dier, maar machine.
Wat kun jij doen?
Als je met bovenstaande recepten je verjaardag (of ander feestje) viert, weet je dat er geen enkel dier voor geleden heeft. Dubbel feest! Maar je kunt meer doen. Help ons om het leven van alle dieren in de vee-industrie te verbeteren:
Teken de diervrij belofte. Diervrij eten is niet alleen goed voor dieren, maar ook voor het milieu en je eigen gezondheid. Maak het verschil en teken de diervrij belofte!
Steun dieren in de veehouderij met een gift. Help ons een einde te maken aan de misstanden in de wereldwijde vee-industrie. Met jouw gift geven we de dieren een beter leven.