Hoe extreme kou dierenlevens kapot maakt
Nieuws
Afgelopen maanden kampte Mongolië met extreme kou. Families en hun dieren werden hard geraakt door temperaturen van wel -50ºC. Vegetatie is verwoest en voedsel is nauwelijks te vinden. Samen met het Mongoolse Rode Kruis bieden wij hulp in de vorm van medicijnen en voedsel.
Extreme kou is een genadeloze vorm van natuurgeweld. Het veroorzaakt verhongering, onderkoeling en sterfte op brede schaal. Meer dan 11 miljoen schapen, geiten en ander vee zijn sinds 2000 in Mongolië gestorven als gevolg van een extreem koude periode, beter bekend als ‘dzud’.
In periodes van extreme kou kan het ’s nachts wel -50ºC worden. Deze kou wordt nog ondragelijker wanneer een ijzige wind waait. Het beetje weidegrond dat er nog is, sterft af. In Mongolië volgt dit strenge winterweer vaak na een periode van droogte in de zomermaanden. Boeren kunnen door deze droogte ’s zomers niet genoeg voedsel verbouwen om de winter door te komen. Dieren worden gedwongen om met rammelende magen enorme afstanden te lopen op zoek naar eten. De bevroren grond doet pijn aan hun pootjes. De kans op onderkoeling is reëel. Herders vertelden onze noodhulpteams hoe de pootjes van hun dieren vastvroren aan de grond tijdens de dzud van 2010.
Bescherming tegen honger en kou
Omdat het weer zo extreem is, zijn de traditionele stallen die mensen bouwen voor hun vee niet voldoende. Vaak komen onze noodhulpteams dieren tegen die dicht tegen elkaar aan zijn gekropen voor warmte, met een laagje ijs op hun vacht.
Deze harde omstandigheden leiden vaak tot een miskraam bij moederdieren. Jongen die toch levend op de wereld worden gezet, zullen hard moeten vechten om te overleven; hun moeders zijn vaak te zwak om genoeg melk voor ze te produceren.
Noodhulp voor vee
Mongolië kampte ook afgelopen zomermaanden met ernstige droogte, waardoor gewassen en weiden beschadigden. Herders waren hierdoor niet in staat om genoeg hooi en tarwe aan te leggen om vee de strenge winter door te helpen. Deze periode van extreme kou is inmiddels voorbij, maar nog steeds is er niet voldoende eten voor de dieren.
Samen met het Mongoolse Rode Kruis bieden we hulp aan 1000 families die het hardst zijn geraakt door de dzud. 161.000 dieren, voornamelijk schapen, geiten, runderen en paarden zullen worden voorzien van mineraalblokken, melkpoeder en vitamines. Vooral de dieren die het meest kans lopen op ondervoeding, zoals jonge dieren en moederdieren, worden geholpen.
Samen met supporters in actie
In de vijftig jaar dat we noodhulp bieden na rampen, hebben we samen met onze supporters al meer dan 7 miljoen dieren geholpen. Tussen 2002 en 2017 kwamen we acht keer in actie na periodes van extreme kou. Samen met lokale partners en autoriteiten gaan we zo snel en efficiënt mogelijk te werk. We bieden hulp waar nodig – of het nu gaat om medische hulp, voedsel, evacuatie of het herenigen van dieren met hun eigenaren. Daarnaast adviseren we overheden en gemeenschappen over hoe ze hun dieren kunnen beschermen bij toekomstige situaties van extreme kou.
Help jij mee dieren beschermen tijdens rampen zoals een dzud? Met een kleine gift maak je al het verschil voor een dier in nood. Dank je wel!