painting pig

3 veedieren met een ongelofelijk verhaal

Nieuws

Ooit weleens gehoord van een varken dat kan schilderen? Van een boerderijkoe die negen maanden in het wild overleefde? Of van een kip die een gezin redde uit een brandend huis? Deze drie veedieren zul je niet snel meer vergeten...

Op zondag 3 oktober is het World Farm Animals Day. Op deze dag, Werelddag voor Boerderijdieren, staan dieren in de veehouderij centraal. In het bijzonder staan we stil bij het (grootschalige) lijden van dieren als koeien, varkens en kippen, die worden geslacht voor vlees of gebruikt voor de productie van melk.

Elk van deze dieren heeft een eigen verhaal: een eigen leven dat in vrijheid heel anders zou lopen dan in de vee-industrie. Vandaag delen we drie verhalen van dieren die hun lot wisten te veranderen, en de wereld lieten zien hoe bijzonder ze zijn.  

Chickens field farm

Varken Pigcasso blijkt een waar schildertalent

Eigenlijk zou Pigcasso in 2016 geslacht worden. Maar de Zuid-Afrikaanse dierenvriend Joanne Lefson wist het varken te redden en bracht het naar een rusthuis. Daar schrokte Pigcasso zo’n beetje alles naar binnen, op een paar verfkwasten na. Wat bleek? De kwasten liet ze liggen wegens haar talent; Pigcasso schildert als een pro! (Precies: vandaar de naam.) Met een kwast in haar bek maakt ze de mooiste kunstwerken en de opbrengst van Pigcasso’s creatieve uitspattingen gaat naar de opvang van dieren uit de vee-industrie. En dat kan flink oplopen; er is zelfs ooit een werk verkocht voor 23.000 euro.

Chickens field farm

Koe Floss vond een pad naar vrijheid

Toen koe Floss op een Engelse veemarkt zonder haar kalf aan een boerderij werd verkocht, ontsnapte ze. Het was het begin van een lange, levensbepalende reis. Floss was waarschijnlijk op zoek naar haar verloren kalf, en wist maar liefst negen maanden op eigen houtje te overleven: ’s nachts op zoek naar hooi, overdag verscholen voor mensen. Tot ze werd gevonden en twee dierenbeschermers zich over haar ontfermden. Ze brachten haar terug naar haar eigenaren, maar besloten dat het slachthuis niet het einde van Floss’ leven mocht zijn. Met ingezameld geld kochten ze haar vrij, zodat ze de rest van haar dagen bij een opvang kon doorbrengen. Floss heeft haar kalf helaas nooit teruggevonden, maar haar vrijheid wel.

Chickens field farm

Kip Cluck Cluck redde haar baasjes uit een brandend huis

Kip Cluck Cluck ontsnapte op een dag van haar boerderij. In de achtertuin van de buren -  de Amerikaanse Dennis en Susan – vond ze een nieuw huis. Hoewel de buurman vond dat Cluck Cluck moest worden geslacht omdat ze geen eieren legde, kreeg het echtpaar medelijden met de kip toen ze haar misvormde pootje zagen. Ze namen haar in huis, bouwden een ren in de tuin, en reserveerden als het koud werd de kelder van het huis voor hun nieuwe huisgenoot. Op een ochtend werden ze gewekt door hard gekakel. Het huis stond in brand – en omdat het brandalarm niet was afgegaan, lag het echtpaar nog diep te slapen. Gelukkig wisten ze dankzij Cluck Cluck allemaal veilig het huis te verlaten. Een bijzondere manier van de kip om haar nieuwe gezin te bedanken.

Geen geld meer naar dierenleed

Pigcasso, Floss en Cluck Cluck zijn niet de enige veedieren die bijzonder zijn. Elk dier verdient een eigen verhaal: een leven in vrijheid, los van de gruwelijke omstandigheden in de vee-industrie. Daarom komen we in actie. Het Nederlandse pensioenfonds ABP investeert jaarlijks namelijk miljarden in bedrijven in de vee-industrie, waar varkens, koeien en kippen schandalig worden behandeld. Met jouw hulp roepen we ABP op om diervriendelijker te investeren. 

Update: Dit artikel was onderdeel van een campagne gericht aan ABP, en bevatte een sms-actie. Als dierenvriend kon je pensioenfonds ABP een sms sturen, waarna zij een geluidsfragment hoorden waarin je hen opriep niet meer te investeren in de vee-industrie. Deze actie is inmiddels voorbij.

Helaas geeft ABP nog geen gehoor aan de wens van het publiek: om niet langer te investeren in dierenleed. We blijven ABP motiveren om diervriendelijker te investeren. Jij kunt daarbij helpen. Steun ons werk met een gift of bekijk hoe je zelf kunt zorgen voor een diervriendelijk pensioen.

Tips voor een diervriendelijk pensioen

 

Meer over