kip

Een (blij) eitje bij het Paasontbijt? Zó koop je diervriendelijke eieren

Nieuws

Is een paastafel voor jou niet compleet zonder eitjes? Van biologische eieren en vrije-uitloopeieren tot scharreleieren: de schappen liggen bomvol. Van welke eieren – of plantaardige alternatieven – worden zowel jij als de kip een blij ei?

Grote kans dat het je al eens is opgevallen: het gedrukte nummer op een ei. Deze cijfers zeggen – net als het Beter Leven-keurmerk – iets over het dierenwelzijn van de kip. Hoog tijd om de ‘code’ te ontrafelen. 

Maar eerst: wat maakt eieren dieronvriendelijk? 

Gebrek aan buitenruimte en stimulatie – zoals zitstokken, nesten en materiaal om mee te spelen – beperkte bewegingsvrijheid, overmatig gebruik van antibiotica én het doden van haantjes die overbodig zijn, maken dat sommige kippenboerderijen als dieronvriendelijk worden bestempeld. Maar gelukkig zijn er genoeg diervriendelijkere alternatieven.

Kippenschuur

Wat betekenen de cijfers op een ei? 

Het eerste cijfer van de code zegt iets over het dierenwelzijn van de kippen. Staat er een ‘0’ op het ei? Dat betekent dat het om biologische eieren gaat. Een goede keuze voor zowel de kip als het milieu. De ‘1’ verwijst naar vrije uitloop-eieren. Ook deze kippen mogen (af en toe) naar buiten.  

Eieren met nummer ‘2’ staat voor scharreleieren. Veel scharrelkippen komen echter nooit buiten en zitten krap op elkaar. Maar er bestaan ook scharrelkippenboerderijen waar de kippen wél naar buiten gaan. Een lastigere keuze dus. Het cijfer ‘3’ – oftewel eieren afkomstig van kooi-kippen – kun je in de schappen alleen nog terugvinden in de vorm van pasta en gebak. Deze ondiervriendelijke eieren, waarbij de kip nooit daglicht ziet, zijn namelijk sinds 2012 verboden, maar helaas worden ze nog gewoon verwerkt in andere producten. 

De twee letters die achter het eerste cijfer staan, geven aan uit welk land de kip komt. De cijfers dáárna verwijzen naar een specifieke kippenboerderij. 

Beter Leven-keurmerk

Heeft de eierdoos een Beter Leven-keurmerk? Drie sterren is het beste en betekent dat de boeren van deze vrije uitloop- of scharreleieren het welzijn van hun kippen heel hoog in het vaandel dragen. Nog belangrijker dan de code dus. 

Kip

Wat zijn diervriendelijke eieren?

Als het gaat om diervriendelijkheid dan scoren Kipster-eieren hoog. Deze kan je tegenwoordig kopen bij Lidl. Nog meer goede opties zijn Rondeeleieren en de vrije uitloop-eieren van GIJS-streekproducten. Allemaal eieren met drie sterren. 

Een ei-vrij Pasen 

Nóg meer bijdragen aan het milieu en dierenwelzijn? Dat doe je door deze Pasen voor plantaardige alternatieven te kiezen. Zo staat 80 gram appelmoes ongeveer gelijk aan één ei; dit kun je in plaats van ei in zoete baksels gebruiken. Maar ook één goed rijpe, geprakte banaan of één eetlepel chiazaad opgeklopt met drie eetlepels water, zijn goede opties. Tegenwoordig bestaan er bovendien ook plantaardige ei-varianten in de supermarkt. 

Extra tip: scoor ‘kala namak’ in bijvoorbeeld de toko. Dit Indiase ‘zwarte zout’ bevat een klein beetje zwavelzout en bootst zo de typische smaak en geur van ei na. Gebruik dit deze Pasen bijvoorbeeld bij het maken van je ‘eiersalade’ op basis van tofu. Samen met kruiden als mosterd, kurkuma, kerriepoeder en bieslook tover jij de meest diervriendelijke ‘eiersalade’ óóit op de paastafel. Wedden dat-ie in de smaak valt?

Wil je meer weten over diervriendelijke boodschappen? Wij geven je gratis een persoonlijk actieplan.

Ik wil meer weten

Meer over