Orca in captivity

Fascinerende feiten over de orka

Nieuws

Vraag je je wel eens af waarom orka’s ook wel ‘killer whales’ worden genoemd? Of wat orka’s eten? Dan ben je op de goede plek! Lees hieronder verder om meer te weten te komen over deze diersoort en ontdek hoe fascinerend en uniek orka’s werkelijk zijn.

Wat zijn orka’s?

Orka’s zijn zeezoogdieren die behoren tot de dolfijnenfamilie (Delphinidae). Ze zijn de grootste dolfijnensoort en zijn te herkennen aan hun zwart-witte kleur en de witte vlekken bij hun ogen. Ze kunnen 5 meter lang worden en tot wel 5000 kilo wegen.

Waarom worden orka’s ook wel ‘killer whales’ genoemd?

Er wordt aangenomen dat toen Europese vissers en zeelieden honderden jaren geleden orka’s tegenkwamen, ze orka’s op walvissen zagen jagen. Als gevolg hiervan noemden ze de soort ‘walvismoordenaars’. Toen de naam in het Engels werd vertaald, werd het ‘killer whales’. Hoewel bekend is dat orka’s op verschillende diersoorten jagen, zijn er geen gedocumenteerde gevallen van wilde orka’s die mensen hebben aangevallen.

Orca in captivity

Leven orka’s in groepen?

Ja, orka’s leven in hechte groepen die kuddes worden genoemd, net als dolfijnen. Het zijn zeer sociale dieren. Orka’s leven in een matriarchale samenleving, waar oudere vrouwtjes kennis en specifiek gedrag doorgeven aan de jongere leden van hun familie. Orka’s blijven meestal hun hele leven bij hun kudde en er kunnen vele generaties in één kudde leven. Elke kudde heeft zijn eigen taal, die alleen door de andere leden van de kudde kan worden herkend. Zo kunnen ze elkaar altijd terugvinden.

Wat eten orka’s?

Orka’s zijn de toproofdieren van de oceaan, wat betekent dat ze geen natuurlijke vijanden hebben. Ze eten een verscheidenheid aan verschillende soorten voedsel, zoals vissen, pijlstaartroggen, walvissen, zeehonden, pinguïns en zelfs grote witte haaien! Afhankelijk van het leefgebied heeft elke kudde een eigen gespecialiseerd dieet. Orka’s in de Salish Sea eten bijvoorbeeld alleen zeezoogdieren als zeehonden en zeeleeuwen, terwijl meer zuidelijke orka’s alleen vis eten, vooral de Chinook-zalm. Op zoek naar eten zwemmen ze tot wel 150 km per dag.

Orca in captivity

Worden orka’s bedreigd?

Volgens de IUCN worden orka’s momenteel bestempeld als ‘data deficiënt’, wat betekent dat hun status onbekend is. De Southern Resident Orka’s, een populatie orka’s die voor de kust van de Amerikaanse Stille Oceaan leven, worden echter als bedreigd beschouwd. Dit komt grotendeels door de terugloop van de Chinook-zalm in hun leefgebied, waar hun dieet voor 80% uit bestaat.

Leven er nog orka’s in gevangenschap?

De meeste voorkomende zeezoogdieren in gevangenschap zijn de kleinere leden van de dolfijnenfamilie: de tuimelaars. De acceptatie van dolfijnenshows en zwemmen met dolfijnen is echter flink gedaald. Ook orka’s leven nog in gevangenschap. Een bekende orka in gevangenschap is Morgan, die in 2010 uit de Waddenzee is gehaald. Ze zwom er verdwaald rond, zonder haar kudde, en werd opgevangen door het Dolfinarium in Harderwijk. Gesteld werd dat Morgan niet terug kon naar de zee, en zo kwam ze in het Lore Parque op Tenerife terecht. Hier verblijft Morgan nog steeds. Ze treedt er dagelijks op voor publiek.

Orca in captivity

Waar kan ik orka’s in het wild zien?

Orka’s zijn de meest verspreide zoogdieren ter wereld: ze leven in elke oceaan. Om orka’s op een verantwoorde manier te spotten, kun je het beste een Whale Heritage Site bezoeken. Dit zijn erkende bestemmingen over de hele wereld die het belang van walvisachtigen ondersteunen door middel van onderwijs, onderzoek en natuurbehoud. Whale Heritage Sites bieden toeristen een transparante en gemakkelijke manier om walvissen en dolfijnen op een verantwoorde, authentieke en respectvolle manier in hun natuurlijk habitat te spotten. Er zijn Whale Heritage Sites in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Australië, maar ook dichterbij huis in Tenerife.

Wilde dieren, geen entertainers!

Waar we wilde dieren het liefste zien? In het wild natuurlijk! Maar helaas is de realiteit anders. Over de hele wereld worden dieren ingezet als entertainers. Om mensen te vermaken lijden ze hun leven lang. Ook orka’s worden ter vermaak van de mens ingezet. Samen met jou beschermen we deze dieren – en werken we toe naar een wereld waarin wreedheid tegen hen niet meer bestaat.

Kom op voor wilde dieren

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Meer over