5 x dierenentertainment dat nu niet meer bestaat
Nieuws
Een dolfijn die door een hoepel springt, zijn trainer door het water voortduwt en het publiek nat spettert: bezoekers van dolfijnenshows zijn er dol op. Maar men is zich vaak onbewust van het dierenleed dat achter dit vermaak schuilt. Om die reden zijn al vele soorten dierenentertainment in Nederland verboden. We hebben er vijf voor je op een rijtje gezet.
Vermaak met wilde dieren was nog niet zo heel lang geleden meer zichtbaar in Nederland. Zo traden wilde dieren op in het circus, kon je een olifantenrit maken in een dierentuin of een rondje rijden in een struisvogelkoets. Maar de acceptatie van dit soort vermaak neemt steeds meer af. Sinds 2015 is het verboden om wilde dieren in circussen te gebruiken, omdat het leven in een circusomgeving negatief effect heeft op het welzijn van wilde dieren. Gelukkig maar. Want dat dit soort vermaak over de datum is, laten de onderstaande vijf voorbeelden zien.
1. Beren in de berenkuil
In 1970 werd in het Aldenhofpark in Maastricht een betonnen verblijf voor beren gebouwd: de berenkuil. Het was een open, ronde, betonnen bak in de grond met een verhoging in het midden, omringd door water. De kuil was een nieuw thuis voor de beren uit het Aldenhofpark, ter vervanging van de kooi waar de dieren eerder in leefden als toeristische trekpleister. Maar in de kuil konden de beren geen kant op: er was geen ruimte om rond te struinen of in bomen te klimmen.
2. Met de struisvogelkoets over de boulevard
Een ritje op of achter de struisvogel: in het begin van de vorige eeuw trok men erop uit om dit te ondernemen, bijvoorbeeld op de boulevard van Scheveningen. Wist je dat struisvogels een snelheid van 70 kilometer per uur kunnen halen? De dieren werden daarom vaak voor races ingezet. Deelnemers klommen op de rug van een struisvogel of namen plaats in een kleine kar die achter het dier werd gespannen.
3. Een ritje op een olifant
Olifantenritten komen tegenwoordig vooral in Azië voor, maar wist je dat dit vroeger ook mogelijk was in Nederland? In dierentuinen kon je een ritje maken op een olifant. Maar om olifanten geschikt te maken als rijdier, moeten ze worden getraind. Op een wrede manier, want de dieren zullen zelf niet toelaten dat een mens een ritje op ze maakt. Ook in Azië is zo’n ritje dus geen goed idee! Jonge olifanten worden daar vaak dagenlang uitgehongerd, vastgebonden en afgeranseld om de wilskracht te ‘breken’.
4. Springende tijgers
Het is nog maar kortgeleden dat tijgers de show stalen in het circus. Springend van kruk naar kruk, of door een brandende hoepel, konden we de dieren van wel heel dichtbij bewonderen. Maar aan het welzijn van de dieren werd niet gedacht. Na afloop van de show werden de dieren weer opgesloten in hun kleine hok met nauwelijks ruimte om te bewegen. Opgesloten in kleine hokjes werden ze van standplaats naar standplaats gesleept.
5. Apenstreken
In het circus of in de dierentuin kon men vroeger apenstreken zien. De apen werden aangekleed, deden kunstjes voor het publiek, poseerden voor de foto of haalden gekke streken uit. Ook hier gingen vaak nare trainingen aan vooraf. De dieren konden met geen mogelijkheid hun natuurlijke gedrag vertonen.
Wilde dieren de tent uit
Gelukkig is al het bovenstaande in Nederland nu verboden. Dieren zijn er niet voor ons vermaak en horen niet in gevangenschap te leven. Na jarenlang campagnevoeren door Wilde Dieren de Tent uit (waar wij aan meewerkten) heeft de overheid in 2015 een einde gemaakt aan het gebruik van zoogdieren in circussen. De dieren die al in gevangenschap leefden werden zo goed mogelijk opgevangen, en er kwamen geen nieuwe dieren meer bij. Toch mag er nog wel een wild dier worden gebruikt voor entertainment: de dolfijn.
Stop het dolfijnencircus!
Wij zetten ons in zodat ook de dolfijn niet meer voor vermaak wordt gebruikt. Wereldwijd, en dus ook in Nederland. Het Dolfinarium heeft een dierentuinvergunning (en is dus geen circus) waardoor de dolfijnen geen wettelijke bescherming krijgen en toch voor entertainment mogen worden ingezet. Maar wetenschappers stellen al jaren dat vermaak met dolfijnen inbreuk maakt op het welzijn van dolfijnen. We weten nu toch wel beter? Help ons een einde te maken aan het dolfijnencircus!
18/06/2021