Varken ligt te slapen in stro

7 feitjes over jouw geld en dierenleed

Nieuws

Bij een kwispelend varken of een koe in de wei denk je niet meteen aan je bankrekening. Toch heeft geld meer met dieren te maken dan je zou denken. Wat precies? Je leest het in dit artikel: 7 feitjes.

1. Met jouw geld wordt dierenleed gefinancierd

Banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren en beleggen met jouw geld. Met het geld op je spaarrekening of de premie die je betaalt voor je verzekering of je pensioen. Dat geld wordt belegd in bedrijven die goed lopen. Zo staat je geld veilig en krijg je er misschien in de toekomst zelfs meer voor terug. De vlees- en zuivelproductie is een stabiele keten. Eentje waar veel geld in omgaat en waar veel geld in te verdienen valt. Denk aan grote vleesbedrijven of sojahandelaars. Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeerden tussen 2015 en 2020 ruim 12 miljard euro in deze soja- en rundvleesbedrijven, mogelijk ook jouw premie of spaargeld. Niet alle banken investeren hier overigens in; er zijn ook banken die hun dierenwelzijnsbeleid goed op orde hebben en er juist voor kiezen alleen te investeren in dierenwelzijn. Een overzicht vind je bij de Eerlijke Geldwijzer.

2. Dat geld bijdraagt aan het leed van 40 miljard dieren

40 miljard dieren: dat is het aantal dieren dat wereldwijd leeft in de intensieve veehouderij. Van varkens tot kippen, koeien en konijnen. Opeengepropt of juist helemaal alleen in een kooi waar ze zich niet eens kunnen omdraaien. De intensieve veehouderij heeft een gigantische omvang, en er gaat een grote keten achter schuil van sojahandelaars, veehouders, slachthuizen, vervoerders, supermarktketens, en dus ook... de financiële sector. Zoals hierboven uitgelegd investeren bedrijven hierin, en wellicht draag jij met jouw geld of premie onbewust dus ook bij aan het leed van deze miljarden dieren.

3. Met jouw geld wordt de Amazone ontbost

Bomen worden in rap tempo in de Amazone met de grond gelijk gemaakt. De reden? Het land moet vrijgemaakt worden zodat daar soja (voor veevoer) verbouwd kan worden of om runderen op te laten grazen voor hun vlees. Met alle risico's van dien: bosbranden, enorm dierenleed en verlies aan biodiversiteit. Deze keten heeft een enorme omvang. Banken, verzekeraars en pensioenfondsen beleggen hier met jouw geld in. Mogelijk gaat jouw geld dus naar sojahandelaars die, vaak illegaal, grote gebieden van de Amazone platleggen voor sojaplantages.  

Afbrændt Amazonasregnskov

4. Jouw geld maakt ellelange transporten van runderen mogelijk

Je zou denken dat het leven van runderen die mogen grazen op ontbost Amazongebied, wellicht wel een fijn leven zouden leiden. Maar niets is minder waar. Vaak worden de dieren elders geslacht, en moeten ze dus op dagenlange transporten naar het slachthuis. De omstandigheden zijn wreed: enorme hitte of juist kou, vaak met geen of weinig drinkwater of voedsel staan de dieren dagenlang op hun benen in een vrachtwagen of op een boot, in hun eigen uitwerpselen. Doordat banken, pensioenfondsen en verzekeraars met jouw geld investeren in de vleesproductieketen, maken zij deze transporten mogelijk. 
 

5. Van Cargill tot aan McDonald's: hier gaat jouw geld naartoe

Jouw geld wordt door banken, verzekeraars en pensioenfondsen geïnvesteerd in bedrijven in de vlees- en zuivelketen. Misschien eet je in je dagelijks leven wel plantaardig, of eet je minder vlees of biologisch. Maar via jouw geld draag je op die manier toch bij aan dierenleed in de vee-industrie. Zo investeren de banken in vleesgigant JBS, zuivelconcern Danone, en fastfoodketen McDonald's. Met jouw geld dus... 

6. Moedervarkens worden steeds opnieuw geïnsemineerd, gefinancierd met jouw geld.

Moedervarkens (zeugen) krijgen aan de lopende band biggetjes die bestemd zijn voor vlees. De varkens worden zo vaak mogelijk zwanger gemaakt, zodat ze het meeste opleveren. Kun je het je voorstellen? Het grootste deel van je leven zwanger, zonder dat je je kinderen kunt meemaken? Alleen maar om meer en meer vlees te produceren. De financiële sector draagt hieraan bij, door te investeren in deze vleesproductie. Zo investeerden de pensioenfondsen ABP en Pensioenfonds Zorg en Welzijn miljoenen in 's werelds grootste varkensslachterij WH Group uit China. Wellicht ook met jouw geld...

Afbrændt Amazonasregnskov

7. Met jouw premie kunnen kippen worden vetgemest

Banken, verzekeraars en pensioenfondsen stoppen ook veel geld in fastfoodketens en voedselproducenten. Ze dragen daardoor bij aan het leed van de kippen die in deze industrie worden gebruikt. Kippen zo zwaar worden dat ze niet meer op hun pootjes kunnen staan. Zo investeerden Rabobank, ING en ABN Amro gezamenlijk miljarden in het Amerikaanse Tyson Foods. Een vleesproducent waarvan regelmatig misstanden aan het licht komen. Zo verschenen er in 2017 beelden van mishandeling van kippen bij megastallen van Tyson Foods (let op: beelden zijn schokkend). Gaat jouw geld daar ook naartoe...?   

Wil je niet dat jouw geld voor deze dieronvriendelijke praktijken wordt gebruikt? Daar kan je iets aan doen! Roep samen met ons je bank, verzekeraar of pensioenfonds op om deze investeringen te stoppen. Onderteken onze brief en kom zo in actie voor het welzijn van de miljarden dieren in de vee-industrie.

Onderteken de brief

kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

Diervriendelijke boodschappen boodschappenkar

Wil jij diervriendelijk eten? Vraag hier gratis een plan voor je boodschappen aan

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over