Slagtekyllinger på industrifarm

Dierenwelzijn nog steeds geen prioriteit bij pensioenfondsen

Nieuws

Het nieuwste onderzoek van de Eerlijke Pensioenwijzer, dat vandaag naar buiten is gebracht, laat zien dat de tien grootste Nederlandse pensioenfondsen nog steeds tekortschieten als het aankomt op dierenwelzijn. Teleurstellend, vinden we.

De Eerlijke Pensioenwijzer beoordeelt het beleid van Nederlands’ tien grootste pensioenfondsen periodiek aan de hand van veertien maatschappelijk thema’s. Zo wordt er gekeken naar hoe een pensioenfonds o.a. bijdraagt aan gezondheid, mensenrechten en dierenwelzijn. Het doel: de fondsen overtuigen om verantwoorder te investeren in deze thema’s. Wij zijn lid van het initiatief, samen met PAX, Oxfam Novib, Amnesty International en Milieudefensie.

Opnieuw teleurstellende resultaten

De resultaten van dit jaar stellen opnieuw teleur. Nog steeds scoren alle deelnemende pensioenfondsen een 1 als het aankomt op dierenwelzijn. Precies dezelfde score als in 2019 en 2020, toen we ook beleidsupdates lieten uitvoeren. De fondsen hebben nog steeds geen goed beleid op dierenwelzijn, waardoor plofkippen en kooivarkens helaas nog steeds niet uitgesloten zijn van financiering. Het dierenwelzijn in dit systeem is ver te zoeken.

Ranking_pensioen_Eerlijke_Pensioenwijzer

Een greep uit de teleurstellende resultaten.

 

Julia Bakker, onze Campagnemanager Veehouderij, is teleurgesteld. ‘Het is jammer dat pensioenfondsen nog te weinig stappen zetten om dierenwelzijn te verbeteren. Dierenwelzijnsbeleid is niet alleen van belang voor dieren, maar ook voor de biodiversiteit en leefbaarheid van onze planeet. Er zou bijvoorbeeld geïnvesteerd moeten worden in de transitie naar een plantaardiger voedselsysteem, en het gebruik van andere kippenrassen. Dat zou een mooie eerste stap zijn op weg naar diervriendelijkheid.’

Dierenwelzijn wél prioriteit bij deelnemers

Dat er niets in het dierenwelzijnsbeleid van de pensioenfondsen verandert, is gek. Het gebrek aan een goed beleid voor dierenwelzijn staat namelijk haaks op de wensen van pensioendeelnemers. Twee jaar geleden al bleek uit onderzoek van I&O Research dat 83 van de respondenten niet wil dat er wordt belegd in bedrijven die gebruik maken van plofkippen of kooivarkens. Ondanks de algemene zorgen over het toekomstig pensioen is meer dan de helft van de Nederlanders bereid om 10 euro per maand van het pensioen in te leveren ten gunste van dierenwelzijn.

Vorig jaar voerden we campagne tegen de investeringen van banken, verzekeraars en pensioenfondsen in dierenleed. Met een open brief riepen we de financiële instellingen op om juist te investeren in dierenwélzijn. De brief werd meer dan 100.000 keer ondertekend, onder andere door Loretta Schrijver, Ruben van der Meer, Diggy Dex en Anita Witzier. Het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, wilde de handtekeningen echter niet in ontvangst nemen.

XgzB0js_G7jCxotbP8aqzTrkf1JK0UUoVi_eQkUsAME

ABN AMRO nam onze verzamelde handtekeningen vorig jaar wél in ontvangst.

Ook andere thema’s scoren slecht

Dierenwelzijn is helaas niet het enige slecht scorende thema. Ook op natuurbescherming scoren de pensioenfondsen niet hoger dan een 3. Er is in het beleid van de fondsen onvoldoende aandacht voor het aanspreken van bedrijven die natuurschade veroorzaken. Naast natuur en dierenwelzijn haalt ook geen enkel fonds een voldoende voor gezondheid, belastingen, gendergelijkheid, voeding of mijnbouw. Cor Oudes, namens PAX woordvoerder van de Eerlijke Pensioenwijzer: ‘Als deelnemer van een pensioenfonds wil je dat je premie maatschappelijk verantwoord wordt belegd. Op veel thema’s is het beleid ondanks verbeteringen helaas nog onvoldoende.’

Wat kun je zelf doen?

Pensioenfondsen investeren de premies van hun klanten om de pensioenen veilig te stellen. Dat hóeft niet in initiatieven die slecht zijn voor dieren. Fondsen kunnen er ook voor kiezen om te beleggen in bedrijven die dierenwelzijn hoog in het vandaal hebben staan. Als je niet wilt dat jouw geld in dierenleed wordt geïnvesteerd, kun je je pensioenfonds daarop aanspreken. Stuur je fonds een klacht en leg uit waarom je graag verandering wil zien. De Eerlijke Pensioenwijzer helpt je daarbij:

Ga naar de Eerlijke Pensioenwijzer

 

Meer over