
Gigantisch varken schittert in Den Haag
Wie deze winterperiode Den Haag aandoet, moet beslist even een rondje om de Hofvijver maken. Je vindt er een gigantisch roestig varken: het kunstwerk Ode aan het varken, symbool voor al die dieren die hun leven in krappe kooien moeten doorbrengen.
Het beeld Ode aan het Varken is maar liefst vijf keer zo groot als een echt varken en toont een varken dat de vrijheid in springt. Met het kunstwerk wordt aandacht gevraagd voor het burgerinitiatief Stop de Kooien – een Europese campagne waar wij deel van uitmaken, om een einde moet maken aan het gebruik van kooien in de vee-industrie.
Dat belang werd onderstreept door onder meer Tweede Kamerleden Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), Laura Bromet (GroenLinks), Frank Futselaar (SP) en William Moorlag (PvdA), die aanwezig waren. Dirk-Jan Verdonk, Hoofd Progamma’s bij World Animal Protection, vertelde bij de onthulling: ‘Nog altijd worden jaarlijks 360 miljoen dieren in de Europese vee-industrie in kooien gehouden. Van moedervarken tot konijn en van legkip tot kwartel. Wezens met gevoel die emoties als blijheid en angst kunnen ervaren. Achter tralies opgesloten moeten leven, is een nachtmerrie voor die dieren: daar moet een einde aan komen. Met dit inspirerende beeld en het initiatief willen we een verschil maken voor al die dieren.’
Schoonheid en kracht
Ode aan het Varken Ode aan het Varken reist heel Nederland door. Eerder al stond het beeld in Amsterdam en Nijmegen. Het varken brengt de decembermaand door bij de Hofvijver en blijft tot 7 januari staan. Kunstenares Jantien Mook bouwde het beeld eerder deze week al op; vanwege de omvang en het gewicht van het beeld moest daar een vrachtwagen met een kraan aan te pas komen. Ode aan het varken is deel drie uit haar serie waarvan eerder Highlander en The weeping elephant te zien waren.

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), Frank Futselaar (SP) en Laura Bromet (GroenLinks) onderstreepten het belang van het burgerinitiatief Stop de Kooien.
Jantien Mook: ‘Ik wil met Ode aan het varken de schoonheid en de kracht van het dier tonen. Dat de bio-industrie tot op de dag van vandaag bestaat is heel erg; het uitbuiten van dieren en omvormen tot fabrieksdieren zou niet mogen bestaan. ‘De sprong’ die de varkenssculptuur maakt staat voor plezier en vrijheid. Zo hoop ik dat mensen niet wegkijken maar zich juist vereenzelvigen met het dier. Ik denk dat veel mensen het erover eens zijn dat ook dieren een natuurlijk leven moeten hebben, in de buitenlucht en in vrijheid.’ Compassion in World Farming, Varkens in Nood, Partij voor de Dieren en World Animal Protection hebben de sculptuur mede mogelijk gemaakt.
Handtekeningen voor Stop de kooien
Het burgerinitiatief Stop de kooien is een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit. Het vormt een oproep aan de Europese Commissie om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de vee-industrie. Meer dan 140 Europese organisaties doen mee aan het initiatief, dat van 11 september 2018 tot 11 september 2019 loopt. Om het burgerinitiatief te laten slagen, moeten binnen een jaar één miljoen handtekeningen zijn verzameld. Tijdens het event bleek dat de teller inmiddels op meer dan 250.000 handtekeningen in heel Europa staat, waarvan 46.000 handtekeningen in Nederland zijn gezet.
Doe je ook mee?