vee, geld

De wereld verbeteren met geld

Nieuws

We roepen Rabobank, ING en ABN AMRO op om te stoppen met het financieren van dierenleed. Maar wat hebben banken nu precies te maken met dieren(leed)?

Veel mensen 'bewaren' hun geld bij een bank. In feite geef je dan je geld in bruikleen aan de bank. Het geld wordt door de banken uitgeleend aan bedrijven en particulieren om investeringen mee te kunnen doen. De bank verstrekt hier bijvoorbeeld hypotheken voor, maar kan het geld ook investeren in een bedrijf of aandelen kopen. Op die manier worden economische activiteiten versneld en vernieuwd.

Dierenwelzijn en banken zijn daarmee nauwer met elkaar verbonden dan je wellicht zou denken. Banken beschikken over veel geld en kunnen grote invloed uitoefenen op bedrijven die geld willen lenen. Als je als persoon of als bedrijf een lening van een bank wil, moet je altijd aan bepaalde voorwaarden voldoen. Voorwaarden van zogenoemde toezichthouders, zoals de overheid en de Europese Centrale Bank. Maar als bank kun je ook zelf regels opstellen. Bijvoorbeeld: 'de bank investeert niet in kinderarbeid, wapenhandel, dierproeven of in intensieve vee-houderij'. Banken hebben dus een keus: kiezen ze ervoor om dierenleed te financieren, of om dit juist niet te doen? Omdat de banken investeren met jouw spaargeld, kun je als klant zijnde dus ook (zonder dat je het misschien weet) betrokken zijn bij dierenleed.

we_animals_-_joanne_mcarthur_fsaug2012-1262

Banken kunnen ervoor kiezen een positief verschil te maken voor varkens en kippen in de veehouderij.

Het goede voorbeeld

Er zijn banken die het goede voorbeeld geven. Banken die alleen investeringen doen als ze daarmee de wereld een stukje beter kunnen maken. Voorbeelden zijn ASN en Triodos Bank. Triodos Bank werd zo’n 35 jaar geleden opgericht, met het idee de wereld te verbeteren met geld. De bank stelt extra scherpe voorwaarden voor onder meer duurzaamheid, gezondheid, klimaat en dierenwelzijn. Zo doet Triodos alleen zaken met organisaties die een gezond milieu en een gezonde natuur nastreven. De bank investeert bijvoorbeeld alleen in biologische boeren en voedingswinkels, en biologisch fruit.



Ook financieren ze bijvoorbeeld geen dierentuinen, omdat ze vinden dat exotische dieren niet uit hun natuurlijke omgeving moeten worden gehaald. Alleen speciaal op dierenwelzijn ingerichte dierentuinen met een hoog educatiegehalte kunnen een uitzondering zijn. Triodos wil transparant zijn en daardoor kun je online gemakkelijk zien waar je spaargeld voor wordt gebruikt: van veganistische zeewierburger tot duurzame kleding en van kennisinstituut over de relatie tussen mens en dier tot biologische varkenshouderij.

we_animals_-_joanne_mcarthur

Rabobank, ING en ABN AMRO financieren onder meer stallen waar kippen dicht op elkaar gepakt worden gehouden. (C) We Animals/Jo-Anne McArthur

Winst of dierenwelzijn

De ham-vraag: waarom zijn er dan nog zoveel banken die dierenleed financieren, in plaats van dierenwelzijn? Want dit blijkt uit onderzoek dat we deden als lid van de Eerlijke Bankwijzer. Rabobank, ING en ABN AMRO investeren in dieronvriendelijke vee-industrie. Hoe dat kan? Dierenwelzijn staat bijvoorbeeld niet in hun missie – en dus vinden ze het minder belangrijk, of strengere dierenwelzijnseisen gaan ten koste van de winst van de bank. Strengere eisen betekent dat banken minder bedrijven kunnen financieren, moeilijker nieuwe bankproducten kunnen ontwikkelen en veel lastiger internationaal zakendoen. Daarom is een onderwerp als dierenwelzijn dan minder van belang. 

Dit PIG ik niet!

Met onze huidige campagne zeggen we tegen Rabobank, ING en ABN AMRO ‘Dit PIG ik niet’. Laat de banken weten dat jij ook niet wilt dat je geld in dieronvriendelijke vee-industrie wordt gestopt. We vragen je daarom de banken via ons een e-mail te sturen om ze dat te laten weten. Daarmee kunnen we met de banken om de tafel en zo samen hopelijk hun beleid positief veranderen.



Stuur de banken een e-mail

We willen het liefst dat deze banken hun beleid aanpassen en dat ze het geld ook positief gaan inzetten. Maar, je kunt natuurlijk ook overstappen naar een duurzame bank. Volg ons voorbeeld – ook wij stapten over van bank. Bekijk op de Eerlijke Bankwijzer welke bank past bij jouw idealen.



dit_pig_ik_niet_0