a pangolin in the wild

5 feitjes over de prachtige pangolin

Nieuws

Ze bestaan al zo’n 80 miljoen jaar, maar de meeste mensen hebben nog nooit van ze gehoord. Ze zijn wereldrecordhouders, al zouden ze dat liever niet willen zijn. Dit en nog veel meer over pangolins.

Wist jij dat de pangolin het meest illegaal verhandelde zoogdier ter wereld is? Ze zien er misschien uit als een soort lopende dennenappel; ze hebben onze liefde hard nodig. Nu meer dan ooit. Vijf puike weetjes over pangolins. 

1. Termieten op het menu

Pangolins worden naast ‘schubdier’ ook wel ‘termieteneter’ genoemd. Waarom? Je raadt het al: ze eten termieten. Pangolins zijn insectivoren, naast termieten hebben ze ook graag mieren, larven en andere kleine insecten op hun bordje. Met hun lange snuit en tong kunnen ze jaarlijks wel 70 miljoen insecten eten!

2. Een dikke huid

De huid van de pangolin is gemaakt van keratine, hetzelfde eitwit dat in horens, snavels en klauwen zit. Ook ons haar en nagels bestaan uit keratine. De  schubben bedekken bijna het hele lichaam - op de buik en binnenkant van de poten na – en tellen voor ongeveer 20% van het hele gewicht.

3. Rollen maar!

‘Pangolin’ komt van het Maleise ‘peng-golin’, wat ‘roller’ betekent. Want rollen kunnen ze wel! Als pangolins zich bedreigd voelen, rollen ze zich op tot een bal, net zoals egels en gordeldieren. De schubben zijn zo stevig dat hun tegenstander er waarschijnlijk niet tegenop kan. Alleen hyena’s en andere grote katten weten door de bescherming heen te dringen.

Pictured: Pangolin

4. Ondergrondse kamers

De meeste soorten pangolins (er zijn er acht in totaal) zijn nachtdieren, die overdag wegkruipen in een hol onder de grond of een holte in een boom. Ze kunnen bijzonder goed graven en maken meerdere ondergrondse kamers die dor een gang met elkaar verbonden worden. Soms zijn de holen ontzettend diep, en de kamers zo hoog dat volwassen mensen er rechtop in kunnen staan!

5. In gevaar

De grootste dreiging voor de pangolin is de mens. De pangolin is gewild vanwege zijn schubben, waar een grote vraag naar is voor de productie van traditionele Aziatische medicijnen – met name in China en Vietnam. In sommige landen wordt hun vlees als delicatesse beschouwd en worden schubben gebruikt als attributen bij rituelen en als sieraad.

Alle acht pangolinsoorten worden met uitsterven bedreigd. De bioloog David Attenborough, die veel mooie natuurdocumentaires heeft gemaakt, noemde de pangolin inzijn top 10 van bedreigde diersoorten die hij zou willen redden.  

De commerciële handel van de pangolin is verboden volgens het CITES-verdag, dat de internationale handel in bedreigde diersoorten reguleert. Toch blijft de vraag naar schubben bestaan. En daarmee is de pangolin in groot gevaar.

Pictured: Pangolin

Bescherm de pangolin

Om de wereldwijde handel in pangolins tegen te gaan en de dieren te beschermen tegen immens lijden, roepen we op tot de volgende maatregelen:

  • Strikte handhaving van nationale en internationale wetten.
  • Het schrappen van pangolins in het Pharmacopoeia of the People’s Republic of China – het handboek voor traditionele medicijnen.
  • Promotie van middelen met bewezen genezende werking.
  • Gecombineerde en gecoördineerde aanpak door overheden, stichtingen en de traditionele Aziatische medicijnen-gemeenschap om een einde te maken aan de vraag naar medicijnen op basis van pangolins, met name in China en Vietnam.
  • Support voor alternatieve manieren om in levensonderhoud te voorzien en armoede tegen te gaan. En inzetten op educatie binnen gemeenschappen waar pangolins leven – om deze slacht tegen te gaan.

Wil jij meer weten over de handel in wilde dieren, en wat jij zelf kunt doen om dit te stoppen?

Klik hier

Meer over