Krachteloze dierenwelzijnswet in Oekraïne - Blog 3 uit Oekraïne

16/02/2018

‘Er zijn geen specifieke welzijnsstandaarden voor kippen of andere dieren die voor productiedoeleinden worden gebruikt in Oekraïne.’ Aan het woord is dr. Irene Korobochka, docent aan de universiteit van Kiev en expert op het vlak van dierenwelzijnswetgeving.

Door collega Dirk-Jan, hoofd van programma's 

Buiten is het snerpend koud. Er zit sneeuw in de lucht. Deze avond begint de winter pas echt goed. We zitten op een overdekte markt bij een veganistisch eettentje, midden in het centrum van Kiev. Korobochka doet haar verhaal beheerst, maar een zweem van verontschuldiging onderstreept de strekking van wat ze zegt. Dat er geen specifieke welzijnsstandaarden zijn, betekent dat in dit land megabedrijven als Avangardco, Agromars en MHP, met dieren kunnen doen wat ze willen. Zonder enig overheidstoezicht.

Krachteloze principes

Zeker, zo legt Korobochka me uit, Oekraïne heeft een dierenwelzijnswet. En die klinkt ook nog eens prachtig. Alle belangrijke principes zijn erin opgenomen: dieren moeten voldoende ruimte krijgen, toegang hebben tot geschikt voedsel en drinken, gevrijwaard blijven van mishandeling enzovoort, enzovoort. Maar zo lang die wet níét definieert wát voldoende ruimte is, wát dierenmishandeling is, zijn deze principes krachteloos. Dat kale legbatterijen zijn toegestaan en zeugen mogen worden gehuisvest in kooien waarin ze letterlijk hun kont niet kunnen keren, bewijst alvast dat de wetgever daar bepaald geen veeleisende gedachten over heeft.

Bedrijven aan zet

Als de overheid het laat afweten, moet het van de bedrijven komen. De Oekraïense organisatie Open Cages - opgericht in mei 2017 - heeft zich tot doel gesteld via die weg voor kippen en varkens op te komen: door bedrijven aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Dat is een even enorme opgave. Medewerkster Daryna Makhanova schetst me de moeilijkheden. Zo streeft Open Cages naar het afschaffen van kooi-eieren. Stap één: bij supermarkten pleiten ze ervoor dat naast batterij-eieren, ook scharreleieren in het schap komen. Een bescheiden eis en supermarkten zijn niet perse onwelwillend. Maar, krijgt Makhanova vervolgens te horen, waar halen ze die scharreleieren dan vandaan? Er bestaat in Oekraïne geen door het jaar heen constante productie van scharreleieren. Alle grote productiebedrijven werken met kooien – een deel daarvan trouwens afgedankte legbatterijen uit de EU. En gezien het zeer lage prijspeil van Oekraïne, is het importeren van scharreleieren een utopie. De mogelijke stap vooruit lijkt gelijk al geblokkeerd.

Hoop

Open Cages blijft niettemin onverschrokken voor de dieren strijden. En ook Irene Boroboshka heeft de moed niet verloren. Integendeel zelfs. Ze vestigt haar hoop op de EU. In het associatieverdrag van de EU met Oekraïne staat opgenomen dat Oekraïne de welzijnsnormen van de EU moet gaan navolgen. Haar stellige indruk is dat de grote Oekraïense kippen- en varkensbedrijven zich destijds niet hebben gerealiseerd wat dit gaat betekenen. Ze dachten dat de soep niet zo heet zou worden gegeten. En nu zitten ze eraan vast en moeten ze daar werk van gaan maken. Tenminste, als de Europese Commissie haar rug recht houdt.

Maar ook al gebeurt dat, die Europese normen zijn nog onvoldoende om van een fatsoenlijk dierenwelzijnsniveau te kunnen spreken. Er is meer nodig. De Nederlandse overheid zou daarin kunnen helpen door veel strengere dierenwelzijnsvoorwaarden te stellen bij de hulp die ze geeft aan Nederlandse bedrijven die zakendoen in Oekraïne.

Zet ons beroep op minister Kaag van Buitenlandse Handel kracht bij door onze petitie te tekenen. 

Teken de petitie 

10 x beregoede feitjes

beren, dieren

Generaties lang stelen beren al onze harten. De tijdloze teddybeer, Winnie the Pooh en Beertje Paddington zijn ware jeugdsentimenten. Maar hoeveel weten we...