Beter varkenswelzijn China

Chinese consumenten ondersteunen beter welzijn voor varkens

Nieuws

Uit nieuw onderzoek blijkt dat Chinezen bereid zijn meer te betalen voor varkensvlees met beter welzijn.

Grootste kwestie 

De behandeling van vee is 's werelds grootste dierenwelzijnskwestie - en die wordt steeds groter. Meer dan 70 miljard dieren worden jaarlijks voor voedsel gefokt, twee derde van hen in omstandigheden die het hen niet mogelijk maken dat ze zich vrij kunnen bewegen of zich natuurlijk gedragen. 

China is de thuisbasis van meer dan de helft van alle varkens op de hele wereld, en de vraag naar varkensvlees heeft ervoor gezorgd dat veel voedselleveranciers meer gelet hebben op goedkoop vlees dan op het welzijn van de dieren. Dat leidt ertoe dat miljoenen varkens elke dag lijden, met zeugen die vrijwel hun leven lang opgesloten zitten in kratten of kooien.

Honger naar verandering 

Nieuw onderzoek in opdracht van World Animal Protection, toont honger naar verandering in China aan. Bijna 90% van de ondervraagde Chinese consumenten zeiden dat ze bereid zijn om hun koopgedrag te veranderen, om over te stappen naar vlees van varkens die een beter leven gehad hebben. 

Het onderzoek, 'Chinese consumenten klaar voor beter welzijnsvarkensvlees”, laat ook zien dat: 

  • Bijna 72% van de respondenten het welzijn van vee belangrijk vindt 
  • Meer dan 83% productiesystemen wenst waarin de varkens zich vrij kunnen bewegen, in plaats van in kratten te moeten verblijven
  • Meer dan 75% bereid zou zijn om meer te betalen voor varkensvlees met hoger welzijn 
  • Bijna 77% winkels zou kiezen die dergelijk varkensvlees te koop aanbieden.

Groeiend bewustzijn 

Chu Xueqin, campagneleider van World Animal Protection China, stelt: "Er is een groeiend bewustzijn onder Chinese mensen van het belang van dierenwelzijn, en een groeiende vraag naar voedsel van boerderijdieren met een betere kwaliteit van leven. In de bio-industrie worden varkens in wrede, krappe en kale omstandigheden gehouden, voor het grootste deel van hun leven. Deze uiterst intelligente en sociale dieren geweld gaan elkaar daardoor bijten en overbevolking kan leiden tot de verspreiding van infecties, waardoor de behoefte aan antibiotica toeneemt."

Minder dierziekten 

Chang Zhigang, directeur van de Chinese Associatie voor diergezondheid en dierenwelzijn, voegt toe: "Het welzijn van het dier is de beste immuniteit voor vee. Daarom helpen hoge welzijnsnormen in landbouwsystemen bij de vermindering van dierziekten en de verbetering van de veiligheid van varkensvlees. We zijn bezig met het opstellen van een nationale standaard voor het welzijn van landbouwhuisdieren, die zal helpen om hun welzijn te verbeteren en de productie van veiligere en gezondere vleesproducten te verzekeren." 

World Animal Protection werkt aan het creëren van een beter leven voor varkens - omdat alle dieren een leven verdienen dat de moeite waard is. We bewegen de varkenssector, -boeren, -winkeliers en de overheid om een hoger welzijn te bereiken als alternatief voor de intensieve varkenshouderij; we stimuleren boeren om betere welzijnsnormen voor varkens te hanteren en supermarkten om naar consumenten te luisteren en varkensvlees van een beter welzijnsniveau aan te bieden. 

Het volledige rapport is hier beschikbaar (in het Chinees). World Animal Protection China heeft ook een educatieve video geproduceerd met Engelse ondertiteling. Bekijk hier de video. 

* World Animal Protection heeft het onafhankelijk marktonderzoek bureau TOP Think Tank een enquête-opdracht gegeven. Het interviewde ruim 2.000 consumenten van verschillende leeftijden en inkomens uit Beijing, Shanghai, Guangzhou en Shenzhen.

"Er is een groeiende vraag naar voedsel van boerderijdieren met een betere kwaliteit van leven."

kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

Diervriendelijke boodschappen boodschappenkar

Wil jij diervriendelijk eten? Vraag hier gratis een plan voor je boodschappen aan

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over