varken, pensioenfonds

Dierenwelzijn ondergeschoven kindje pensioenfondsen

Nieuws

Pensioenfondsen laten het afweten als het op dierenwelzijn aankomt. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoek van de Eerlijke Pensioenwijzer, waar wij lid van zijn. In het onderzoek is het beleid voor duurzaam beleggen van de grootste Nederlandse pensioenfondsen onder de loep genomen.

De Eerlijke Pensioenwijzer neemt het beleid van financiele instellingen onder de loep en motiveert zo banken, verzekeraars en pensioenfondsen om verantwoorder te beleggen. Wij zijn lid van het initiatief, net als PAX, Oxfam Novib, Amnesty International en Milieudefensie. 

Uit het nieuwe onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer blijkt dat pensioenfondsen hun beleid op dierenwelzijn vrijwel niet verbeteren. De tien onderzochte pensioenfondsen scoren allemaal een teleurstellende één als rapportcijfer voor dierenwelzijn. Het enige lichtpunt zijn de pensioenfondsen PME en PMT die investeringen in bedrijven die in bont handelen uitsluiten.

Ook op het gebied van klimaatverandering verbeteren de fondsen het beleid niet snel genoeg. Het beleid op mensenrechten en wapens lijkt beetje bij beetje te verbeteren. 

Onze campagnemanager Julia Bakker vindt het zorgelijk dat pensioenfondsen zo slecht scoren op dierenwelzijn. 'Zonder deugdelijk dierenwelzijnsbeleid staat de deur wagenwijd open voor beleggingen in plofkippen, legbatterijen, kooivarkens en ander massaal dierenleed. Spaar je voor je pensioen, dan is de kans groot dat jouw geld bijdraagt aan het leed van ontelbaar veel dieren.'

Het gebrek aan dierenwelzijnsbeleid staat bovendien in schril contrast met de wensen van pensioendeelnemers. Vorig jaar bleek nog uit onderzoek van I&O Research dat 83 procent van de respondenten niet wil dat er wordt belegd in bedrijven die gebruik maken van plofkippen of kooivarkens. Sterker nog, ondanks zorgen over het toekomstig pensioen is meer dan de helft van de Nederlanders bereid om pensioen in te leveren ten gunste van dierenwelzijn. Maar liefst 54 procent van de respondenten gaf aan 10 euro per maand in te willen leveren.

Ook publiceerden we vorig jaar met de Eerlijke Pensioenwijzer een onderzoek waaruit bleek dat op het gebied van dierenwelzijn nog veel winst te behalen valt. De tien grootste Nederlandse pensioenfondsen, waaronder ABP en Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn, beleggen jaarlijks 3,4 miljard euro in 22 bedrijven met hoge dierenwelzijnsrisico’s, zoals in Amerikaanse bedrijven die plofkippen of kooivarkens gebruiken zoals Tyson Foods, JBS en Sanderson Farms. Deze bedrijven zijn momenteel in opspraak vanwege de COVID-19-crisis.

Pensioenfondsen investeren jouw premie om je pensioen veilig te stellen. De fondsen kunnen ervoor kiezen om te investeren in bedrijven die dierenleed bevorderen, maar ook juist bedrijven die dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben. Jij kunt je daarvoor uitspreken. Als je niet wilt dat jouw geld naar dieronvriendelijke praktijken gaat, kun je je pensioenfonds daarop aanspreken. Stuur bijvoorbeeld een klacht naar je pensioenfonds, via de Eerlijke Pensioenwijzer.

kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

Diervriendelijke boodschappen boodschappenkar

Wil jij diervriendelijk eten? Vraag hier gratis een plan voor je boodschappen aan

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over