banken, diervriendelijk, investeringen, de Eerlijke Geldwijzer, de Eerlijke Bankwijzer

Beter dierenwelzijn door de Eerlijke Bankwijzer

Nieuws

Investeert jouw bank of verzekering in plofkippen, dierproeven en bont? Of juist in duurzame veehouderij en vrijheid voor dieren? Dat kom je te weten op de website van de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer.

De Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer is een samenwerking tussen World Animal Protection, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, OXFAM Novib en PAX. Het doel? Meer transparantie over investeringen, en banken en verzekeraars motiveren om meer duurzame investeringen te doen.

Positieve impact

Banken en verzekeraars kunnen een positieve impact hebben op dierenwelzijn door duurzamer te investeren: door druk te zetten op bedrijven waardoor zij hun beleid aanpassen of door alleen maar te investeren in bedrijven die zich aan de vijf vrijheden voor dieren houden. Dirk-Jan Verdonk, Hoofd Programma's, legt uit: “Nederlandse banken en andere financiële instellingen hebben wereldwijd een grote impact op dierenwelzijn, door projecten die ze financieren of via de beleggingen die ze doen. Die impact is helaas nu nog vaak negatief, waar vele miljoenen dieren slachtoffer van zijn."

Op www.eerlijkegeldwijzer.nl is in een oogopslag te zien hoe Nederlandse banken en verzekeraars scoren op meer dan twintig onderdelen zoals milieu, dierenwelzijn en mensenrechten. De Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer vergelijkt de belangrijkste Nederlandse banken en levensverzekeraars voor consumenten. Het collectief neemt eerst het beleid van banken en verzekeraars onder de loep en kijkt daarna naar de praktijk: in wat voor ondernemingen investeren ze? Op basis daarvan kent de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer een score aan de banken en verzekeraars toe. 1020754_0

Scores

Direct wordt duidelijk dat er banken en verzekeraars zijn die ondermaats scoren. Zo behalen de verzekeraars Aegon, NN Group, Legal & General en Generali een 1 op dierenwelzijn. Gelukkig zijn er ook goede scores op het gebied van dierenwelzijn. Triodos is de meest diervriendelijke bank van Nederland. Het dierenwelzijnsbeleid van de bank is volgens de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer uitstekend. Zo worden genetische modificatie van dieren, cosmetische dierproeven, dieronvriendelijke bio-industrie en entertainment met wilde dieren uitgesloten door de bank. Ook ondersteunt de bank boeren die omschakelen naar duurzame veehouderij.ASN Bank heeft een goede tweede plaats. ASN sluit dieronvriendelijke bio-industrie, entertainment met wilde dieren en cosmetische dierproeven uit voor investeringen. Medische dierproeven bevatten scherpe criteria. Veehouderijen en viskwekerijen moeten een keurmerk dragen met sterke dierenwelzijnseisen. Ook wordt in het beleid van ASN Bank verwezen naar het belang van de vijf vrijheden voor dieren.

Nieuw onderzoek

Uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat de drie grootste Nederlandse banken enorme investeringen hebben gedaan in zeer dieronvriendelijke vleesproductiebedrijven. Rabobank, ING en ABN AMRO investeerden de afgelopen zes jaar samen € 8,8 miljard in bedrijven die veel te lage dierenwelzijnsnormen hanteren. Roep de bank op om te stoppen met investeren in dierenleed: 

Stuur de banken een e-mail 

kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

Diervriendelijke boodschappen boodschappenkar

Wil jij diervriendelijk eten? Vraag hier gratis een plan voor je boodschappen aan

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over