Cows in New Zealand

5x diervriendelijk barbecueën

Nieuws

De zomer is officieel begonnen en dat betekent: barbecueweer (hopen wij)! Veel mensen associëren de barbecue nog steeds met vlees, maar ook als je plantaardig eet zijn er meer dan genoeg opties. Zin in iets anders dan de standaard vegaburger? Wij geven je 5 tips.

1. Groentespiesen 

Geïnspireerd door de Kaukasische sjasliek: groentespiesen voor op de barbecue. Hier kun je eindeloos mee variëren. Paprika, ui, champignon, courgette, tomaat – bijna alles is lekker hierbij. En vind je het leuk om samen te koken? Zet dan een bak met gesneden groenten neer, zodat iedereen zijn eigen spiesje kan samenstellen.

Groentenspies

2. Gegrild fruit 

Ook fruit is perfect voor op de barbecue: bananen in de schil, aardbeien, stukken mango, ananas en watermeloen kun je allemaal grillen op de barbecue. Het gegrilde fruit kun je als dessert eten met bijvoorbeeld marshmallows (let op: hier zit soms gelatine of melkpoeder in), maar ook als bijgerecht. Als je van pittig houdt, kun je het fruit besprenkelen met kruiden zoals chilivlokken of tajin. Daarna kun je het serveren met een chilisaus, zoals sriracha of Mexiaanse chamoy. 

3. Salades 

Pasta, noten, aardappelen, rucola, bulgur, warm, koud, licht of zwaar: eigenlijk kun je met een salade doen wat je maar wilt. Gooi je favoriete ingrediënten bij elkaar en je bent al een heel eind. Als je gaat barbecueën bij mensen die wel graag vlees grillen, kun je altijd een lekkere salade voor jezelf meenemen. Daar maak je niet alleen jezelf, maar ook andere gasten blij mee. 

Salade

4. Sauzen en dips

Stokbrood met kruidenboter of pindasaus ken je waarschijnlijk al, maar er is daarnaast nog een breed scala aan diervriendelijke sauzen die je zelf kunt maken. Hummus en guacamole zijn plantaardig, maar ook minder voor de hand liggende dips zoals muhammara kun je op tafel zetten. Ben je meer van de standaardsauzen? Van de meeste klassiekers is inmiddels wel een veganistische variant op de markt. 

5. Extra makkelijk: pakketten

Ben je gek op vleesvervangers, maar vind je het lastig om te kiezen? Bij de meeste supermarkten vind je in de zomermaanden ook vega(n) barbecuepakketten. Deze zijn vooraf samengesteld en bestaan uit verschillende soorten groenten, vegaburgers of -worstjes en sauzen.  

Of je nou helemaal plantaardig eet of wilt minderen met vlees, diervriendelijk barbecueën is een prachtig begin. Benieuwd hoe je je boodschappenlijstje nóg diervriendelijker maakt? Wij geven je gratis een persoonlijk actieplan. 

Dat wil ik! 

kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over