kip, dieronvriendelijk, vee-industrie

Een wrede kerst: onderzoek onthult mishandeling van rendieren

Nieuws

Uit een onderzoek van WSPA blijkt dat rendieren, één van de populairste symbolen van het kerstfeest, in Zweden en Finland aan gruwelijke pijn en ellende worden onderworpen wanneer ze in enorme aantallen worden bijeengedreven voor de commerciële slacht.

Op het beeldmateriaal uit het rapport van de onderzoekers zijn de schokkende details te zien van de ellende die de rendieren doormaken op ieder punt van hun lijdensweg, die in de eerste plaats om commerciële redenen plaatsvindt. (Kijkers worden gewaarschuwd: het is niet prettig om te zien hoe de dieren moeten lijden, zeker niet als u hart hebt voor dieren.)

“Deze opnamen zijn misschien extra choquerend tijdens de feestdagen, maar ze geven in de eerste plaats een treurig beeld van wat de rendieren tegenwoordig moeten doormaken,” aldus Roger Petterson, de landelijk directeur van WSPA Zweden. “In Zweden is het houden van rendieren het alleenrecht van het Samivolk, maar toen er commerciële partijen in het spel kwamen is de manier waarop deze vreedzame dieren worden behandeld dramatisch veranderd – en niet ten goede.”

Onacceptabele wreedheden

Uit de opnamen waarop WSPA de hand heeft weten te leggen blijkt hoe, tegen alle wetgeving in, de rendieren een lijdensweg moeten afleggen waarbij ze onmogelijk hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. De rendieren, die gewend zijn om vrij rond te trekken in de wildernis en nauwelijks of geen eerder contact met mensen hebben gehad, raken zichtbaar in paniek en proberen te vluchten wanneer ze door groepen mannen, waarvan sommige op sneeuwscooters, worden bijeengedreven tot enorme kuddes van honderden rendieren.

Bij het transport en de slacht wordt de wet ontdoken

De angst van de dieren wordt nog groter als ze in veekralen worden gedreven, als hun oren worden verminkt en de dieren bloedend worden achtergelaten. Er is in meer dan één geval op video  vastgelegd hoe de dieren worden mishandeld terwijl ze zich wanhopig verzetten als ze op vrachtauto’s worden geladen voor transport naar de slachthuizen.“Ze worden zo dicht op elkaar geperst in de veewagens dat de karakteristieke geweien van de rendieren dodelijke wapens worden. Ze raken in elkaar verward of de kop van de dieren komt klem te zitten tegen de zijkant van de truck. Soms spietsen de dieren elkaar per ongeluk met hun geweien, en sterven nog voor ze bij het slachthuis zijn aangekomen,”aldus Petterson.“We hebben opnamen gemaakt van twee manieren waarop ze worden geslacht. Daarbij wordt een mes in de nek gestoken of met een slachtpistool in het voorhoofd geschoten. Dat gebeurt bij dieren die om zich heen trappen en wanhopig proberen weg te komen. Welke methode ze ook gebruiken, duidelijk is dat de mensen die dat doen de huidige Zweedse en Finse wetgeving overtreden. Daarin staat dat dieren bij slachthuizen geen onnodige angst, pijn of lijden mag worden toegebracht. Deze praktijken mogen niet blijven voortbestaan.”

Nederland

Dat de commercie de traditionele wijze van het houden van rendieren verdringt, blijkt ook uit het feit dat rendiervlees ook in Nederland verkrijgbaar is – zelfs in de supermarkt. Onder meer de ketens Lidl en IKEA verkopen rendiervlees.

kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

Diervriendelijke boodschappen boodschappenkar

Wil jij diervriendelijk eten? Vraag hier gratis een plan voor je boodschappen aan

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over