varken, pensioenfonds

Nederlander wil pensioen inleveren voor dierenwelzijn

Nieuws

Zou jij bereid zijn om een klein stukje pensioen in te leveren voor kippen en varkens? Uit ons nieuwste onderzoek samen met I&O Research blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders 10 euro per maand zou willen inleveren om dierenwelzijn te verbeteren.

Uit het onderzoek onder 1619 pensioendeelnemers blijkt dat 83 procent niet wil dat er wordt belegd in bedrijven in de vee-industrie die gebruikmaken van plofkippen of kooivarkens. Waar meer dan de helft van de pensioendeelnemers ‘zeker’ of ‘waarschijnlijk’ bereid blijkt 10 euro per maand in te leveren voor een beter dierenwelzijn, is maar 42 procent van de deelnemers daartoe bereid als het gaat om de tabaksindustrie en 28 procent bij fossiele brandstoffen.

'Dierenwelzijn te belangrijk om te kunnen negeren'

‘Opmerkelijk’, vindt Dirk-Jan Verdonk, ons Hoofd Programma’s, ‘want op dit moment zijn pensioenfondsen vaak wel kritisch op hun beleggingen in de tabaksindustrie en in fossiele brandstoffen, terwijl dat nog niet het geval is voor dierenwelzijn.’ Zo stopte Pensioenfonds Zorg en Welzijn in 2013 met beleggingen in tabak en nam ABP hetzelfde besluit in 2018. Volgens de internationale dierenbeschermingsorganisatie biedt de brede steun voor dierenwelzijn onder pensioendeelnemers een mooie aanleiding voor pensioenfondsen om een inhaalslag te maken.

Verdonk: ‘Dit onderzoek toont aan dat pensioendeelnemers willen dat er niet wordt belegd in dierenleed en dat zij daar ook op willen inleveren als dat nodig is. We zien dat dierenwelzijn in de maatschappij steeds belangrijker wordt. Logisch, want we geven om dieren en begrijpen steeds beter dat we door dieren centraal te stellen, ook winst kunnen halen op het vlak van natuur, milieu, klimaat, gezondheid en arbeidsomstandigheden. Dierenwelzijn is te belangrijk en te veelomvattend om nog te kunnen negeren.’

Pensioenfondsen beleggen in plofkippen en kooivarkens

We publiceerde eerder deze maand samen met het Eerlijk Pensioenlabel een onderzoek waaruit bleek dat op het gebied van dierenwelzijn nog veel winst te behalen valt. De tien grootste Nederlandse pensioenfondsen beleggen namelijk jaarlijks 3,4 miljard euro in 22 bedrijven met hoge dierenwelzijnsrisico’s, zoals in bedrijven die plofkippen of kooivarkens gebruiken. We bieden pensioenfondsen met dit onderzoek inzicht in de invloed die zij via hun beleggingen kunnen uitoefenen om dierenwelzijn bij deze bedrijven te verbeteren.

Help je pensioenfonds

Zelf kun je ook in actie komen om pensioenfondsen verder te helpen. Pensioenfondsen beleggen met jouw geld om je toekomstig pensioen veilig te stellen. Ze kunnen beleggen in bedrijven die goed doen voor de wereld, maar ook in bedrijven die milieu of dierenwelzijn schaden. Vind je dierenwelzijn belangrijk? Dan kun je dat aan je pensioenfonds laten weten, en hen helpen met het ontwikkelen van hun beleid. Lees er hier meer over. 

kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

Diervriendelijke boodschappen boodschappenkar

Wil jij diervriendelijk eten? Vraag hier gratis een plan voor je boodschappen aan

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over