whale jumping out of water

Nieuw walvisparadijs in Europa: de Azoren

Nieuws

Verantwoord walvissen en dolfijnen spotten? Het kan op de Azoren! De populaire vakantiebestemming is benoemd tot de tweede Whale Heritage Site van Europa.

Een Whale Heritage Site is een bestemming die walvisachtigen en hun leefgebieden respecteert en beschermt, en waar je als toerist dus op een verantwoorde manier dolfijnen en walvissen kunt bewonderen.

Het Spaanse Tenerife is in 2021 als eerste tot Whale Heritage Site benoemd door de World Cetacean Alliance. In totaal zijn er nu zes Whale Heritage Sites ter wereld. We zijn er ongelofelijk blij mee dat er steeds meer plekken bijkomen en dat we op die manier samen met WCA werken aan een betere wereld voor zeezoogdieren.

Verantwoord walvisspotten

Vrijheid is voor zeezoogdieren als dolfijnen en andere walvisachtigen niet vanzelfsprekend. Over de hele wereld leven duizenden dolfijnen in gevangenschap. Ze zitten levenslang gevangen in betonnen tanks in dolfinaria, met menselijk vermaak als enige doel. Gelukkig worden shows en dolfinaria steeds minder populair als entertainment, en gaan reizigers steeds vaker op zoek naar verantwoorde manieren om wilde dieren te kunnen zien. De Whale Heritage Sites komen tegemoet aan deze behoefte, en dragen bij aan de bescherming en het behoud van deze indrukwekkende dieren.

spinner dolphins

De Azoren bestaat uit negen eilanden in de Atlantische Oceaan, die bij Portugal horen. Waar de bewoners vroeger vaak op walvisjacht gingen, ligt hun focus nu juist op de bescherming van dier en natuur. En terecht: er zijn maar liefst 28 verschillende soorten walvissen en dolfijnen te zien rond de Azoren! Bijna nergens ter wereld vind je zo’n grote diversiteit aan walvisachtigen.  

De zesde Whale Heritage Site

In totaal zijn er nu zes Whale Heritage Sites ter wereld: ook Tenerife (Spanje), Hervey Bay (Australië), The Bluff (Zuid-Afrika), Algoa Bay (Zuid-Afrika) en Dana Point (Verenigde Staten) mogen de titel dragen. We hopen dat er nog veel meer prachtige bestemming voor verantwoord toerisme aan dit rijtje worden toegevoegd.

Dolfijnen in gevangenschap: dit gebeurt er echt

Meer over