kippenvlees, kip, kippenwelzijn, dierenwelzijn, vee-industrie, veehouderij

Beter kippenvlees amper duurder

Nieuws

Vlees van kippen die een beter leven hebben gehad, is amper duurder dan plofkip. Dat blijkt uit ons nieuwste onderzoek. De productiekosten van een kip met een hogere welzijnsstandaard, zijn maar 6 tot 9 eurocent per kilogram hoger dan bij de plofkip.

Het onderzoek biedt nieuwe hoop voor jaarlijks 40 miljard kippen over de hele wereld, want eerder werd gedacht dat dat veel duurder zou zijn. Het onderzoek, dat we deden het onderzoek samen met Wageningen University & Research, laat zien dat het maar 6,4 tot 13,4 procent duurder is dan de kip nu vaak wordt gebruikt. Eerder werd een kostenstijging verwacht van bijna 50 procent, bleek uit een Amerikaanse studie bekostigd door de vleesindustrie. 

Pascal de Smit, directeur van World Animal Protection Nederland, vindt de uitkomsten veelbelovend: ‘Restaurants, retailers en producenten kunnen de hoge kosten voor beter dierenwelzijn nu niet meer als excuus gebruiken. Er ligt een grote kans om de levens van miljarden kippen over de hele wereld te verbeteren. Een klein verschil in werkwijze, een klein verschil in kosten, maar een wereld van verschil voor kippen.’ 

Hooibalen en donker

We opperen in het rapport simpele en effectieve verbeteringen voor kippen in de intensieve vee-industrie, zoals het aantal kippen verlagen naar maximaal 30 kg/m2 waardoor de dieren meer ruimte krijgen. Ook verdienen de kippen hooibalen, zitstokken en materialen waar ze in kunnen pikken. Verder moeten de vleeskippen een natuurlijker ritme krijgen door overdag betere verlichting te gebruiken en het ten minste zes uur donker te maken. En tenslotte krijgen kippen, doordat een langzamer groeiend kippenras gebruikt wordt, minder gezondheidsproblemen.

1017690_1

Snelgroeiende kippenrassen kampen met veel gezondheidsproblemen

De Smit: ‘Wat is het leven van een dier waard? Deze verbeteringen zijn gemakkelijk te integreren in een bestaand systeem, tegen weinig extra kosten. Deze standaard valt te vergelijken met ‘De Nieuwe Standaard-kip van Jumbo. Een eerste flinke stap voorwaarts in de vleesproductie waarin meer aandacht is voor het welzijn van kippen. Natuurlijk zijn we er met deze stappen nog niet.’

60 miljard vleeskippen

Wereldwijd worden zo’n 60 miljard kippen voor hun vlees gehouden. De meeste daarvan leven in intensieve veesystemen. De dieren zijn genetisch geselecteerd op hun snelle groei en zware borstspieren, waardoor ze veel te zwaar worden voor hun eigen poten. Ze ervaren groeipijnen en lijden onder hun eigen gewicht. De grote aantallen, onhygiënische omstandigheden en het te snel groeiende kippenras zorgen ervoor dat veel dieren poot-, bot-, ademhalings- en huidproblemen krijgen of vroegtijdig overlijden.

kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

Diervriendelijke boodschappen boodschappenkar

Wil jij diervriendelijk eten? Vraag hier gratis een plan voor je boodschappen aan

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over