vee-industrie, eerlijke bankwijzer, varkens

Banken investeren miljarden in dierenleed

Nieuws

De drie grootste Nederlandse banken hebben in zes jaar voor ten minste € 8,8 miljard geïnvesteerd in grootschalige, zeer dieronvriendelijke vleesindustrie. Dat blijkt uit onderzoek dat we uitvoerden als lid van de Eerlijke Bankwijzer.

De Eerlijke Bankwijzer onderzocht in hoeverre Nederlandse banken tussen 2012 en 2017 investeringen deden in de grootste bedrijven in kippen- en varkensproductie. Wat blijkt? Rabobank, ING en ABN Amro financierden bedrijven met uitermate lage dierenwelzijnsnormen. Zo staan moedervarkens nog vaak in kooien opgesloten, worden biggetjes onverdoofd gecastreerd, zitten plofkippen opeengepakt in gigantische fabrieken en worden de dieren op omstreden wijze geslacht. 

varkens1016508

Geld naar vleesgigant

Investeringen van Rabobank, ING en ABN AMRO in dit dierenleed: 

  • Rabobank heeft leningen verstrekt aan een groot deel van de onderzochte vleesproductiebedrijven. Rabobank – ‘de bank die staat voor een betere wereld’ – is met € 6,8 miljard de grootste financier. 
  • ING heeft ook leningen verstrekt aan een deel van onderzochte vleesproductiebedrijven. De bank stopte maar liefst € 1,3 miljard in de bedrijven. 
  • ABN AMRO verstrekte voor € 658 miljoen aan de onderzochte vleesproductiebedrijven. 

Vooral schokkend zijn de investeringen in bedrijven waar ernstige dierenmishandeling voorkomt. Zo kwam het Amerikaanse Tyson Foods afgelopen jaren herhaaldelijk in het nieuws nadat er under cover-beelden waren gemaakt van ernstige dierenmishandeling bij het bedrijf. In 2017 nog investeerde Rabobank maar liefst  € 1 miljard in vleesgigant Tyson Foods. Ook kon het bedrijf tussen 2012 en 2017 rekenen op geld van ABN AMRO (€ 45 miljoen) en ING (€ 44 miljoen). Lees het volledige (Engelstalige) rapport hier.

te_klein_hok_2

Met € 8,8 miljard komen Nederlandse banken op de zevende plek van landen die het meest investeren in deze grootschalige vleesproducenten, na onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. Omdat alleen gekeken is naar de grootste bedrijven, ligt het totaalbedrag dat Nederlandse banken hebben geïnvesteerd in de vleesproductieketen nog veel hoger. 

Grootschalig dierenleed

De Eerlijke Bankwijzer is zeer bezorgd over deze cijfers. Woordvoerder Dirk-Jan Verdonk: ‘Dat de Nederlandse banken, met name Rabobank, zoveel geld investeren in grootschalig dierenleed, is alarmerend. Het laat zien dat deze banken volstrekt niet verantwoord omgaan met dierenwelzijn. We hebben het hier over geld van Nederlandse burgers dat door hun bank uitgeleend wordt aan bedrijven die het welzijn van miljarden dieren stelselmatig schenden. Als banken niet maximaal druk uitoefenen om dierenwelzijn te verbeteren bij bedrijven waarin zij investeren, is dat onacceptabel.’

De Volksbank (ASN Bank en SNS Bank), NIBC, Triodos Bank en Van Lanschot financieren de onderzochte bedrijven niet. 

Onacceptabel

Wij vinden deze grote bankinvesteringen in grootschalige, zeer dieronvriendelijke vleesindustrie onacceptabel. Daarom roepen wij, samen met onze supporters, de banken op om te investeren mét oog voor dierenwelzijn. Help je ons daarbij? Zeg 'dit PIG ik niet!' en stuur de banken een oproep. 

Dit PIG ik niet! 

kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

Diervriendelijke boodschappen boodschappenkar

Wil jij diervriendelijk eten? Vraag hier gratis een plan voor je boodschappen aan

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over