10 royale feitjes over de Afrikaanse leeuw

09/09/2019

Hij is de koning van het dierenrijk en woont in Afrika. We hebben het over de leeuw. Wat valt er allemaal te ontdekken over dit machtige roofdier? Lees snel deze 10 feitjes.

1. Big cats

Leeuwen zijn na tijgers de grootste katachtigen. Mannetjes kunnen wel 2.60 tot 3.30 meter lang worden en wegen als ze volwassen zijn meer dan 250 kilo. Leeuwinnen daarentegen zijn wat kleiner van stuk en kunnen een lengte hebben van zo’n 2.40 tot 2.70 meter en wegen rond de 125 kilo.

Een van de grootste katachtigen

2. Vingerafdruk

Elke leeuw heeft een unieke ‘code’. Waar de zebra zijn unieke strepen heeft en de giraffe een uniek patroon, heeft een leeuw een geheel eigen snorhaarinplant. Dit betekent dat de snorharen bij elke leeuw op een andere manier bevestigd zijn, je kan het vergelijken met een vingerafdruk.

De snorhaarinplant is bij elke leeuw uniek

3. Leeftijd

Leeuwen in het wild kunnen rond de 10 tot 14 jaar oud worden. Mannetjes leeuwen worden daarentegen zelden ouder dan 10 jaar. Dit komt vooral door hun vaak zwervende bestaan en de verwondingen die ze overhouden aan vechtpartijen.

Mannetjes die niet bij een groep horen leven vaak een zwervend bestaan. 

4. Roarrr…

De leeuw heeft de hardste brul van alle grote katachtigen. De brul van een volwassen, mannelijke leeuw kan je tot wel 8 km ver horen. De brul helpt bij het vinden van andere leeuwen, maar helpt ook bij het verdedigen van hun territorium. Het territorium van een leeuw kan wel 160 vierkante kilometer groot zijn, waardoor die luide brul zeker van pas komt!

Van alle katachtigen heeft de leeuw de hardste brul

5. 10 zebra’s

Een leeuw eet ongeveer 3.000 tot 4.000 kilo vlees per jaar, dit aantal staat gelijk aan 10 volgroeide zebra’s!

6. Young, Wild and Free

Wanneer leeuwen een leeftijd van 2-4 jaar hebben verlaten ze hun geboortegroep. De meeste leeuwinnen blijven hun hele leven bij dezelfde troep.  

7. Imposante haardos

Alleen mannelijke leeuwen hebben manen rond hun kop en nek. Onder invloed van het mannelijk hormoon testosteron beginnen deze haren te groeien als de leeuw ongeveer 3 jaar oud is. Hoe imposanter de haardos, des te ‘mannelijker’ de leeuw.

Hoe imposanter de haardos, hoe 'mannelijker' de leeuw toont

8. Who run the world? Girls!

Leeuwinnen zijn voornamelijk de jagers. Ze werken samen in groepen om een zo groot mogelijke prooi te vangen. De rol van de mannetjes is het optreden als bodyguard en continu de omgeving in de gaten houden en eventueel gevaar te signaleren.

Leeuwinnen nemen 80 tot 90% van de jacht voor hun rekening

9. Zoek de verschillen

Leeuwen zijn de enige katachtigen waarbij de mannetjes en vrouwtjes een verschillend uiterlijk hebben.Leeuwen en Leeuwinnen zijn erg goed van elkaar te onderscheiden

10. Sterk gedaald

De afgelopen 20 jaar is het aantal leeuwen in het wild met 30 tot 50 procent afgenomen. Dit heeft te maken met de gerichte jacht en het verdwijnen van het natuurlijke leefgebied en prooien. Van het leefgebied dat de leeuwen vroeger tot hun beschikking hadden is nog maar 8% over.

Een daling van 30 tot 50% in 20 jaar tijd is een schokkende ontdekking

Wil je weten wat wij doen om wilde dieren als leeuwen te helpen beschermen? Lees hier meer.

10 fascinerende feitjes over kippen

Kippen

Kippen zijn heel bijzondere dieren. Wist je bijvoorbeeld dat de kip de meest voorkomende vogel op aarde is? Er zijn namelijk bijna drie keer zoveel kippen als...