vee-industrie, stop de kooien

Miljoenen konijnen, varkens en kippen in kooien gehouden

Nieuws

Het is slecht gesteld met dieren in de vee-industrie in Europa. Jaarlijks worden miljoenen konijnen, kippen en varkens opgesloten voor hun vlees, eieren of om mee te fokken.

Opvallend is dat 82 procent van de Europeanen vindt dat er meer gedaan moet worden aan dierenwelzijn in de veehouderij. Wat velen niet weten, is dat er nog altijd veel dieren in kooien zijn opgesloten. 

Konijnen

Zo staan konijnen hun korte leven lang op een draadgazen ondergrond en hebben ze amper ruimte om te bewegen. Schuren vol met kooien met daarin konijnen die nooit van hun leven daglicht zullen zien. Voedsters (vrouwtjes waarmee wordt gefokt) zitten alleen opgesloten en worden aan de lopende band zwanger gemaakt. Voedsters worden meestal geslacht als ze tien maanden oud zijn. 

ciwf47596_0

Konijnen worden in draadgazen kooien gehouden. 

Kippen

Ook legkippen worden nog altijd massaal in kooien gehouden, in zogeheten ‘verrijkte kooien’ of koloniehuisvesting. Deze eieren zijn in Nederlandse supermarkten gelukkig niet zo te verkrijgen, maar ze zijn wel verwerkt in allerlei producten: van koekjes tot mayonaise. Ook hier geldt dat de dieren in een soort 'flats' van kooien in een schuur zitten opgestapeld. Ook zij zien nooit daglicht en leven op draadgazen ondergrond. Hun ruimte is vaak zo beperkend dat ze hun vleugels niet eens goed kunnen strekken. In Nederland gaat per 2021 een verbod in op ‘verrijkte’ kooien, maar de kooien van de koloniehuisvesting, die amper beter zijn, blijven dan nog toegestaan.

ciwfpict0078

Veel legkippen worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden en zullen nooit daglicht zien.

Moedervarkens

Sinds 2013 mogen moedervarkens (zeugen) in de EU niet meer hun hele leven in krappe, individuele kooien opgesloten zijn, maar nog steeds wel een fors deel van hun leven. Ze mogen vanaf een week voor de geboorte van de biggetjes in een kraamkooi worden opgesloten, waarin ze verblijven tot de biggetjes worden weggehaald (na een week of vier). Vervolgens worden ze in ligboxen opgesloten waarin ze kunstmatig worden geïnsemineerd. Volgens de EU-wetgeving mogen ze vervolgens de eerste vier weken van hun zwangerschap in deze kooien opgesloten blijven (in Nederland vier dagen), waarna ze in groepen gehuisvest worden. Dit betekent dat zeugen in veel Europese landen tot wel vijf maanden per jaar in krappen kooien gehuisvest zitten.

1021080

Zeugen worden opgesloten in ligboxen en kraamkooien. 

Kwartels, eenden en ganzen

Naast varkens, konijnen en kippen zitten jaarlijks ook vele kwartels, eenden en ganzen in kooien opgesloten. De kwartels voor hun eieren, de eenden en ganzen voor de productie van foie gras – waarbij ze ook nog eens gedwangvoederd worden. In veel Europese landen is dat laatste verboden, maar in Frankrijk en België bijvoorbeeld niet. 

1017201

Voor fois gras worden eenden en ganzen in kooien opgesloten en soms zelfs gedwangvoederd. 

Stop de kooien

Samen met 140 organisaties in Europa pleiten we voor minimale Europese dierenwelzijnswetging: een verbod op het gebruik van kooien. Doe je ook mee? Omdat het gaat om een officieel burgerinitiatief zijn er 1.000.000 handtekeningen nodig. Elke handtekening telt dus, teken mee!



Teken het burgerinitiatief

kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

Diervriendelijke boodschappen boodschappenkar

Wil jij diervriendelijk eten? Vraag hier gratis een plan voor je boodschappen aan

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over