kippenvlees, kip, kippenwelzijn, dierenwelzijn, vee-industrie, veehouderij

Kippen geruimd om vogelgriep; 'dit kan zo niet langer'

Nieuws

De vogelgriep rukt op. Niet alleen triest voor wilde vogels die aan het virus overlijden, maar ook een groot risico's voor kippen in Nederland. Honderdduizenden kippen zijn al gedood vanwege de uitbraak. 'De vogelgriep is slechts een voorbeeld en toont wederom aan hoe problematisch ons voedselsysteem is', zegt onze directeur Dirk-Jan Verdonk.

Eerder moesten al 35.700 kippen in Altforst worden gedood, en deze week werden 100.000 leghennen in Puiflijk en 115.000 opfokhennen in Boven-Leeuwen geruimd. Gisteren kwam het nieuws dat ook 48.000 kippen in Lutjegast werden gedood vanwege vogelgriep en ook een hobbyhouder in Middelie moest zijn 25 kippen laten ruimen.

Het zijn bizarre aantallen. Nodig, om de vogelgriep niet verder te laten verspreiden. Maar onnodig, als je bedenkt dat een herziening van onze omgang met dieren dit voor een groot deel zou kunnen voorkomen. Dirk-Jan Verdonk, onze directeur, zegt hierover: 'De manier waarop we als maatschappij dieren houden is onverantwoord. We hebben het gezien met de nertsen en corona, met Q-koorts en de gekkekoeienziekte (BSE). Als dieren op elkaar gepropt in stallen worden gehouden zijn zij zeer vatbaar voor virussen en kunnen ziekteverwekkers zich snel en gemakkelijk verspreiden. Met risico’s voor onze volksgezondheid, maar bovenal met enorm dierenleed tot gevolg. De vogelgriep is slechts een voorbeeld en toont wederom aan problematisch ons voedselsysteem is, voor mens, dier en planeet.'

Duurzaam, diervriendelijk en plantaardig

Als organisatie pleiten we ervoor dat we ons voedselsysteem herzien, en overgaan op een duurzamer, diervriendelijker meer plantaardig systeem. Maar wat betekent dat precies? 

  • Hogere welzijnsstandaarden voor dieren in de wereldwijde vee-industrie. Dit houdt in dat dieren meer ruimte hebben, meer verrijking en meer ruimte hebben voor natuurlijk gedrag. Geen volgepropte stallen zonder daglicht meer dus. Geen doorgefokte kippen, varkens en koeien die onnatuurlijk snel moeten groeien of (te)veel moeten produceren.
     
  • Minder dieren opeen gepropt bij elkaar. Ziekteverwekkers kunnen zich snel verspreiden als dieren dicht op elkaar worden gehouden. Minder dieren, betekent minder snelle spreiding en uiteindelijk dus ook minder kans op virusuitbraken. 
     
  • Plantaardig eten moet normaler worden. We willen in 2040 minstens een halvering van de productie en consumptie van dierlijke producten. Beter voor mens, dier en milieu.
     
  • Een duurzaam voedselsysteem betekent ook dat het meer circulair moet worden. Dat betekent dat er geen soja meer uit gebieden zoals de Amazone geimporteerd zou moeten worden, maar we zorgen ervoor dat productiecirkels klein en lokaal blijven. 

De financiële sector

40 miljard kippen, varkens en koeien leven in de intensieve vee-industrie. We doen ons best om voor hun in actie te komen. Dat doen we door bewustwording te creëren rond de veehouderij en de overheid en bedrijven te motiveren om aan hogere welzijnseisen te voldoen. Zo zet fastfoodketen KFC stappen om het welzijn van hun kippen te verbeteren. Op dit moment voeren we campagne tegen investeringen van de financiële sector in de vee-industrie.

Banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren en beleggen namelijk miljarden in plofkippen, kooivarkens en turbokoeien. Ze investeren over de grens, maar ook in Nederland, al zijn de welzijnsstandaarden hier vaak een stuk hoger. Voorkom dat jouw geld hier naartoe gaat. Samen met BN’ers en andere organisaties stelden we eerder dit jaar een open brief op aan de financiële sector, waarin we ze vragen hun verantwoordelijkheid te nemen. Niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen en onze planeet, gezien de vee-industrie ook daar risico’s met zicht meebrengt. Teken je de brief ook?
 

Teken de petitie
 

Meer over