Metrogangers opgesloten in metropoortjes om leven in kooi te ervaren

Metrogangers opgesloten; zo leven dieren in de vee-industrie

Nieuws

Wat zou jij doen als je vast kwam te zitten in een kooi? Het overkwam nietsvermoedende reizigers op het iconische station Grand Central in New York. Met onze actie 'Your Turn' lieten we metrogebruikers voor enkele seconden het gruwelijke leven ervaren van miljoenen dieren in de vee-industrie.

 

vrouw_opgesloten_in_metropoortjes_new_york

Reizigers op station Grand Central, New York, ervaren voor enkele seconden hoe het leven van gekooide dieren eruit ziet.

De reizigers waren onderdeel van een sociaal experiment dat we samen met Serviceplan Campaign International bedachten. We waren benieuwd: hoe reageren mensen wanneer ze vast komen te zitten in een ruimte die zo klein is dat ze geen kant op kunnen?

In de video die is opgenomen tijdens het expertiment, zie je hoe nietsvermoedende reizigers de metropoortjes in gaan, op weg om de metro te halen. De poortjes blokkeren vervolgens, waardoor de reizigers vast komen te zitten tussen de metalen stangen in. Paniek breek uit als de reizigers merken dat ze geen kant meer op kunnen.

Voor de reizigers is de paniek gelukkig van korte duur, want na enkele seconden wordt de blokkade opgeheven en kunnen de reizigers hun weg weer vervolgen. Helaas geldt dit niet voor dieren in de vee-industrie. Zij spenderen hun hele leven tussen de stangen van hun krappe kooien. Met de actie op het hoofdstation van New York wilden we forenzen laten ervaren hoe het is om het leven te leiden dat vele dieren hebben in de vee-industrie.

Bekijk de video hier:

 

Een leven in sombere kooien

Voor honderden miljoenen varkens het leven in krappe kooien de dagelijkse realiteit. Alleen al in de Europese vee-industrie zitten jaarlijks meer dan 360 miljoen varkens, konijnen, kippen en andere dieren in kooien opgesloten voor hun vlees, eieren of om mee te fokken voor de industrie. Geen daglicht, opgepropt met soortgenoten of helemaal alleen in een kooi en zonder de mogelijkheid om hun kont te kunnen keren.

Uit onderzoek blijkt hoe wreed deze opsluiting voor dieren is. Dieren zijn voelende wezens – ze ervaren emoties zoals angst en verdriet en voelen pijn. Een leven in een kooi is geen leven voor dieren.

Stop de kooien

Dit moet anders. Daarom zijn we met meer dan 140 organisaties verspreid over heel Europa actie een burgerinitiatief gestart: End the Cage Age – of, in het Nederlands – Stop de kooien! Laten we dieren in de vee-industrie uit deze kooien bevrijden en ze daarmee een beter leven gunnen.

De Europese Commissie kan een verbod op kooihuisvesting instellen. Om het onderwerp ‘kooien’ bij de Europese Commissie op de agenda te zetten, moeten we binnen een jaar 1 miljoen handtekeningen verzamelen.

Teken het burgerinitiatief

kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

Diervriendelijke boodschappen boodschappenkar

Wil jij diervriendelijk eten? Vraag hier gratis een plan voor je boodschappen aan

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over