Pig cakes

Pig cakes

Deze feestelijke varkentjes kun je met een gerust hart eten zonder dierenleed te veroorzaken. De lekkere smeuïge cakejes zijn verrijkt met frambozen, en de crème is gemaakt met een drupje rozenwater. Een verrassende combinatie om van te snoepen! We hebben het getest, varkentjes vinden ze ook heel lekker! Met deze cakejes wordt er gegarandeerd geknord, euh -smuld.

Voor 6 cakejes

Benodigdheden

  • papieren cupcake vormpjes
  • cupcake bakvorm
  • handmixer of staande keukenmixer met garde of bisschop
  • spuitzak met kartelmondje

Ingrediënten

  • 175 g bloem
  • 50 g biologische halfwitte suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • snuf zout
  • 50 ml rijstolie
  • 150 ml rijst- of havermelk
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 75 g frambozen
  • 125 g plantaardige boter, op kamertemperatuur
  • 2 el kokosmelk, op kamertemperatuur
  • 2 el poedersuiker

Versiering

  • 1 el rozenwater
  • snufje bietenpoeder
  • stukje vegan roze fondant of marsepein (of kleur witte marsepein met wat bietensap of -poeder roze)
  • 1 blokje vegan witte chocolade of 1 tl vegan yoghurt
  • 4 greinsuikertjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170C, stand onder- en bovenwarmte plus hete lucht. 

Meng de bloem, suiker, 1 zakje vanillesuiker, het bakpoeder en zout in een grote mengkom. Meng in een maatbeker de rijstolie met de havermelk en geraspte citroenschil. Giet het natte mengsel bij het droge mengsel en spatel alles door elkaar. Spatel vervolgens de frambozen erdoor. Bekleed de cupcakevorm met 6 papieren vormpjes. Verdeel het beslag over de 6 vormpjes en zet de tray in de oven. Bak in ca. 25-30 minuten gaar en goudgeel, of tot een satéprikker die je in het midden van het cakeje steekt er droog uitkomt. Laat de cakejes helemaal afkoelen.  

Maak ondertussen de crème door de plantaardige boter los te kloppen met een mixer. Voeg hier vervolgens de kokosmelk, vanillesuiker en poedersuiker aan toe, en mix door elkaar met behulp van een mixer. Klop minstens 10 minuten voor hele zachte en luchtige crème. Voeg het rozenwater en bietenpoeder toe en klop nogmaals door. Doe de crème over in een spuitzak. 

Spuit de cakejes helemaal vol met kleine toefjes. Rol het marsepein uit. Steek hier nu de snuitjes en oortjes uit. Wij gebruikten hiervoor een dop van een pak havermelk, een beetje samengeknepen waardoor een ovalen vorm ontstaat. Steek hier 18 stuks van uit. Knijp de uiteinden van 12 ovaaltjes samen om de oren te maken. Versier de cakejes met de snuitjes en oortjes, en leg de chocoladedruppels erop als oogjes. Maak een stipje op de chocoladedruppels met een drupje gesmolten witte chocolade of vegan yoghurt. Verorber de cakejes met een knor!  

Pig cakes

Fotografie: Lisette Kreischer

Wereldwijd worden meer dan zeventig miljard dieren gehouden en gedood voor hun vlees, melk of eieren. Ongeveer vijftig miljard van deze dieren leven in de industriële veehouderij. Hier staat productie voorop, waardoor het welzijn van de dieren ernstig wordt aangetast. Ze worden doorgefokt, leven in krappe kooien en krijgen antibiotica toegediend. Daglicht zullen ze tijdens hun korte leven niet of nauwelijks zien. Ze zijn geen dier, maar machine. 

Wat kun jij doen? 

Als je met bovenstaande recepten je verjaardag (of ander feestje) viert, weet je dat er geen enkel dier voor geleden heeft. Dubbel feest! Maar je kunt meer doen. Help ons om het leven van alle dieren  in de vee-industrie te verbeteren:

  • Teken de diervrij belofte. Diervrij eten is niet alleen goed voor dieren, maar ook voor het milieu en je eigen gezondheid. Maak het verschil en teken de diervrij belofte!
  • Steun dieren in de veehouderij met een gift. Help ons een einde te maken aan de misstanden in de wereldwijde vee-industrie. Met jouw gift geven we de dieren een beter leven.