De biggen in Babettes Biggenbos bij opvangplek de Nobele Hoeve

Vier opvangplekken voor dieren uit de vee-industrie om te bezoeken

Nieuws

Als je beelden ziet van koeien, varkens of kippen in de vee-industrie wil je maar één ding: het dier redden en naar een rustige, pijnloze plek brengen. En weet je wat nu zo mooi is? Die plekken bestaan – en jij kunt ze bezoeken.

Voor veel dieren in de wereldwijde vee-industrie zijn stress, pijn, ziektes en verminkingen de dagelijkse realiteit. Een leven lang in te kleine kooien en stallen zonder daglicht komt helaas nog veel te vaak voor. Maar verdienen deze dieren geen kans op een leven waarin rust, respect en aandacht centraal staat? Volgens de oprichters van deze drie opvangplekken wel. Daarom besloten ze hun idealen waar te maken, en creëerden ze kleine paradijsjes waar dieren uit de vee-industrie een tweede kans krijgen. Ga jij er een kijkje nemen? 

1. De Nobele Hoeve 

Margarit Gerrits is een dierenliefhebber pur sang, en haar plek op het Brabantse platteland een vreugdevolle opvang voor getraumatiseerde dieren. Mila en Eefje waren de eerste twee biggetjes die er hun thuis vonden, samen gered van de slacht. Inmiddels woont stierkalfje Willem ook op de Nobele Hoeve, net zoals koe Bram, de rammenbende Klaas, Boris, Jan en Sil en zo’n veertig andere dieren. Margarit heeft als missie om hun verhalen te delen en mensen bewust te maken van het leed dat de dieren ondergaan. Ze wil zoveel mogelijk rust voor de dieren, maar je kunt wel meedoen met de workshops die ze geeft! 

Leemweg

Foto: Lisette Kreischer

2 . Stichting Melief 

In Duitsland ligt Stichting Melief, vernoemd naar de verwaarloosde geit die na een zwaar leven bij deze opvang weer opknapte. Bij Melief vinden verwaarloosde, mishandelde of met de dood bedreigde dieren een veilig thuis om rustig oud te worden, waaronder koeien die zijn gered uit de melkindustrie en varkens en kippen die zijn gered van de slacht. Er leven ruim 1250 dieren op de boerderij! Je kunt een dier adopteren, maar je kunt ook een kijkje komen nemen bij dit dierenparadijsje. Op zaterdagen tussen 14:00 uur en 16:00 uur is er bezoek toegestaan.  

Leemweg

3. Koeienrusthuis Stichting De Leemweg 

Ook de dieren die bij Koeienrusthuis Stichting De Leemweg terechtkomen, hebben de dood in de ogen gekeken. De stichting adopteert en verzorgt koeien uit het hele land die zijn verwaarloosd, ontsnapt uit het slachthuis of om een andere reden nergens terecht kunnen. De stichting werd geboren met de opvang van Linda en Reiki, twee koeien die overbleven nadat de melkveehouderij van de ouders van oprichter Bert werd gesloten. Helaas zie je door de vee-industrie niet vaak koeien die ouder zijn dan twintig jaar… maar hier wel. Je mag in kleine groepjes langskomen, maar laat het Bert wel even weten.  

Leemweg

4. Familie Bofkont op Het Beloofde Varkensland 

Boerenkleindochter Dafne Westerhof gooide in 1995 volledig het roer om. De succesvolle communicatietrainer koos, met een vers diploma van de boerenschool op zak, voor de dieren. In 1998 kocht ze haar eerste biggetje vrij uit de vee-industrie: Aagje. Ze richtte de Familie Bofkont op: een vrolijke dierenboel van geredde dieren. Ze koopt biggetjes en kalfjes vrij, om ze vervolgens een heerlijk leven te geven. Je kunt er als dierenvriend getuige van zijn. Je kunt je namelijk inschrijven voor workshops waarin je kunt kennismaken met de dieren. Nog leuker: als je donateur wordt, ben je welkom op 'vriendenavondjes'.

Geen geld meer naar dierenleed 

Het is mooi dat al deze dieren een tweede leven wordt gegund, maar het zou natuurlijk nog mooier zijn als dieren in de industriële veehouderij niet meer hoeven te lijden. We komen in actie om dit dierenleed te stoppen en vragen financiële instellingen om geen geld meer te investeren in dit grootschalige dierenleed. Het Nederlandse pensioenfonds ABP investeert jaarlijks miljarden in bedrijven die koeien, varkens en kippen schandalig slecht behandelen. Dat moet stoppen! 

Update: Dit artikel was onderdeel van een campagne gericht aan ABP, en bevatte een sms-actie. Als dierenvriend kon je pensioenfonds ABP een sms sturen, waarna zij een geluidsfragment hoorden waarin je hen opriep niet meer te investeren in de vee-industrie. Deze actie is inmiddels voorbij.

Helaas geeft ABP nog geen gehoor aan de wens van het publiek: om niet langer te investeren in dierenleed. We blijven ABP motiveren om diervriendelijker te investeren. Jij kunt daarbij helpen. Steun ons werk met een gift of bekijk hoe je zelf kunt zorgen voor een diervriendelijk pensioen.

Tips voor een diervriendelijk pensioen

Meer over